PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 68 | 01 |
Tytuł artykułu

Wykorzystanie transglutaminazy w przemyśle spożywczym

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Te use of transglutaminase in the food industry
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W artykule omówiono źródła pozyskiwania transgiutaminazy, mechanizm jej działania, wpływ modyfikacji białek, katalizowanych TGazą, na teksturę i strukturę żywności. Opisano możliwości wykorzystania transgiutaminazy w rybach, mięsie i jego przetworach, produktach mlecznych, pieczywie, makaronach, produktach bezglutenowych. Wykazano, że zastosowanie transgiutaminazy korzystnie wpływa na teksturę i strukturę żywności, może również przyczynić się do poprawy jej wartości odżywczej i zdrowotnej.
EN
The article discusses the sources from which the transglutaminase is obtained, mechanism of its action, the effect of modification of TGaz- catalyzed proteins on the texture and structure of foods. In the article, there are described the possibilities for the application of transglutaminase in products such as fish, meat and meat products, dairy products, bread, pasta and gluten-free products. It has been shown that the use of transglutaminase has a positive effect on the texture and structure of food and may also improve the nutritional and health value.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
68
Numer
01
Opis fizyczny
s.21-24,rys.
Twórcy
autor
  • Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa
autor
  • Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0c436b93-e516-41d5-ba4b-cdd4351c5a3c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.