PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1985 | 11 | 2 |

Tytuł artykułu

Immunological method of wheat gluten detection in food products designed for celiac disease patients

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Immunologiczna metoda wykrywania glutenu w produktach żywnościowych przeznaczonych dla chorych na celiakię

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
By means of rabit immunication using the albumin-like gliadin, isolated from wheat gluten, the immune serum was obtained, containing specific antibodies. The immunisation technique allowed to obtain the precipitation zones in place of meeting of antibody with the antigen, as well as with unfractioned gliadin and wheat gluten. Using the adequate concentrations of immune serum and wheat proteins, the method was elaborated for semi-quantitative estimation of the wheat flour impurities in food products and nutrients designed for celiac disease patients.
PL
Podjęto próbę immunologicznego, półilościowego badania poziomu białka glutenu w środkach żywności dla chorych wykazujących brak tolerancji na gluten pszenny i żytni. Króliki immunizowano 4-krotnie w ciągu 65 dni gliadyną i niektórymi jej frakcjami (gliadyną albuminopodobną i α-gliadyną), uzyskanymi przez frakcjonowanie na żelu Sephadex G 100 (rys. 1). Najbardziej czułą surowicę uzyskano po immunizacji królików gliadyną albuminopodobną; miała ona miano = 2, co uznano za stosunkowo niską wartość spowodowaną zbyt krótką immunizacją zwierząt. Stosując tę surowicę opracowano metodę opartą na immunodyfuzji, za pomocą której odpowiednio przygotowany ekstrakt z materiału sypkiego (po usunięciu albunmin i globulin) w buforze octanowym badano na obecność antygenu (gliadyny). Stwierdzono łuki precypitacyjne przy odpowiednim doborze stężeń, z udziałem nie tylko czystego antygenu użytego do immunizacji (rys. 2), ale również gliadyny ekstrahowanej z trzech różnych odmian pszenicy (rys. 3) oraz glutenu ekstrahowanego z nich. Świadczy to, że reakcja immunologiczna nie wykazuje specyficzności odmianowej i że daje wynik pozytywny nie tylko w stosunku do wolnego antygenu, ale również do występującego w mieszaninie lub kompleksie. Z dwóch zaproponowanych technik immunodyfuzji, opracowana przez Ouchterlony'ego jest bardziej oszczędna w odniesieniu do zużycia surowicy, ale wg Gawriluk i in. wykazuje ponad dwukrotnie wyższą czułość. W stosowanych warunkach i przy użyciu uzyskanej surowicy, wyraźne łuki precypitacyjne można otrzymać przy 2,5% zanieczyszczeniu próby mąką pszenną, a zanieczyszczenie dające się jeszcze wykryć tą metodą może wynosić nawet 1-1,5%.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

11

Numer

2

Opis fizyczny

p.177-183,fig.,ref.

Twórcy

  • Institute of Plant Biology, Agricultural University, Rakowiecka 26/30, 02-528 Warsaw, Poland
autor
  • Institute of Plant Biology, Agricultural University, Rakowiecka 26/30, 02-528 Warsaw, Poland
autor
  • Institute of Plant Biology, Agricultural University, Rakowiecka 26/30, 02-528 Warsaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Beckwith A. C., Heiner D. C.: Arch. Biochem. Biophys., 1966, 117, 239.
  • 2. Bronstein H. D., Haeffner L. J., Kowlesser O. D.: Clin. Chim. Acta 1966, 14, 141.
  • 3. Charbonier L.: Fractionment de l'-gliadin sur sulfoethylcellulose. Compt. Rend. Sci. Acad. Paris 1971, 272, 709.
  • 4. Clausen J.: Immunochemical techniques for the identification and estimation of macromolecules. North-Holand Publ. Amsterdam London 1969 p. 428, 440.
  • 5. Coates J. H., Simmonds D. H.: Cereal Chern., 1961, 38, 256.
  • 6. Gawriluk J. P., Gubarewa N. K., Konarew W. G.: Trudy po Prikł. Bot. Genet. Sel., 1973, 52, 257.
  • 7. Reiner D. C., Lahey M. F., Wilson J. F., Gerard J. W., Schwachman H., Khan K. T.: J. Pediat., 1962, 61, 813.
  • 8. Konarew W. G.: Belki pszenicy. Izd. Kołos, Moskwa 1980, 17, 81.
  • 9. Konarew W. G., Penewa T. I.: Selchoz. Bioł., 1975, 10, 211.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-0def2e9a-2fca-4b6e-9e00-827501991385
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.