PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 70 | 3 |

Tytuł artykułu

Body composition and nutrition of female athletes

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. The somatic features of the athletes’ bodies partially determine their sporting level and are conditioned to a large extent by the state of nutrition. Objective. The aim of this paper is to present nutritional status and its correlation with the somatic determinants of training athletes and physical education students. Material and methods. This study involved 12 weightlifting players (subgroup-WL), 15 soccer players (subgroup-SP), 12 table tennis players (subgroup-TT) and 12 female students of physical education (subgroup-C). In all subjects, the age and somatic variables were recorded and the daily intake of energy, water, proteins, fats and carbohydrates was determined by 24-h dietary recalls. Results. Although the analysis of variance did not show significant differences in somatic variables and nutrition data, post hoc analysis showed significant differences between some subgroups in terms of age, BMI, fat content (BF), fat-free mass (FFM) and the amount of water, protein and carbohydrates consumed during the day. It was also shown that somatic variables correlated with relatively expressed amounts of energy, proteins and carbohydrates consumed in individual subgroups, as well as in the whole group formed from all subgroups of studied women. In addition, there were significant correlations between somatic variables and the total amount of water consumed in the whole group and the total amount of protein consumed in subgroup C (p<0.05), as well as the total amount of fat consumed in subgroup WL. Conclusions. In summary, it was found that the examined women used an abnormal hypoenergetic diet with too low carbohydrate content in which were more useful relative than absolute amounts of consumed proteins, fats and carbohydrates. In this unfavorable situation, dietary education of the respondents seems to be necessary.
PL
Wprowadzenie. Cechy somatyczne organizmu sportowca częściowo determinują jego poziom sportowy i są uwarunkowane w znacznym stopniu stanem odżywienia. Cel. Celem prezentowanej pracy jest przedstawienie stanu odżywienia i jego współzależności z somatycznymi uwarunkowaniami trenujących sportsmenek i studentek wychowania fizycznego. Materiał i metody. Badaniom poddano 12 zawodniczek podnoszących ciężary (podgrupa- WL), 15 piłkarek nożnych (podgrupa-FP), 12 tenisistek stołowych (podgrupa- TT) oraz 12 studentek wychowania fizyczngo (podgrupa- C). U wszystkich badanych zarejestrowano wiek i zmienne somatyczne oraz określono dobową ilość przyjmowanej energii, wody, białek, tłuszczów i węglowodanów z zastosowaniem techniki 24 h rejestracji wstecznej. Wyniki. Pomimo, że analiza wariancji nie wykazała istotnych różnic w zakresie zmiennych somatycznych i danych żywieniowych to w analizie post hoc wykazano występowanie istotnych różnic pomiędzy niektórymi podgrupami w zakresie: wieku, wskaźnika BMI, zawartości tłuszczu (BF), beztłuszczowej masy ciała (FFM) oraz ilości wody, białka i węglowodanów spożywanych w ciągu doby. Wykazano też, że zmienne somatyczne korelowały z względnie wyrażonymi ilościami spożywanej energii, białek i węglowodanów w poszczególnych podgrupach, jak i w całej grupie utworzonej ze wszystkich podgroup badanych kobiet. Ponadto wystąpiły istotne korelacje pomiędzy zmiennymi somatycznymi a globalną ilością spożywanej wody w całej grupie oraz globalną ilością spożywanego białka w podgroupie C (p<0.05), jak i globalną ilością spożywanego tłuszczu w podgroupie WL. Wnioski. Reasumując, stwierdzono, że badane kobiety stosowały nieprawidłową hipoenergetyczną dietę o zbyt małej zawartości węglowodanów w kontroli której bardziej przydatne były relatywne niż absolutne ilości spożywanych białek, tłuszczów i węglowodanów. W tej niekorzystnej sytuacji edukacja dietetyczna badanych wydaje się być konieczna.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

70

Numer

3

Opis fizyczny

p.243-251,ref.

