PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 500 |

Tytuł artykułu

Wpływ deszczowania i zróżnicowanego nawożenia mineralnego na skład chemiczny bulw ziemniaka skrobiowego uprawianego w rejonie Wrocławia

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem badań było określenie wpływu deszczowania oraz różnych dawek i sposobów nawożenia na skład chemiczny bulw ziemniaka skrobiowego odmiany Karlena uprawianej w rejonie Wrocławia. Ścisłe doświadczenie polowe przeprowadzono w latach 1999-2001 w Stacji Badawczej Samotwór k. Wrocławia na glebie kompleksu żytniego dobrego. Czynnikami eksperymentu było: deszczowanie, nawożenie mineralne (dawki 233 kg NPK·ha⁻¹ i 280 kg NPK·ha⁻¹ przy stałym stosunku N : P : K jak 1 : 0,43 : 1,2) i sposób nawożenia (rzutowy i rzędowy). W bulwach oznaczono zawartość suchej masy, skrobi i cukrów redukujących oraz N, P, K, Ca i Mg. Zarówno deszczowanie jak i stosowane nawożenie modyfikowało skład chemiczny bulw. Ziemniaki deszczowane zawierały mniej N i K, a nawożone istotnie więcej azotu oraz nieco więcej P, K i Ca w porównaniu do zebranych z obiektów kontrolnych. Niewielkie zmiany składu chemicznego bulw spowodowane deszczowaniem i zróżnicowanym nawożeniem, nie pogarszały jakości ziemniaka, zarówno jako surowca do produkcji chipsów jak i z przeznaczeniem na paszę.
EN
The aim of the study was to determine the effect of sprinkling and different doses and ways of fertilization on chemical composition of starch potato tubers of Karlena cultivar grown in the Wrocław region. Exact field experiments were carried out in 1999-2001, at the Samotwór Testing Station near Wrocław, on good rye complex soil. The experimental variables were: sprinkling, mineral fertilization (at 233 kg NPK·ha⁻¹ and 280 kg NPK·ha⁻¹, at constant N : P : K share, equal to 1 : 0.43 : 1.2) and the way of fertilization (broadcast or row). The contents of dry matter, starch, reducing sugars, and N, P, K, Ca and Mg were determined in the tubers. Both sprinkling and fertilization applied modified the chemical composition of bulbs. Sprinkled potatoes contained less N and K, while the fertilized ones - significantly more nitrogen and a bit more of P, K and Ca, as compared with control. The moderate changes in chemical composition of tubers caused by sprinkling and differentiated fertilization had no adverse effect on potato quality, both as raw material for producing chips and as fodder material.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

500

Opis fizyczny

s.325-332,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Rolniczych Podstaw Kształtowania Środowiska, Akademia Rolnicza, Wrocław
autor
  • Katedra Rolniczych Podstaw Kształtowania Środowiska, Akademia Rolnicza, Wrocław
autor
  • Katedra Rolniczych Podstaw Kształtowania Środowiska, Akademia Rolnicza, Wrocław

Bibliografia

  • Borówczak F. 1981. Zmiany w składzie chemicznym ziemniaków pod wpływem deszczowania i zróżnicowanego nawożenia mineralnego. Rocz. AR Poznań 128, Roln. 24: 11-27.
  • Buniak W. 1995. Nawadnianie a cechy użytkowe składu jakościowego ważniejszych roślin uprawnych. Zesz. Nauk. AR Wrocław 267, Konf. IX: 255-262.
  • Czekała J., Gładyszek S. 1995. Działanie niektórych czynników na zawartość makroskładników w bulwach ziemniaków. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 42a: 55-58.
  • Dziekanowski A., Ciećko Z., Nowak G. 1992. Zawartość podstawowych makro- i mikroskładników w bulwach w zależności od poziomu nawożenia azotem. Zesz. Nauk. ATR Olsztyn 54: 117-126.
  • Dzienia S., Piskier T., Wereszczak J. 1991. Wpływ uprawy i nawożenia na plonowanie i jakość bulw ziemniaka. Zesz. Nauk. AR Kraków 34: 263-270.
  • Głuska A. 1997. Wpływ nawadniania na jakość plonu ziemniaka. Ziemniak Polski 3/97: 7-10.
  • Grunes D.L., Stont P.R., Brownell J.R. 1978. Grass teany of ruminants. Advances in Agronomy 19: 432-439.
  • Lechman K. 1973. Działanie różnych form azotu i magnezu na plony ziemniaków oraz zawartość składników pokarmowych. Rocz. Nauk Roln., Ser. A 87: 73-82.
  • Lesińska G. 2000. Czynniki surowcowe i technologiczne kształtujące jakość przetworów ziemniaczanych. Konf. Nauk „Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie”, Polanica Zdrój 8-11 V 2000 r.
  • Leszczyński W. 1994. Wpływ czynników działających w okresie wegetacji ziemniaka na jego jakość. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 41/46(6): 55-68.
  • Leszczyński W. 2002. Zależność jakości ziemniaka od stosowania w uprawie nawozów i pestycydów. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489: 47-64.
  • Mayland H.F., Grunes D.L., Lazar V.A. 1976. Grasstetany hazard of cerecal forage based upon chemical composition. Agron. J. 68: 665-667.
  • Mazurczyk W. 1994. Skład chemiczny dojrzałych bulw 30 odmian ziemniaka. Biul. Inst. Ziemn. 44: 55-62.
  • Rojek S. 1983. Wpływ deszczowania i nawożenia azotowego na jakość plonów ziemniaka. Zesz. Nauk. AR Wrocław 142, Melior. 24: 119-126.
  • Roztropowicz S. 1989. Środowiskowe, odmianowe i nawozowe źródła zmienności składu chemicznego bulw ziemniaka. Fragm. Agronom. VI 1(21): 33-74.
  • Trybała M. 1992. Wpływ deszczowania i nawożenia azotem na plon i jakość ziemniaków na glebie lekkiej. Zesz. Nauk. AR Wrocław 212, Melior. XLI: 83-91.
  • Zbieć I., Karczmarczyk St., Koszański Z. 1989. Wpływ deszczowania i nawożenia azotem na wielkość plonu oraz niektóre cechy jakościowe ziemniaków. Rocz. Nauk. Roln. Ser. A 108(1): 93-100.
  • Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 2000. Wpływ warunków w czasie wegetacji oraz temperatury przechowywania na cechy jakości ziemniaków przeznaczonych do przetwórstwa. Biul. IHAR 213: 239-251.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-0a1a529e-2938-4267-adeb-6273b4ee9768
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.