PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2013 | 81 | 6 |
Tytuł artykułu

Zastosowanie technik data mining w zootechnice

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Application of data mining techniques in animal husbandry
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
While summing up the results of the analyzes it should be noted that parallel application of two statistical methods, the method of decision trees and multivariate analysis of variance, have indicated the same factors that determine the lactose content in cow's milk: successive lactation, day of milking testing, herd, the participation of HF breed, calving season, year of birth, CASK protein genotype. Based on the constructed model of the decision tree, it can be concluded that a high lactose content may be expected in the primiparas milk, after 17 days of milking, with the participation of HF at the level of at least 74.5%. However, a subsequent production period of more than 2 lactations, promotes the lower lactose content in milk, especially when milk samples, collected from cows with the participation of HF of at least 91.5%, are obtained from flocks with living and feeding conditions similar to those in the herd K. The graphical models of trees, created in the similar way to those described in the research, may be developed for virtually every feature. Therefore, they may become the tool indicating a good system of levels of genetic and environmental factors and provide the high level of features that are useful for breeders.
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Tom
81
Numer
6
Opis fizyczny
s.27-30,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, Bydgoszcz
autor
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, Bydgoszcz
autor
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, Bydgoszcz
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, Bydgoszcz
Bibliografia
  • 1. Austin P.C., 2007 - Statistics Med. 26, 2937-2957.
  • 2. Dawson S., Else R.W., Rhind S.M., Collie D.D.S., 2005 - Vet. Record 157,433^36.
  • 3. Ebrahimi M., 2011 - Iranian J. Vet. Res. 12, 205-213.
  • 4. Grużewska A., 2009 -Przegląd Hod. 10, 28-30.
  • 5. Grużewska A., 2009 - Przegląd Hod. 12, 13-14.
  • 6. Grzesiak W., 2003 - Pr. Mat. Zoot. 61,71-89.
  • 7. Grzesiak W., Zaborski D., Sablik P., Pilarczyk R., 2011 - Anim. Sci. Pap. Rep. 29, 293-302.
  • 8. Meyer C.L., Berger P.J., Koehler K.J., 2000 - J. Dairy Sci. 83, 2657-2663.
  • 9. Myles J.A., Feudale R.N., Liu Y., Woody N.A., Brown S.D., 2004-J. Chemometrics 18, 275-285.
  • 10. Piwczyński D., 2009 - J. Central Europ. Agricult. 10(3), 303- 310.
  • 11. Piwczyński D., Sitkowska B., 2012 -Arch. Tierzucht 55,4, 332-345.
  • 12. Piwczyński D., Sitkowska B., Wiśniewska E., 2012 - Small Rum. Res. 103, 225-231.
  • 13. SAS Institute Inc., 2012. Getting started with SAS® Enterprise Miner 12.1TM. Cary, NC: SAS Institute Inc.
  • 14. Sawa A., Kowaliszyn B., Piwczyński D., 2004 -Zesz. Nauk. Przeg. Hod. 72, z. 1, 41-49.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-09c22250-a5dc-4653-ba98-d2f42731b224
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.