PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 06 |
Tytuł artykułu

Hydrożele w uprawie pieczarki (Agricus bisporus)

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Hydrogels in mushroom (Agricus bisporus) cultivation
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Jednym z preparatów mających wpływ na gospodarkę wodną pieczarek są hydrożele. Są to substancje chemiczne powodujące podniesienie pojemności wodnej okrywy przy jednoczesnym zmniejszeniu strat wody na skutek parowania. Stosowanie sorbentów przyczynia się więc do zredukowania częstotliwości podlewania, a tym samym do zmniejszenia nakładów finansowych. Celem pracy było określenie wpływu hydrożeli na gospodarkę wodną i plon pieczarki dwuzarodnikowej. Badania prowadzono w latach 2007–2008 w dwóch cyklach uprawowych. Do produkcji użyto podłoże pasteryzowane w masie z wysianą grzybnią pieczarki dwuzarodnikowej rasy Sylwan 737. Hydrożele zastosowano w dawkach od 0 do 200 g٠m-2. W doświadczeniu użyto hydrożel Super Absorbent Plus i Agro-Hydro-Gel. W badaniach określano wielkość i najważniejsze parametry plonu handlowego: zawartość suchej masy, masę jednego owocnika. W wyniku przeprowadzonych badań wykazano różnice w wysokości i jakości plonu w zależności od zastosowanej dawki i rodzaju hydrożelu. W obu cyklach uprawowych najwyższe plony uzyskano przy użyciu hydrożelu w dawce 200 g٠m-2, najniższe zaś na poletkach bez hydrożelu. W wyniku zastosowania hydrożelu poprawiła się struktura okrywy oraz ograniczono częstość podlewania uprawy, co wpłynęło na lepszą jakość owocników.
EN
One of preparations having an influence on mushrooms water metabolism are hydrogels. They are chemical substances causing an extension of water capacity in the cover with simultaneous decrease of water losses due to evaporation Using sorbents affects reduction in watering frequency and lowering financial costs. The purpose of the study was to determine hydrogels influence on a twospore mushroom (Agaricus bisporus) water metabolism. The researches were done in 2007–2008 in two growing cycles. For the production it was used pasteurized bed with planted two-spore mushroom mycelium of Sylwan 737 race. The doses of hydrogels amounted from 0 to 200 g٠m-2. There were two kinds of hydrogels used in the experiment: Super Absorbent Plus and Agro-Hydro-Gel. In the research it was measured size and the most important parameters of commercial crop: dry mass quantity, one fructification mass. As the result of the research it was noticed differences in quantity and quality of the crop depending on the used dose and the kind of hydrogel. In both growing cycles the highest crops were gained with hydrogel in dose of 200 g٠m-2, the lowest ones on beds with no hydrogel. Thanks to the hydrogel the structure of the cover improved and there was a reduction in watering frequency which affected better quality of fructifications.
Wydawca
-
Rocznik
Numer
06
Opis fizyczny
s.209-217,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Pracownia Agrometeorologii i Podstaw Melioracji, Akademia Podlaska w Siedlcach, ul.Prusa 14, 08-110 Siedlce
autor
autor
autor
Bibliografia
  • Gapiński M., Woźniak W. Pieczarka technologia uprawy i przetwarzania. PWRiL 1999, Poznań.
  • Gapiński M., Woźniak W. Woda w pieczarkarstwie wczoraj i dziś. Biuletyn Producenta Pieczarek. Pieczarki 3/2007. Hortpress Warszawa, s. 23–29.
  • Koc G., Gąsiorowska B., Radzka E. Reakcja pieczarki dwuzarodnikowej uprawianej z zastosowaniem hydrożelu Super Absorbent Plus. Roczniki AR w Poznaniu 66, s. 131–137.
  • Koc G., Szarek S. Efficiency of the application o fan increasing hydrożel dose In cultivar mushrooms (Agaricus bisporus). Electronic Journal of Polish Agricultural Universities. Economics, Volume9, Issue 2. Wyd. Akademii Roln. Wrocław 2006. ISSN 1505-0297.
  • Sakson N. Pieczarka uprawa intensywna. PWRiL, Poznań 2004.
  • Sakson N. Niektóre skutki intensyfikacji produkcji pieczarek na podłożu fazy III. Biuletyn Producenta Pieczarek, Pieczarki 2/2008. Hortpress Warszawa, s. 16–21.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0d0ff03a-fcaf-4c0f-a3d2-54f1e35aa834
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.