Twórcy

autor
  • Institute of Physical Education, Tourism and Physiotherapy, Jan Dlugosz University, Waszyngtona str. 4/8, 42-200 Czestochowa, Poland
autor
  • Institute of Physical Education, Tourism and Physiotherapy, Jan Dlugosz University, Waszyngtona str. 4/8, 42-200 Czestochowa, Poland
autor
  • Institute of Physical Education, Tourism and Physiotherapy, Jan Dlugosz University, Waszyngtona str. 4/8, 42-200 Czestochowa, Poland
autor
  • Department of Physiotherapy, Opole Medical School, Opole, Poland
autor
  • Institute of Physical Education, Tourism and Physiotherapy, Jan Dlugosz University, Waszyngtona str. 4/8, 42-200 Czestochowa, Poland
autor
  • Institute of Physical Education, Tourism and Physiotherapy, Jan Dlugosz University, Waszyngtona str. 4/8, 42-200 Czestochowa, Poland
  • Department of Physiotherapy, Opole Medical School, Opole, Poland

Bibliografia

  • 1. Bangsbo J., Mohr M., Krustrup P.: Physical and metabolic demands of training and match play in the elite football player. J Sports Sci 2006;24:665-674.
  • 2. Barbero-Alvarez J.C., Soto V.M., Barbero-Alvarez V., Granda-Vera J.: Match analysis and heart rate of futsal players during competition. J Sports Sci 2008;26:63-73.
  • 3. Bazzarre T.L., Kleiner S.M., Litchword M.D.: Nutrient intake, body fat, and lipid profiles of competitive male and female bodybuilders. J Am Coll Nutr 1990;9(2):136-142.
  • 4. Beato M., Coratella G., Schena F., Hulton A.T.: Evaluation of the external and internal workload in female futsal players. Biol Sport 2017;43(3):227-231.
  • 5. Burke L.M., Loucks A.B., Broad N.: Energy and carbohydrate for training and recovery. J Sports Sci 2006;24:675-685.
  • 6. Campos G.E., Luecke T.J., Wendeln H.K., Toma K., Hagerman F.C., Murray T.F., Ragg K.E., Ratamess N.A., Kraemer W.J., Staron R.S.: Muscle adaptations in response to three different resistance training regimens: specificity of repetiotion maximum training zones. Eur J Appl Physiol 2002;88(1-2):50-60.
  • 7. Celejowa I.: Żywienie w sporcie. [Nutrition in sport]. Warszawa, PZWL, 2008 [in Polish].
  • 8. Czeczelewski J., Raczyński G.: Nutritional status versus diet composition of 10-15 year-old children from the Central-East Poland. Pol J Food Nutr Sci 2006;15(2):221-226.
  • 9. Dragan G.L., Vasiliu A., Georgescu E.: Effect of increased supply on protein on elite weight lifters. In: Galesloot T.E., Tinbergen B.J. eds. Milk protein. Wageningen, The Nederlands, Pudoc, 1985;99-103.
  • 10. Economos C.D., Bortz S.S., Nelson M.E.: Nutritional practices of elite athletes. Practical recommendations. Sports Med 1993;16(6):381-399.
  • 11. Garrido-Chamorro R.P., Sirvent-Belando J.E., Gonzalez-Lorenzo M., Martin-Carratola M.L., Roche E.: Correlation between body mass index and body composition in elite athletes. J Sports Med Phys Fitness 2009;49(3):278-284.
  • 12. Heinemann L., Zerbes H.: Physical activity, fitness, and diet: Behavior in the population compared with elite athletes in the GDR. Am J Clin Nutr 1989;49:1007-1016.
  • 13. Hoff J., Helgerud J.: Endurance and strength training for soccer players: physiological considerations. J Sports Med Phys Fitness 2006;46(4):520-525.
  • 14. Keller S., Maddock J.E., Hannӧver W., Thyrian J.R., Basler H.D.: Multiple health risk behaviors In German first year university students. Prev Med 2008;46(3): 189-195. DOI:10.1016/j.ypmed.2007.09.008.
  • 15. Kęska A., Lutosławska G., Mazurek K., Czajkowska A., Tkaczyk J., Iwańska D.: Changes in anthropometry and selected metabolic parameters in young men during their first year os study at a university of physical education. Am J Mens Health 2018;12(2):463-471.
  • 16. Kęska A., Sobczak M., Lutosławska G., Mazurek K., Tkaczyk J., Kłos A., Bertrandt J.: Indices of body composition, energy and macronutrient intakes in young men and women with different physical activity. J Pre-Clin Clin Res 2013;7(1):36-39.
