PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 12 | 3 |

Tytuł artykułu

Effect of water extracts from tissues of common buckwheat on seed germination and seedling growth of winter wheat and lettuce

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wpływ wyciągów wodnych z tkanek gryki zwyczajnej na kiełkowanie nasion i wzrost siewek pszenicy ozimej i sałaty masłowej

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The effect of water extracts from common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) tissues on seed germination and seedling growth of winter wheat and lettuce was examined. Two kinds of extracts were evaluated: from the aboveground parts and roots of common buckwheat (cv. Hruszowska). The effect of extracts was dependent on their kind, the time of action and the species of studied plants. Lettuce seeds were more sensitive to treating with extracts from buckwheat tissues than wheat seeds. Extract from the aboveground parts of buckwheat more clearly inhibited germination of wheat seeds than extract from roots. In lettuce the reverse phenomenon occurred: two times less seeds germinated in the presence of extract from aboveground parts of buckwheat than under the influence of extract from roots. Extracts from buckwheat tissues also inhibited the growth of roots of the studied species and the coleoptiles of wheat and hypocotyls of lettuce. Extract obtained from the aboveground parts of common buckwheat showed stronger inhibiting effect.
PL
Badano wpływ ekstraktów wodnych z tkanek gryki zwyczajnej na kiełkowanie nasion oraz wzrost siewek pszenicy ozimej i sałaty masłowej. Ocenie poddano dwa rodzaje ekstraktów: z części nadziemnych i korzeni gryki zwyczajnej (odm. Hruszowska). Wpływ działania ekstraktów był zależny od ich rodzaju, czasu działania i gatunków badanych roślin. Nasiona sałaty były bardziej wrażliwe na traktowanie ekstraktami z tkanek gryki niż nasiona pszenicy. Ekstrakt z części nadziemnych gryki wyraźniej hamował kiełkowanie nasion pszenicy niż wyciąg z korzeni. W przypadku sałaty wystąpiło zjawisko odwrotne: w obecności wyciągu z części nadziemnych gryki wykiełkowało dwukrotnie mniej nasion niż pod wpływem ekstraktu z korzeni. Ekstrakty z tkanek gryki hamowały także wzrost korzeni badanych gatunków oraz koleoptyli pszenicy i hipokotyli sałaty, przy czym silniejszy efekt hamujący wykazywał wyciąg otrzymany z części nadziemnych gryki zwyczajnej.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

12

Numer

3

Opis fizyczny

p.45-54,fig.,ref.

Twórcy

  • Institute of Biology, Siedlce University of Natural Sciences and Humanities, Prusa 12, 08-110 Siedlce, Poland
autor
  • Siedlce University of Natural Sciences and Humanities, Siedlce, Poland
autor
  • Siedlce University of Natural Sciences and Humanities, Siedlce, Poland
autor
  • Siedlce University of Natural Sciences and Humanities, Siedlce, Poland

Bibliografia

  • Chaves N., Escudero C.J., 1997. Allelopatic effect of Cistus ladanifer on seed germination. Funct. Ecol. 11, 432-440.
  • Eskelsen S., Crabtree G.D., 1995. The role of allelopathy in buckwheat (Fagopyrum sagittatum) inhibition of Canada thistle (Cirsium arvense). Weed Sci. 43, 70-74.
  • Golisz A., Lata B., Gawroński W., Fuji Y., 2007. Specific and total activities of the allelochemicals identified in buckwheat. Weed Biol. Manag. 7, 164-171.
  • Hagels H., Wagenbreth D., Schilcher H., 1995. Phenolic compounds of buckwheat herb and influence of plant and agricultural factors (Fagopyrum esculentum Moench) and Fagopyrumtataricum Gartner.). Proc. of the 6th Int. Symp. on Buckwheat, China, 801-809.
  • Horbowicz M., Chrzanowski G., Koczkodaj D., Mitrus J., 2011a.The effect of methyl jasmonate vapors on content of phenolic compounds in seedlings of common buckwheat (Fagopyrumesculentum Moench). Acta Soc. Bot. Pol. 80, 5-9.
  • Horbowicz M., Mioduszewska H., Koczkodaj D., Saniewski M., 2009a. The effect of methyl jasmonate and phenolic acids on growth of seedlings and accumulation of anthocyanins incommon buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench). Acta Agrobot.62, 49-56.
  • Horbowicz M., Sidorowicz A., Wolińska J., Mioduszewska H., Koczkodaj D., 2009b. Wpływ temperatury na kiełkowanie nasion, wzrost siewek oraz akumulację antocyjanów u czterechodmian gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum Moench) [Effect of temperature on seedgermination, seedling growth and accumulation of anthocyanins in four cultivars of commonbuckwheat (Fagopyrum esculentum Moench)]. Pam. Puł.149, 5-13 [in Polish].
  • Horbowicz M., Wiczkowski W., Koczkodaj D., Saniewski M., 2011b. Effects of methyl jasmonate on accumulation of flavonoids in seedlings of common buckwheat (Fagopyrumesculentum Moench). Acta Biol. Hung. 62, 265-278.
  • Iqbal Z., Hiradate S., Noda A., Isojima S., Fujii Y., 2002. Allelopathy of buckwheat: assessment of allelopathic potential of extract of aerial parts and identification of fagomine and otherrelated alkaloids as allelochemicals. Weed Biol. Manag. 2, 110-115.
  • Iqbal Z., Hiradate S., Noda A., Isojima S., Fujii Y., 2003. Allelopathic activity of buckwheat: isolation and characterization of phenolics. Weed Sci. 51, 657-662.
  • Kaczmarek S., 2009. Wykorzystanie potencjału allelopatycznego roślin w wybranych uprawach rolniczych [Utilization of allelopathic potential of plants in some agricultural crops]. Prog.Plant Protect. 49 (3), 1502-1511 [in Polish].
  • Kalinova J., 2004. Influence of common buckwheat on growth of other plant species. Proceedings of the 9th International Symposium on Buckwheat, Prague, 529-531.
  • Kalinova J., 2007. Allelopathic effect of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench). Proceedings of the 10th International Symposium on Buckwheat, Yangling, Shaanxi, China,233-237.
  • Kalinova J., Triska J., Vrchotova N., 2005. Biological activity of phenolic compounds present in buckwheat plants. Allelopathy J. 16, 123-130.
  • Khanh T.D., Chung M.I., Xuan T.D., Tawata S., 2005. Allelopathy in sustainable agricultural production. J. Agron. Crop Sci. 191, 172-184.
  • Mioduszewska H., Robakowska A., Klocek J., Horbowicz M., 2009. Poziom antocyjanów w siewkach gryki zwyczajnej odm. Hruszowska rosnącej na pożywce zawierającej różnązawartość fosforu [Level of anthocyanins in seedlings of common buckwheat cv. Hruszowskagrown on a medium containing different phosphorus content]. Pam. Puł. 149, 57-64 [inPolish].
  • Ohsawa R., Nakatani C., 2004. Inter-varietal variation in growth inhibition to lettuce seedling by water soluble extract in common buckwheat leaves. Proceedings of the 9th InternationalSymposium on Buckwheat, Prague, 71-75.
  • Tsuzuki E., Dong Y., 2003. Buckwheat allelopathy: use in weed management. Allelopathy J. 12(1), 1-12.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-0c2fc6f2-1ffc-44cb-b1dd-69a2f29855b3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.