PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 59 | 02 |
Tytuł artykułu

Hydrofobiny - produkty metabolizmu grzybów strzępkowych jako potencjalna przyczyna gushingu pierwotnego piwa

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Hydrophobins - fungal metabolites as a potential cause of primary beer gushing
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
EN
Wydawca
-
Rocznik
Tom
59
Numer
02
Opis fizyczny
s.22-23,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Pracownia Piwa i Słodu, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie, Warszawa
Bibliografia
  • [1] Brudzyński A.: 2008. Gushing, czyli spontaniczne wypienianie się piwa. Rynki Alkoholowe 1, 34–35.
  • [2] DOI: 10.1094/ASBCJ-2011-0716-01.
  • [3] DOI: 10.1094/ASBCJ-2012-0905-01.
  • [4] Garbe L-A., Nagel R., Rauschmann M., Lamers M., Ehmer A., Tressl R.: 2007. Correlation of deoxynivalenol, hydrophobins and gushing. Proc. 31st EBC Congr., Venice, ref. 7.
  • [5] Hanke S., Kern M., Herrmann M., Back W., Becker T., Krottenthaler M.: 2009. Suppression of gushing by Hop constituents. Brew. Sci., 62(11/12), 181–186. [6] DOI: 10.1021/jf0581372.
  • [7] Hippeli S., Hecht D.: 2009. The role of ns-LTP1 and proteases in causing primary gushing. Brauwelt Int., 27(1), 30–34.
  • [8] Kleemola T., Nakari-Setälä T., Linder M., Penttilä M., Kotaviita E., Olkku J., Haikara A.: 2001. Characterisation and detection of the gushing factors produced by fungi. Proc. 28th EBC Congr., Budapest, ref. 12.
  • [9] Laibl B., Geiger E.: 2003. Primary gushing and polar lipids – an important addition to gushing research . Proc. 29th EBC Congr., Dublin, ref. 89.
  • [10] DOI:10.1007/s10295-007-0241-5.
  • [11] Lutterschmid G., Stübner M., Vogel R. F., Niessen L.: 2010. Induction of Gushing with Recombinat Class II Hydrophobin FcHyd5p from Fusarium culmorum and the Impact of Hop Compounds on its Gushing Potential. J. Inst. Brew., 116(4), 339–347.
  • [12] Müller M. P., Schmid F., Becker T., Gastl M.: 2010. Impact of Different Hop Compounds on the Overfoaming Volume of Beer Caused by Primary Gushing. J. Inst. Brew., 116(4), 459–463.
  • [13] Sarlin T., Nakari-Setälä T., Linder M., Penttilä M., Haikara A.: 2005. Fungal Hydrophobins as Predictors of the Gushing Activity of Malt. J. Ins. Brew., 111(2), 105–111.
  • [14] Sarlin T., Vilpola A., Kotaviita E., Olkku J., Haikara A.: 2007. Fungal Hydrophobins in the Barley-to-Beer Chain. J. Inst. Brew., 113(2), 147–153.
  • [15] DOI: 10.1016/j.cervis.2010.12.001.
  • [16] DOI: 10.1094/ASBCJ-2014-0114-01.
  • [17] DOI: 10.1094/ASBCJ-2010-0308-01.
  • [18] Zapf M. W., Theisen S., Vogel R. F., Hecht D., Elstner E. F., Niessen L.: 2005. Characterization of surface active proteins from Fusarium species and grain affecting foam stability. Proc. 30th EBC Congr., Praha, ref. 143
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0b0a721b-0e82-4c42-ba8f-abc8e09e69ba
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.