PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 35 | 3 |

Tytuł artykułu

Ślad wodny w produkcji zwierząt rzeźnych

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The water footprint in production of animals for slaughter

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wpływ człowieka na środowisko naturalne okazał się znacznie większy i szybszy, niż tego oczekiwano, a ludzkość wykorzystuje więcej zasobów i bogactw naturalnych niż Ziemia jest zdolna odtworzyć. Obecnie sektor produkcji zwierzęcej wykorzystuje na świecie ok. 75% wszystkich terenów rolniczych i jednocześnie korzysta z ok. 30% globalnych zasobów wody w rolnictwie. Oczekiwany wzrost zapotrzebowania na produkty pochodzenia zwierzęcego w przy-szłości będzie wpływać na środowisko jako efekt rosnących dochodów, wzrostu populacji i urba-nizacji. Dlatego też wiedza o zapotrzebowaniu na wodę dla zwierząt gospodarskich w różnych systemach produkcji jest zagadnieniem o strategicznym znaczeniu. Ślad wodny dla zwierząt rzeź-nych jest uzależniony przede wszystkim od typu zadawanej paszy, a także od efektywności pro-dukcyjnej zwierząt. Dodatkowo stosunek pasz objętościowych do koncentratów paszowych oraz ich rodzaj również istotnie wpływają na wielkośćśladu wodnego. Ze względu na wykorzystanie zasobów wody słodkiej produkty zwierzęce z systemów pastwiskowych są bardziej preferowane niż te uzyskane w systemach przemysłowych.
EN
Human impact on the environment has grown much faster than what was expected. What is more people consume more natural resources than what Earth is capable of regenerating. At present, the global livestock sector uses about 75% of all agricultural land, and is responsible for about 30% of global agricultural water requirements. The expected rising demand for animal sourced foods in the future can potentially amplify environmental impacts as a result of rising incomes, growing population and urbanization. Therefore, the knowledge about water distribution for livestock production in different systems is of strategic importance. The water footprint values of meat animals are mainly determined by the type of diet and by productive efficiency of the animals. Additionally, the roughage-concentrate ratio and type of roughage significantly influence the footprint values. Having regard to the resources of fresh water, grazing systems for production of livestock for slaughter may be more preferable than industrial systems.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

35

Numer

3

Opis fizyczny

s.1-14,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 13, 20-950 Lublin
autor
  • Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 13, 20-950 Lublin
  • Zakład Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 13, 20-950 Lublin

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-0aa3a1eb-31be-4b6a-b085-72b9eaa0433d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.