PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
1988 | 41 | 1 |
Tytuł artykułu

Nitrogen composition of bean cultivars grown for dry seeds

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Zawartość azotu w odmianach fasoli uprawianej na suche nasiona
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Polish bean cultivars grown for dry seeds were characterized in respect to total nitrogen content and protein nitrogen content, and were compared to foreign cultivars. The effect of two different regions of cultivation on total nitrogen content in seeds of some bean cultivars was evaluated also. Based on the differential solubility of bean proteins, the contents of albumins, globulins and other fractions in the seeds of six Polish bean cultivars (Phaseolus vulgaris and Phaseolus multiflorus), cultivated for dry seeds, were determined. It was found that the total nitrogen content in the seeds of Polish cultivars was lower on average, by 0.3%, in comparision to foreign cultivars. Seeds of the same cultivar grown in 2 regions did not differ in total nitrogen content. The protein nitrogen content in seeds makes up 82.2% of total nitrogen and does not depend on the total nitrogen content in each cultivar. It was found that globulins made up on average 70% of the proteins in the investigated bean cultivars.
PL
Scharakteryzowano polskie odmiany fasoli uprawiane na suche nasiona pod względem zawartości azotu ogólnego i białkowego na tle odmian zagranicznych. Stwierdzono, że średnia zawartość azotu ogólnego w polskich odmianach fasoli jest nieznacznie niższa — około 0,3% — w porównaniu z odmianami zagranicznymi. Nasiona tych samych odmian uprawianych w 2 różnych, rejonach nie różnią się zawartością azotu ogólnego. Procentowa zawartość azotu białkowego w nasionach nie zależy od zawartości azotu ogólnego w poszczególnych odmianach i stanowi średnio 82,2% azotu ogólnego. Na podstawie zróżnicowanej rozpuszczalności białek fasoli oznaczano zawartość albumin, globulin, i innych frakcji w nasionach sześciu odmian fasoli uprawianej na suche nasiona. Stwierdzono, że globuliny stanowią dominującą frakcję białek — średnio około 60% azotu ogólnego.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Tom
41
Numer
1
Opis fizyczny
p.61-67,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Processing and Freezing, Research Institute of Vegetable Crops, 22 Lipca 1/3, 96-100 Skierniewice, Poland
autor
  • Department of Processing and Freezing, Research Institute of Vegetable Crops, 22 Lipca 1/3, 96-100 Skierniewice, Poland
Bibliografia
  • Basha S. M. M., Beevers L., 1975. The development of proteolytic activity and protein degradation during the germination of Pisum sativum L. Planta 124: 77.
  • Gaines T. P., 1977. Determination of protein nitrogen in plants. JAOAC, 60, 3: 590-593.
  • Gottschalk W., Miller H. P., Wolff G., 1976. Evaluation of seed protein alternations by mutation breeding. IAEA, Viena.
  • Ishino K., Ortega M. L. D., 1975. Fractionation and characterization of major reserve proteins from seeds of Phaseolus vulgaris. J. Agric. Food Chem. 23, 3: 529-533.
  • Koehler H. H., Burke D. W., 1981. Nutrient composition, sensory characteristics and texture measurements of seven cultivars of dry beans. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 106, 3: 313-318.
  • Kosson R., Bąkowski J., 1980. Skład aminokwasowy a zawartość białka w pieczarkach hodowlanych. Przem. Spoż. 4: 144-146.
  • Kulka K., Grzesiuk S., 1978. Białka nasion strączkowych. Post. Nauk Roln. 1: 53-90.
  • Lantz E. M., Gough H. W., Cambell A. M., 1958. Effect of variety, location and years on the protein and amino acid content of dried beans. J. Agric. Food Chem. 6: 58-60.
  • Marquez U. M. L., Lajolo F. M., 1971. Composition and digestibility of albumin, globulin and glutelin from Phaseolus vulgaris. J. Agric. Food Chem. 29: 1068-1074.
  • Mironenko A. W., 1975. Biokhimja ljupina. Izd. Nauka i Tekhnika, Minsk.
  • Pant R., Tulsiani D. R. P., 1971. Solubility, amino acid composition and biological evaluation of proteins isolated from leguminous seeds. J. Agric. Food Chem. 17, 2: 361-366.
  • Posypanov G. S., Bukhanova Ł. A., 1980. Soderzhanie svobodnykh aminokislot w semenakh fasoli v zavisimosti ot uslovja wyrashchivanija. Izviestija TSCHA 6: 183.
  • Posypanov G. S., Bukhanova Ł. A., Demjanov S. I., 1978. Aminokislotnyjj sostav semjan fasoli w zavisimosti ot uslovja vyrashhivanija. Izviestija TSCHA 3: 125-130.
  • Pusztai A., Clarke E. M. W., King T. P., Stewart J. C., 1979. Nutritional evaluation of kidney beans (Phaseolus vulgaris). Chemical composition, lecitin content and nutritional value of selected cultivars. J. Sci. Food Agric. 30: 843-848.
  • Rutger J. N., 1970. Variation in protein content and its relation to other characters in beans Phaseolus vulgaris L. Dry Bean Res. Conf. Davis, Calif. 10: 59-69.
  • Sajanova V. V., Gofman J. J., 1965. Ob opredelenii soderzhanija albuminov semjan. Biokhimija 2: 209-211.
  • Sgarbieri V. C., Ant unes P. L., Almeida L. D., 1979. Nutritional evaluation of four varieties of dry bean (Ph. vulgaris L). J. Food Sic. 44: 1306-1308.
  • Tandon O. B.,Bressani R., Scrimshaw N. S., 1957. Nutrients in Central America beans. J. Agric. Food Chem. 5: 137.
  • Woolfe J. A., Hamblin J., 1974. Within and between genotypes variation in crude protein content of Phaseolus vulgaris L. Euphytica 23: 121.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0c395400-af27-4043-bf8f-ac6715bf1053
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.