PL
Włączenie technologii ozonowania w przechowywaniu ziarna zbóż pozwala na przedłużenie wartości użytkowej ziarna. Ozonowanie, poza sku- tecznym ograniczeniem wszystkich niekorzystnych przemian biochemicznych, rozwojem i działalnością mikroorganizmów oraz szkodników owa- dzich, przyczynia się do zachowania, a nawet polepszenia właściwości technologicznych ziarna. Ponadto, ozon może być wykorzystany jako czynnik redukujący poziom pestycydów. W kontynuacji artykułu, którego 1 część opublikowano w PZM 2/17, omówione zostały aspekty związane z wpływem ozonu na poszczególne wskaźniki jakościowe ziarna kształtujące jego wartość przemiałową i wypiekową, a także zdolność do obniżania pozostałości środków ochrony roślin.
EN
The inclusion of the ozonization technology in storing seeds of grain allows to long then its applied value. Apart from efficient limitation of all disadvantageous biotransformations, growth and activity of microorganisms and insect pests, ozonization contributes to maintaining or even improving technological attributes of seed. Moreover, ozone can be used as an agent reducing the level of pesticides. In the continuation of the article, whose first part was published in PZM 2/17, the aspects related to the influence of ozone on particular quality discriminants of seed shaping its milling and baking value as well as an ability to reduce remnants of crop protection chemicals were discussed.