PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 71 | 01 |

Tytuł artykułu

Systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością. Gastronomia - przemysł spożywczy

Warianty tytułu

EN
Food quality and safety management systems. Gastronomy - food industry

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule porównano systemy zapewnienia jakości oraz bezpieczeństwa zdrowotnego produkcji żywności w zakładach przemysłu spożywczego i zakładach gastronomicznych, wyszczególniając różnice w systemowym podejściu do aspektów bezpieczeństwa żywności i jakości. W zakładach gastronomicznych wdrożenie systemów w takim wymiarze jak w przemyśle spożywczym jest utrudnione ze względu na specyfikę pracy w gastronomii. Wdrożone są głównie GHRGMPi HACCP Więcej uwagi zapewnieniu i zarządzaniu jakością oraz bezpieczeństwu żywności poświęcają duże firmy gastronomicznej i cateringowe. Praktycznym aspektem pracy jest prezentacja możliwości poprawy zapewnienia jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności w gastronomii przez współpracę z zakłai przemysłu spożywczego.
EN
Quality and safety systems of food production in food industry plants and catering establishments were compared, specifying differences in the system approach to the aspects of food safety and guality. The implementation of the mentioned systems in catering establishments to the same extent as in the food industry enterprises is difficult due to the specificity of work in tittering. The implemented systems include mainly GHP.GMP and HACCP Large gastronomic and catering firms dedicate more attention to ensuring and managing the quality and safety of food. The practical aspect of the study means that it presents the opportunities of food quality and safety improvement in catering as a result of collaborating with food industry companies.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

71

Numer

01

Opis fizyczny

s.34-37,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie, Warszawa
autor
  • Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Boirai Olivier. 2011. „Managing with ISO Systems: Lessons from Practice". Long Range Planning 44 (3): 197-220.
  • [2] Codex Alimentarius. (2009). Food hygiene basic text (4th ed.). Rome: FA0/WH0.
  • [3] Grębowiec Mariusz. 2009. „Czynniki warunkujące jakość oraz ich wpływ na podejmowanie decyzji nabywczych na rynku gastronomicznym" Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej W : 117-130.
  • [4] Hatanaka Maki, Carmen Bain, Lawrence Busch. 2005. „Third-Party Certification in the Global Agrifood System.: Food Policy 30 (3) : 354-369.
  • [5] Kokkinakis Emmanouil, Georgios A. Fragkiadakis. 2007. „HACCP effect on microbiological quality of minimally processed vegetables: a survey in six mass-catering establishments". international Journal of Food Science & Technology 42:18-23.
  • [6] Morkis Grażyna. 2010. „Zakres wdrożenia GMR GHPI HACCP w przemyśle spożywczym". Żywność Nauka. Technologia. Jakość 6 (73) : 255-270.
  • [7] Norma PN-N-18001:2004 - Systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy.
  • [8] Norma IS019011:2011 - Wytyczne dotyczące auditowania systemów zarządzania.
  • [9] Norma ISO 22000:2005 Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności - Wymagania dla wszystkich organizacji w łańcuchu żywnościowym (Food Safety Management Systems - Requirements for any organisation in the food chain).
  • [10] Norma ISO 9001:2015 - Systemy zarządzaniajakością - Wymagania (Quality management systems - Requirements).
  • [11] Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku w sprawie higieny środków spożywczych.
  • [12] Seward Skip 2000. „Application of HACCP in food service". Irish Journal of Agricultural and Food Research 39:221-227.
  • [13] Soriano José Miquel, Hortensia Rico, Juan Carlos Moltó, Jordi Manes. 2002. „Effect of introduction of HACCP on the microbiological quality of some restaurant meals". Food Control 13,4-5:253-261.
  • [14] Szulowski Dominik, Zachwyc Marcin. 2013. „McDonald's Polska. Zrównoważony łańcuch dostaw". McDonald's Polska, Warszawa: 1-11.
  • [15] Taylor Eunice. 2008. „A new method of HACCP for the catering and food service industry" food Control 19:126-134.
  • [16] www.minrol.gov.pl (data dostępu: 6.09.16).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-0cb235a2-c703-42cd-9a49-37a5a980f3e7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.