PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 31 | 4 |
Tytuł artykułu

The effect of amaranth seed added to the standard diet upon selected meat quality traits in the quail

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The study was conducted on 36 female Pharaoh quails (3 groups, 12 birds per group). The experiment covered the 7th to the 20th weeks of birds’ lives. The control group (I) received standard feed formulated for adult quails. Groups II and III received standard feed with 4% and 7% of amaranth seeds, respectively. All feeds were isoproteinous and isocaloric. At the age of weeks 20, 12 females were randomly selected from each group and slaughtered. In the isolated breast and leg muscles water-holding capacity, thermal drip, colour, basic chemical composition, fatty acids profile were determined and sensory evaluation performed. Amaranth seed supplementation showed no effect on the basic chemical composition of breast and legs muscles and fatty acids profile. Deterioration in the flavor of cooked quail breast muscle was observed with the higher dosage of the seeds in the diet.Improved muscle tenderness was observed in birds receiving 4% of amaranth seeds in the diet.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
31
Numer
4
Opis fizyczny
355-362,ref.
Twórcy
  • Department of Biotechnology and Animal Breeding, Institute of Food Commodity Sciences, West Pomeranian University of Technology, Doktora Judyma 24, 70-466 Szczecin, Poland
  • Department of Biotechnology and Animal Breeding, Institute of Food Commodity Sciences, West Pomeranian University of Technology, Doktora Judyma 24, 70-466 Szczecin, Poland
  • Department of Biotechnology and Animal Breeding, West Pomeranian University of Technology, Doktora Judyma 20, 70-466 Szczecin, Poland
  • Department of Biotechnology and Animal Breeding, West Pomeranian University of Technology, Doktora Judyma 20, 70-466 Szczecin, Poland
autor
  • Department of Biotechnology and Animal Breeding, Institute of Food Commodity Sciences, West Pomeranian University of Technology, Doktora Judyma 24, 70-466 Szczecin, Poland
autor
  • Department of Biotechnology and Animal Breeding, Institute of Food Commodity Sciences, West Pomeranian University of Technology, Doktora Judyma 24, 70-466 Szczecin, Poland
autor
  • Institute of Genetics and Animal Breeding, Polish Academy of Sciences, Jastrzebiec, Postępu 36A, 05-552 Magdalenka, Poland
  • Department of Biotechnology and Animal Breeding, Institute of Food Commodity Sciences, West Pomeranian University of Technology, Doktora Judyma 24, 70-466 Szczecin, Poland
Bibliografia
  • AOAC, 2003 – Official Methods of Analysis of AOAC International. 17th Ed. Association of the Official Analytical Chemists (AOAC). Gaithersburg. MD. USA.
  • BARTKOWIAK A., SKIBA T., KRÓLICZEWSKA B., 2007 – Level of selected lipid fractions In egg yolk of hens fed with fodders supplement with amaranth seeds. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 57, 4, 3-6.
  • BARYŁKO-PIKIELNA N., KOSSAKOWSKA T., BALDWIN Z., 1964 – Wybór optymalnej metody przygotowania mięsa wolowego i wieprzowego do oceny sensorycznej (Selection of the optimum method of beef and pork preparation for sensory evaluation). In Polish, summary in English. Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego 1, 111-132.
  • BOBIEL B., SOKÓŁ J., 1999 – Wpływ dodatku śruty z nasion amarantusa do mieszanek pełnodawkowych dla tuczników na skład chemiczny i niektóre wskaźniki profilu lipidowego wybranych tkanek organizmu (The influence of additive of amaranthus meal seeds to complete mixtures for pigs on chemical composition and some indices of lipid profile of pointed tissues). In Polish, summary in English. Annals of Warsaw Agricultural University - SGGW 36, 101-115.
  • CIE, 1976 – Colourimetry: Official recommendations of the international commission on illumination. Publication CIE 15 (E-1.3.1) Bureau Central de la Commission Internationale De L’Eclairage,Paris.
  • DASZKIEWICZ T., PUDYSZAK K., MELLER Z., MIKULSKI D., 1998 – Wpływ żywienia mieszankami o zróżnicowanej wartości pokarmowej na skład chemiczny oraz właściwości fizykochemiczne i sensoryczne mięsa przepiórek (The effect of feed mixtures of different nutritive values on the chemical composition and physico-chemical and sensory properties of the quail meat). In Polish. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego (Chów i hodowla drobiu), 36, 313-317.
