PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1976 | 02 | 3 |
Tytuł artykułu

Practical applicability of profile method

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Praktyczne możliwości zastosowania metody profilowania
Języki publikacji
EN
Abstrakty
PL
Przedstawiono zasady zmodyfikowanej metody profilowania, pozwalającej na wykorzystanie zalet tej unikalnej metody (dokładna charakterystyka oddzielnych not zapachu i smakowitości, możliwość objektywizacji ocen przez wprowadzenie wzorcowych czystych substancji jako próbek odniesienia, wysoka powtarzalność wyników) z jednoczesną możliwością statystycznej interpretacji wyników (co nie było stosowane w klasycznej metodzie profilowania). Badania przeprowadzono na przykładzie soków i nektarów z czarnej porzeczki, specjalnie przygotowanych do tych badań . Oceniano je przy zastosowaniu metody profilowej bezpośrednio po produkcji i następnie po przechowywaniu w różnych temperaturach. Ujednolicono warunki oceny, m.in. wprowadzając specjalne naczynia do oceny z barwnego szkła, precyzując określenia jakości charakterystycznych not smaku i zapachu, ustalając dla nich wzorce jakościowe (np. czyste substancje smakowe w odpowiednich stężeniach), oraz przeprowadzając systematycznie szkolenie zespołu. Zaproponowano metodę wyznaczenia jakości ogólnej zapachu i smaku przez wprowadzenie współczynników ważkości dla poszczególnych not smakowych i zapachowych. Stwierdzono, że metoda ta ma dużą przydatność w pracach badawczych, natomiast nic znajduje zastosowania w kontroli jakości, ze względu na jej pracochłonność oraz konieczność długotrwałego szkolenia zespołu oceniającego.
Słowa kluczowe
EN
Wydawca
-
Rocznik
Tom
02
Numer
3
Opis fizyczny
p.145-155,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Fachabteilung Nahrungsguter des ASMW, DDR
Bibliografia
  • 1. Amerine M. A., Pangborn R. M., Roessler B. W.: Principles of Sensory Evaluation of Food. Academic Press, New York and London 1965.
  • 2. Jellinek G.: Gordian 1968, 68.
  • 3. Curin J.: Die Nahrung 1971, 15, (8), 885.
  • 4. Tilgner D.,J.: Dtsch. Lebensm.-Runschau 1958, 54, 5.
  • 5. Tilgner D.,J., Zimińska H.: Przemysł Spożywczy 1966, 20 (7), 17.
  • 6. Klemen B.: Milchwirtschaftliche Berichte 1970, 25, 245.
  • 7. Jellinek G.: Dtsch. Lebensm.-Rundschau 1972, 68 (12), 389.
  • 8. Neubert K. P., Ach G.: Flüssiges Obst 1973, 40 (4), 140.
  • 9. Molnar P.: Sensorische, chemische und phys.ikali'sche Untersuchungen an Vollfruchtsäften und Nektaren aus schwarzen Johanisbeeren - ein Beitrag zur Theorie der Qualität und Qualitätsbewertung von Lebensmitteln Dissertaition, Humboldt-Universität zu Berlin 1972.
  • 10. Fisz M.: Wahrscheinlichkeitsrechnung un mathematische Statistik VEB Deutscher Verlag der Wissenschaften, Berlin 1970.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0c6d5a2e-4670-48c5-9f20-70b71ab63a08
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.