PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2017 | 63 | 4 |
Tytuł artykułu

Genetic resources of flax (Linum usitatissimum L.) as very rich source of alpha-linolenic acid

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Zasoby genowe lnu (Linum usitatissimum L.) jako bardzo bogate źródło kwasu alfa-linolenowego
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Introduction: Polish oilseed and flaxseed collection is a source of genotypes containing very high amounts of α-linolenic acid. Objective: The objective of the study is to test the seeds for the fat content and fatty acids composition in the oil pressed from the 9 tested accessions of flax (Linum usitatissimum L.). Our goal is to promote the Polish flax collection, which seeds are unique as one of the richest sources of α-linolenic acid. Methods: Assays to determine the content of fat and fatty acids composition in linseed oil were performed at the IHAR-PIB Biochemical Laboratory in Poznań. The fat content was determined by infrared analysis (calibration performed on the basis of seed sample at IHAR-PIB in Poznań) by means of a NIRS 6500 spectrophotometer with a reflection detector within the range of 400–2500 nm. The composition of fatty acids was determined by means of a method proposed by Byczyńska and Krzymański (1969), based on gas chromatography of methyl esters of fatty acids contained in linseed oil. The following varieties of flax were investigated: Tabare (INF00111), Szegedi 30 (INF00427), Olin (INF 00444), Redwood 65 (INF00523), Dufferin (INF00540), AC Mc Duff (INF00648), Alfonso Inta (INF00683), Olinette (INF00687), Royale (INF00689). Results: The content of α-linolenic acid (ALA, C18:3) in evaluated genotypes of flax ranged from 48.9 (Royale) to 59.9% (Alfonso Inta). Content of linoleic acid (LA, C18:2) in evaluated genotypes of flax ranged from 12.4 (Tabare) to 17.1% (AC Mc Duff). The content of oleic acid (OA, C18:1) of 9 accession of flax ranged from 17.1 (Alfonso Inta) to 26.7% (Royale). The content of stearic acid in evaluated genotypes of flax ranged from 2.3 (Alfonso Inta) to 5.0% (Tabare, Szegedi 30) and the content of palmitic acid ranged from 4.7 (Dufferin) to 6.0% (Olin). The content of fat ranged from 42.7 (Olin) to 52.0% (AC Mc Duff). The fatty acid ratio n-6/n-3 ranged from 0.23/1 (Tabare) to 0.32/1 (AC Mc Duff).
PL
Wstęp: Polska kolekcja lnu oleistego i włóknistego jest źródłem genotypów o bardzo wysokiej zawartości kwasu α-linolenowego. Cel: Przedmiotem badań było określenie zawartości oleju tłustego oraz składu kwasów tłuszczowych w wytłoczonym oleju z 9 testowanych obiektów lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L.). Naszym celem jest promocja polskiej kolekcji lnu, której nasiona są unikalne jako jedne z najbogatszych źródeł kwasu α-linolenowego. Metody: Oznaczenia zawartości oleju tłustego i składu kwasów tłuszczowych wykonano w Laboratorium Biochemicznym IHAR-PIB w Poznaniu. Zawartość oleju tłustego oznaczono analizą bliskiej podczerwieni (kalibracja wykonana na bazie prób nasion w IHAR-PIB w Poznaniu) spektrofotometrem NIRS 6500 z detektorem odbicia 400–2500 nm. Skład kwasów tłuszczowych oznaczono metodą opracowaną przez Byczyńską i Krzymańskiego (1969), z wykorzystaniem chromatografii gazowej estrów metylowych kwasów tłuszczowych zawartych w oleju z nasion lnu. Badania obejmowały następujące odmiany lnu zwyczajnego: Tabare (INF00111), Szegedi 30 (INF00427), Olin (INF 00444), Redwood 65 (INF00523), Dufferin (INF00540), AC Mc Duff (INF00648), Alfonso Inta (INF00683), Olinette (INF00687), Royale (INF00689). Wyniki: Zawartość kwasu α-linolenowego (ALA, C18:3) badanych genotypów lnu wynosiła od 48,9 (Royale) do 59,9% (Alfonso Inta). Zawartość kwasu linolowego (LA, C18:2) badanych genotypów lnu wynosiła od 12,4 (Tabare) do 17,1% (AC Mc Duff). Zawartość kwasu oleinowego (OA, C18:1) 9 badanych genotypów lnu wynosiła od 17,1 (Alfonso Inta) do 26,7% (Royale). Zawartość kwasu stearynowego badanych genotypów lnu wynosiła od 2,3 (Alfonso Inta) do 5,0% ( Royale) i zawartość kwasu palmitynowego wynosiła od 4,7 (Dufferin) do 6,0% (Olin). Zawartość tłuszczu wynosiła od 42,7 (Olin) do 52,0% (AC Mc Duff). Stosunek n-6/n-3 wynosił od 0,23/1 (Tabare) do 0,32/1 (AC Mc Duff).