  • FOLCH J., LEE M., SLOANE STANLEY G.H., 1957 – A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues. Journal of Biological Chemistry 22, 226-497.
  • Gardzielewska J., Tarasewicz Z., Jakubowska M., Szczerbińska D.,Karamucki T., Rybarczyk A., 2010 – Einfluss der Futterung von Erbsen auf die Brustmuskelqualität von Wachteln. Tierarztliche Umschau 65, 490-493.
  • GENCHEV A., MIHAYLOVA G., RYBARSKI S., PAVLOV A., KABAKCHIEV M., 2008 – Meat quality and composition in Japanese quails. Trakia Journal of Sciences 6, 4, 72-82.
  • Grau R., R. Hamm , 1953 – Eine einfache Methode zur Bestimmung der Wasserbindung im Muskel. Naturwissenschaften 40, 29-30.
  • KRÓLICZEWSKA B., ZAWADZKI W., BARTKOWIAK A., SKIBA T., 2008 – The level of selected blood indicators of laying hens fed with addition of amaranth grain. Electronic Journal of Polish Agricultural Universities 11, 1-7.
  • MIECZKOWSKA A., SMULIKOWSKA S., ŚWIĘCH E., 1999 – Możliwość modyfikacji składu kwasów tłuszczowych w tuszkach kurcząt brojlerów przez zmianę rodzaju tłuszczu w diecie (Modification of fatty acid composition in broiler chicken carcass by the change of dietary fat).In Polish, with English summary. Annals of Warsaw Agricultural University - SGGW (Animal Science), 36, 191-195.
  • NRC – National Resarch Council. 1994 – Nutrients Requirements of Poultry, 9th rev. National Academy Press.
  • PN-ISO-4121:1998 – Analiza sensoryczna – Metodologia – Ocena produktów żywnościowych przy użyciu metod skalowania Sensory analysis. Methodology (Evaluation of foodstuffs by using calibration methods). In Polish.
  • POHJA M.S., NIINIVAARA F.P., 1957 – Die Bestimmung der Wasserbindung des Fleisches mittels der Konstantdrückmethode. Fleischwirtschaft 9, 193-195.
  • POŁAWSKA E., HORBAŃCZUK J., PIERZCHAŁA M., STRZAŁKOWSKA N., JÓŻWIK A.,WÓJCIK A., POMIANOWSKI J., GUTKOWSKA K., WIERZBICKA A., HOFFMAN L.C., 2013– Effect of dietary linseed and rapeseed supplementation on the fatty acid profiles of ostrich tissues.Part I- Muscles. Animal Science Papers and Reports 31, 239-248.
  • Poławska E., Marchewka J., Cooper R.S., Sartowska K., Pomianowski J.,Jóźwik A., Strzałkowska N., Horbańczuk J.O., 2011 – The ostrich meat – an updated review. II. Nutritive value. Animal Science Papers and Reports 29, 2, 89-97.
  • ROUČKOVA J., TRČKOVA M., HERZIG T., 2004 – The use of amaranth grain in diets for broiler chickens and its effect on performance and selected biochemical indicators. Czech Journal of Animal Science 49, 12, 532-541.
  • SALES J., HORBAŃCZUK J. 1998 – Ratite meat. World’s Poultry Science Journal 54(1), 59- 67.
  • TARASEWICZ Z., PIECH M., SZCZERBIŃSKA D., DAŃCZAK A., ROMANISZYN K., 2001 – Wpływ owsa nieoplewionego na użytkowość rzeźną młodych przepiórek japońskich (Effect of naked Atos on slaughter efficiency of young Japanese quails). In Polish, with English summary.Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego (Chów i hodowla drobiu) 57, 195-205.
  • ZRALŶ Z., PISAŘIKOVĂ B., TRČKOVA M., HERZIG I., JUZI M., SIMEONOVOVĂ J., 2006– Effect of Lupine and Amaranth on Growth Efficiency, Health, and Carcass Characteristics and Meat Quality of Market Pigs. Acta Vet. Brno 75, 363-372.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0df5f201-2adf-41c1-8c27-04a2b9b29d50
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.