EN
The effect of water extracts from common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) tissues on seed germination and seedling growth of winter wheat and lettuce was examined. Two kinds of extracts were evaluated: from the aboveground parts and roots of common buckwheat (cv. Hruszowska). The effect of extracts was dependent on their kind, the time of action and the species of studied plants. Lettuce seeds were more sensitive to treating with extracts from buckwheat tissues than wheat seeds. Extract from the aboveground parts of buckwheat more clearly inhibited germination of wheat seeds than extract from roots. In lettuce the reverse phenomenon occurred: two times less seeds germinated in the presence of extract from aboveground parts of buckwheat than under the influence of extract from roots. Extracts from buckwheat tissues also inhibited the growth of roots of the studied species and the coleoptiles of wheat and hypocotyls of lettuce. Extract obtained from the aboveground parts of common buckwheat showed stronger inhibiting effect.
PL
Badano wpływ ekstraktów wodnych z tkanek gryki zwyczajnej na kiełkowanie nasion oraz wzrost siewek pszenicy ozimej i sałaty masłowej. Ocenie poddano dwa rodzaje ekstraktów: z części nadziemnych i korzeni gryki zwyczajnej (odm. Hruszowska). Wpływ działania ekstraktów był zależny od ich rodzaju, czasu działania i gatunków badanych roślin. Nasiona sałaty były bardziej wrażliwe na traktowanie ekstraktami z tkanek gryki niż nasiona pszenicy. Ekstrakt z części nadziemnych gryki wyraźniej hamował kiełkowanie nasion pszenicy niż wyciąg z korzeni. W przypadku sałaty wystąpiło zjawisko odwrotne: w obecności wyciągu z części nadziemnych gryki wykiełkowało dwukrotnie mniej nasion niż pod wpływem ekstraktu z korzeni. Ekstrakty z tkanek gryki hamowały także wzrost korzeni badanych gatunków oraz koleoptyli pszenicy i hipokotyli sałaty, przy czym silniejszy efekt hamujący wykazywał wyciąg otrzymany z części nadziemnych gryki zwyczajnej.