PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 12 | 3 |
Tytuł artykułu

Koszty produkcji mleka w trzech rejonach województwa lubelskiego

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Costs of milk production in three regions of Lubelskie province
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Przedstawiono efektywność produkcji mleka w trzech rejonach o zróżnicowanych warunkach siedliskowych położonych w woj. lubelskim. W strukturze kosztów prodUkcji mleka znaczący udział stanowiły koszty bezpośrednie i w każdym z rejonów wynosiły średnio ponad 75%. W kosztach bezpośrednich największy udział stanowiły pasze (od 59 w rejonie Ryk do 81% w rejonie Rrasnegostawu), z tego 59% to koszty pozyskania pasz własnych. Najmniejsze koszty produkcji 1 litra mleka ponosiły gospodarstwa w rejonie Radzynia, co jest wynikiem m.in. dużej skali chowu krów. Znaczący wpływ miał także sposób żywienia zwierząt.
EN
The study describes the level of milk costs production in dairy farms in differentiated regions of Lubelskie province. The analyses showed that the direct costs had the biggest share in structure of cost milk production. Costs offodder had the higher percentage in farms in all regions (over than 64%]. Costs ofproduction of bulky feed had about 53% percentage. The least level of milk costs production in farms in Radzyń Podlaski region is caused by economics production scale.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
12
Numer
3
Opis fizyczny
s.24-27,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Zakład Uprawy Roślin Pastewnych, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, ul.Czartoryskich 8, 24-100 Puławy
Bibliografia
  • Gajda J., Sawicki B., Krawczyk S. 2000: Udział pastwisk w powierzchni paszowej na przykładzie farm mlecznych z terenu województwa lubelskiego. Zesz. Nauk., AR Kraków, 368, 73, 55-61.
  • Gajda J., Zawiślak M. 1998: Użytki zielone na tle powierzchni paszowej w rejonach o rożnych glebach. Zesz. Prob. Roi., nr 336, s. 29-36.
  • Harasim A. 1988: Zbiór mierników i wskaźników stosowanych w badaniach ekonomiczno-rolniczych. IUNG Puławy, R (250).
  • Harasim A. 2006: Przewodnik ekonomiczno-rolniczy w zarysie. !UNG PIB Puławy.
  • Juszczyk S. 200S: Uwarunkowania ekonomiczno-organizacyjne opłacalności produkcji mleka w gospodarstwach wyspecjalizowanych. Wyd. SGGW, Warszawa.
  • Kasperczyk M., Szewczyk W. 2000: Znaczenie żywienia pastwiskowego w gospodarstwie rolnym. Zesz. Nauk. AR Kraków, 368, 73, 117-121.
  • Kopeć B. 1983: Metodyka badań ekonomicznych w gospodarstwach rolnych w zarysie. AR., Wrocław, s. 88-273.
  • Lipińska H., Gajda J. 2006: Powierzchnia gospodarstw a baza paszowa i pogłowie bydła w specjalistycznych gospodarstwach mlecznych. Ann. UMCS, sec. E, vol. 61, s. 225-236.
  • Okularczyk S., Brzazgacz M. 1994: Ekonomika produkcji mleka. Biul. Inf. IŻ, R 32, 3, s. 95-108.
  • Skarżyńska A., Augustyńska-Grzymek I., Ziętek I. 2006: Produkcja, koszty ekonomiczne i dochodowość wybranych produktów rolniczych w latach 2003-200S. IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • Ziętara W. 200S: Kierunki i możliwości rozwoju gospodarstw mlecznych i trzodowych w Polsce. Rocz. Nauk. SERiA, t. VII, z. 1, s. 300-305.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0c07b918-149a-427c-a80b-b049cb2ea69f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.