  • 17. Laird R.H. 4th, Elmer D.J., Barberio M.D., Salom L.P., Lee K.A., Pascoe D.D.: Evaluation of performance improvements after either resistance training or sprint interval-based concurrent training. J Strength Cond Res 2016;30(11):3057-3065.
  • 18. Maughan R.J., Shirreffs S.M.: Nutrition and hydration concerns of the female all player. Br J Sports Med 2007;41:60-63.
  • 19. McCormack W.P., Stout J.R., Wells A.J., Gonzales A.M., Mangine G.T., Fragala M.S., Hoffman J.R.: Predictors of high-intensity running capacity in collegiate women during a soccer game. J Strength Cond Res 2014;28(4):964-970. DOI: 10.1519/JSC.0000000000000359.
  • 20. Milanović Z., Pantelić S., Sporiš G., Moth M., Krustrup P.: Health-related physical fitness in healthy untrained men: effects of VO2max jump performance and flexibility of soccer and moderate-intensity continuous running. PLOS ONE 2015;10(8): e0135319,1-14. DOI:101371/journal. pone.0135319.
  • 21. Milioni F., Vieira de Mello Leite J., Beneke R., Bonetti de Poli R.A., Papoti M, Zagatto A.M.: Table tennis playing styles require specific energy systems. PLoS ONE 2018;13(7). DOI: 10.1371/journal.pone.0199985.
  • 22. National Research Council, Recommended Dietary Allowances. DC Press, National Academy, Washington, 1989, 249.
  • 23. Noakes T.D., Goodwin N., Rayner B.L., Branken T., Taylor N.K.N.: Water intoxication: A possible complication during endurance exercise. Med Sci Sports Exerc 1985; 17:370-375.
  • 24. Nutritional for football: the FIFA/F-MARC Consensus Conference. J Sports Sci 2006;24(7):663-664.
  • 25. Onywera V.O., Kiplamai F.K., Boit M.K., Pitsiladis Y.P.: Food and macronutrient intake of elite kenyan distance runners. Int J Sport Nutr Exerc Metab 2004;14:709-719.
  • 26. Pilis K., Michalski C., Zych M., Pilis A., Jelonek J., Kaczmarzyk A., Pilis W.: A nutritional evaluation of dietary behavior in various professional sports. Rocz Państw Zakl Hig 2014;65(3):227-234.
  • 27. Pilis W., Langfort J., Zarzeczny A., Zając A., Wojtyna J.: Morphological and physiological characteristics of top weight lifters. Biol Sport 1990;7(2):113-128.
  • 28. Pilis W., Wojtyna J., Langfort J., Zając A., Manowska B., Chmura J., Zarzeczny R.: Relationships between sport results, somatic variables and anaerobic power in elite weight lifters. Biol Sport 1997;14(4):275-281.
  • 29. Poortinga W.: The prevalence and clustering of four major lifestyle risk factors in an English adult population. Prev Med 2007;44(2):124-128. DOI: 10.1016/j.ypmed.2006.10.006.
  • 30. Pysz M., Leszczyńska T., Cieślik E.. Kopeć A., Wielgos B., Piątkowska E.: Relationship between the intake of energy and basic nutrients and the BMI values in the group of children aged 10-12. Rocz Panstw Zakł Hig 2014;65(4):345-352.
  • 31. Rodriguez N.R., Di Marco N.M., Langley S.: American College of Sports Medicine position stand. Nutrition and athletic performance. Med Sci Sports Exerc 2009;41:709-73.
  • 32. Ronsen O., Sungot-Borgen J., Maehlum S.: Supplement use and nutritional habits in Norwegian elite athletes. Scand J Med Sports 1999;9(1):28-35.
  • 33. Ruiz F., Irazusta A., Gil S., Irazusta J., Casis L., Gil J.: Nutritional intake in soccer players of different ages. J Sports Sci 2005;23(3):235-242.
  • 34. Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E.: Album fotografii produktów i potraw [Album of photographs of food products and dishes]. Institute of Food and Nutrition, Warsaw 2000 [in Polish].
  • 35. Wengreen H.J., Moncur C.: Change in diet, physical activity, and body weight among young-adults during thetransition from high school to collage. Nutr J 2009;8:32. DOI: 10.1186/1475-2891-8-32.
  • 36. Zinn C., Wood M., Williden M., Chatterton S., Maunder E.: Ketogenic diet benefits body composition and wellbeing but not performance in a pilot case study of New Zealand endurance athletes. J Int Soc Sports Nutr 2017;14:22. DOI: 10.1186/s12970-017-0180-0.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-0ba1d9e9-8543-461a-bebd-b96a85d9da4c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.