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Tom
63
Numer
4
Opis fizyczny
p.26-33,ref.
Twórcy
autor
  • Institute of Natural Fibres and Medicinal Plants, Wojska Polskiego 71B, 60-630 Poznan, Poland
Bibliografia
  • 1. Silska G, Praczyk M. Deskryptory charakterystyki i waloryzacji Międzynarodowej Bazy Danych Lnu. Biul Inst Hod Rośl 2013; 268:161-171.
  • 2. Jelińska M. Kwasy tłuszczowe – czynniki modyfikujące procesy nowotworowe. Biul Wydz Farm AMW 2005;1:1-9.
  • 3. Silska G, Praczyk M. Ocena obiektów lnu oleistego (Linum usitatissimum L.). Rośliny Oleiste – Oilseed Crops 2012; 33(1):127-138.
  • 4. Schneider Z. Polyunsaturated fatty acids in the diet – how much is too much? In: Proceedings of the Hemp, Flax and Other Bast Fibrous Plants – Production, Technology & Ecology – Symposium; 1998 September 28-30; Poznań, Poland. 1998; 1:90-96.
  • 5. Gawęcki J. Natura chemiczna tłuszczu a jego wartość odżywcza. In: Gawęcki J (ed.). Prawda o tłuszczach. 1st ed. Warszawa. Instytut Danone – Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia 1997:10-12.
  • 6. Matławska I, Bylka W. Naturalne niezbędne kwasy tłuszczowe w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Herba Pol 2007; 53(2):39-40.
  • 7. Rudzińska M, Wąsowicz E. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. In: Czapski J, Górecka D (eds.). Żywność prozdrowotna – składniki i technologia. 2nd ed. Poznań 2015:219-235.
  • 8. Byczyńska B, Krzymański J. Szybki sposób otrzymywania estrów metylowych kwasów tłuszczowych do analizy metodą chromatografii gazowej. Tłuszcze Jadalne 1969; 13:108-14.
  • 9. Walkowiak M, Silska G, Michalski K, Praczyk M. Characterization of a collection of linseed (Linum usitatissimum L.) with varying fat content and composition of fatty acids in seed oil. In Proceedings of the 31st Polish Conference: Advances in genetics, breeding, technology and analytics of lipids 2016 Feb 11-12; Poznań 2016:71-72.
  • 10. Nôžková J. Descriptor list for flax (Linum usitatissimum L.). 1st ed. Nitra. Slovak University of Agriculture 2011:1-101.
  • 11. Obiedzińska A, Waszkiewicz-Robak B. Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna. ZNTJ 2012; 1(80):27-44.
  • 12. Łoźna K, Kita A, Styczyńska M, Biernat J. Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Probl Hig Epidemiol 2012; 93(4):871-875.
  • 13. Silska G. Polska kolekcja lnu – źródłem nasion o terapeutycznym działaniu. 16. Sejmik Zielarski „Zielarstwo i ziołolecznictwo w Polsce i na świecie, 2016 June 17-18; Trzebaw k/ Stęszewa, Poland. Streszczenia, 61. http://pw.ihar.edu.pl/assets/Uploads/AO-22.08-poster-Sejmik-Zielarski-2016r.Silska.pdf
  • 14. Mińkowski K, Grześkiewicz S, Jerzewska M. Ocena wartości odżywczej kwasów linolenowych na podstawie składu kwasów tłuszczowych, tokoferoli i steroli. ZNTJ 2011; 2(75):124-135.
  • 15. Ożarowski A, Jaroniewski W. Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. Warszawa 1987:225-227.
  • 16. Heller K, Wielgusz K. Plonowanie odmiany lnu oleistego Bukoz w gospodarstwach ekologicznych. J Res Appl Agric Engng 2011; 56(3):138-142.
  • 17. Walkowiak M. Zastosowanie hodowli rekombinacyjnej, mutacyjnej oraz androgenezy in vitro w badaniach nad lnem oleistym (Linum usitatissimum L.). Herba Pol 2007; 28:151-157.
  • 18. Gromek M, Banach J, Czarnecka G, Książkiewicz M. Zimnotłoczone oleje: lniany (wysoko- i niskolinolenowy) i rzepakowy. Który wybrać? Herbalism 2015; 1(1):39-45.
  • 19. Pavelek M, Tejklová E. New varieties. Czech J Genet Plant Breed 2007; 43 (4):149-155.
  • 20. Pavelek M, Tejklova E, Bjelkova M. Results of linseed breeding in the Czech Republic. Tagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs 2010:127-120.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0a37295a-f5e2-4ea2-bef5-061d1a084481
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.