Warianty tytułu
Praktyczne możliwości zastosowania metody profilowania
Języki publikacji
Abstrakty
Przedstawiono zasady zmodyfikowanej metody profilowania, pozwalającej na wykorzystanie zalet tej unikalnej metody (dokładna charakterystyka oddzielnych not zapachu i smakowitości, możliwość objektywizacji ocen przez wprowadzenie wzorcowych czystych substancji jako próbek odniesienia, wysoka powtarzalność wyników) z jednoczesną możliwością statystycznej interpretacji wyników (co nie było stosowane w klasycznej metodzie profilowania). Badania przeprowadzono na przykładzie soków i nektarów z czarnej porzeczki, specjalnie przygotowanych do tych badań . Oceniano je przy zastosowaniu metody profilowej bezpośrednio po produkcji i następnie po przechowywaniu w różnych temperaturach. Ujednolicono warunki oceny, m.in. wprowadzając specjalne naczynia do oceny z barwnego szkła, precyzując określenia jakości charakterystycznych not smaku i zapachu, ustalając dla nich wzorce jakościowe (np. czyste substancje smakowe w odpowiednich stężeniach), oraz przeprowadzając systematycznie szkolenie zespołu. Zaproponowano metodę wyznaczenia jakości ogólnej zapachu i smaku przez wprowadzenie współczynników ważkości dla poszczególnych not smakowych i zapachowych. Stwierdzono, że metoda ta ma dużą przydatność w pracach badawczych, natomiast nic znajduje zastosowania w kontroli jakości, ze względu na jej pracochłonność oraz konieczność długotrwałego szkolenia zespołu oceniającego.
Słowa kluczowe
Wydawca
Czasopismo
Rocznik
Tom
Numer
Opis fizyczny
p.145-155,fig.,ref.
Twórcy
autor
- Fachabteilung Nahrungsguter des ASMW, DDR
Bibliografia
- 1. Amerine M. A., Pangborn R. M., Roessler B. W.: Principles of Sensory Evaluation of Food. Academic Press, New York and London 1965.
- 2. Jellinek G.: Gordian 1968, 68.
- 3. Curin J.: Die Nahrung 1971, 15, (8), 885.
- 4. Tilgner D.,J.: Dtsch. Lebensm.-Runschau 1958, 54, 5.
- 5. Tilgner D.,J., Zimińska H.: Przemysł Spożywczy 1966, 20 (7), 17.
- 6. Klemen B.: Milchwirtschaftliche Berichte 1970, 25, 245.
- 7. Jellinek G.: Dtsch. Lebensm.-Rundschau 1972, 68 (12), 389.
- 8. Neubert K. P., Ach G.: Flüssiges Obst 1973, 40 (4), 140.
- 9. Molnar P.: Sensorische, chemische und phys.ikali'sche Untersuchungen an Vollfruchtsäften und Nektaren aus schwarzen Johanisbeeren - ein Beitrag zur Theorie der Qualität und Qualitätsbewertung von Lebensmitteln Dissertaition, Humboldt-Universität zu Berlin 1972.
- 10. Fisz M.: Wahrscheinlichkeitsrechnung un mathematische Statistik VEB Deutscher Verlag der Wissenschaften, Berlin 1970.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0c6d5a2e-4670-48c5-9f20-70b71ab63a08