PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 19 | 3 |

Tytuł artykułu

Production and trade of duck products in global view

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Produkcja i sprzedaż produktów z kaczek w ujęciu globalnym

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Duck typically represents a smaller proportion in the poultry meat production of the world. However, certain European, as well as Eastern and South Asian countries produce a significant amount of duck meat. In the recent decades, production significantly increased both in these regions and worldwide. This study focuses on the international situation of the duck sector, as well as changes in production and trade trends. In addition, RCA indexes were used to examine the comparative advantages of duck meat and meat products in the world market of waterfowl products in the case of the most significant exporting countries of the world. It can be concluded that even though certain exporting countries have various trade and competitive advantages in the case of different products, other regions must face disadvantages.
PL
W artykule przedstawiono międzynarodową sytuację sektora produktów kaczych, a także zmian w trendach produkcyjnych i handlowych mięsem kaczym. Mimo że kaczki stanowią nieduży udział w produkcji mięsa drobiowego na świecie, w ostatnich dziesięcioleciach produkcja tego mięsa znacznie wzrosła. Tendencję wzrostową produkcji mięsa kaczego odnotowano zarówno na świecie, jak i w krajach wschodniej Europy i w krajach południowoazjatyckich. W celu porównania zalet mięsa kaczego i innych produktów mięsnych z ptactwa wodnego na światowym rynku produktów w przypadku najbardziej znaczących krajów eksportujących wykorzystano wskaźniki RCA .

Wydawca

-

Rocznik

Tom

19

Numer

3

Opis fizyczny

p.199-205,ref.

Twórcy

autor
  • Faculty of Economics and Business, University of Debrecen, Boszormenyi Str., H-4032 Debrecen 138, Hungary

Bibliografia

  • Balassa Bela. 1965. „Trade liberalization and „revealed” comparative advantage”. The Manchester School 33 (1): 99-123.
  • Comtrade. 2017. UN Comtrade Database. http://comtrade.un.org.
  • FAO. 2017. Food And Agriculture Organization Of The United Nations Statistics Division database.
  • Fertő Imre. 2003. „A komparatív előnyök mérése.” Statisztikai Szemle 81 (4): 309-327.
  • Fertő Imre. 2006. Az agrárkereskedelem átalakulása Magyarországon és a Kelet-Közép-Európai országokban. Budapest: MTA Közgazdaságtumanyi Intézet.
  • Fertő Imre, Lionel J. Hubbard. 2001. „Versenyképesség és komparatív előnyök a magyar mezőgazdaságban”. Közgazdasági Szemle 48 (1): 31-43.
  • Fertő Imre, Lionel J. Hubbard. 2002. „Megnyilvánuló komparatív előnyök és versenyképesség a magyar élelmiszer-gazdaságban”. Külgazdaság 46 (9): 46-58.
  • Hinloopen Jeroen, Charles Marrewijk. 2001. „On the Empirical Distribution of the Balassa Index”. Weltwirtschaftliches Archiv 137: 1-35.
  • Horn Péter. 2014. „Termelés és versenyképesség”. Baromfiágazat 14 (3): 4-11.
  • Pingel Heinz. 2011. „Waterfowl Production for Food Security”. Lohmann Infromation 46 (2): 32.
  • Ruciński Piotr. 2015. Poland among leading poultry meat producers in the EU . GAI N Report 9/16/2015 Global Agricultural Information Network, https://gain.fas.usda.gov/Recent%20GAIN%20Publications/Poland%20among%20leading%20poultry%20meat%20producers%20in%20the%20EU._Warsaw_Poland_9-16-2015.pdf.
  • Vollrath Thomas Lachlan. 1991. „A theoretical evaluation of alternative trade intensity measures of revealed comparative advantage”. Weltwirtschaftliches Archiv 127 (2): 265-280. http://dx.doi.org/10.1007/BF02707986.
  • Yan Xianjian. 2016. „Challenge and Opportunity”. Ducks International. Cherry Valley Farms Newsletter March 2016. http://docs.wixstatic.com/ugd/949670_df47aded85fb42c78eb60b2c8415a60a.pdf.
  • Yan Xianjian. 2017. „A view of the industry”. Ducks International. Cherry Valley. http://docs.wixstatic.com/ugd/949670_cf7adcd96f0647a5b22f02c379ff0bba.pdf.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-0a62b12c-22e1-4d55-85e5-54db0c5eea7a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.