PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 1(8) |
Tytuł artykułu

Przegląd rynku funkcjonalnych wyrobów piekarniczo-cukierniczych na terenie Dolnego Śląska

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Survey of functional food market of baking products in Lower Silesia
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem opracowania było przedstawienie rynku żywności funkcjonalnej na Dolnym Śląsku oraz przegląd produktów funkcjonalnych i ich producentów w aspekcie podstawowej definicji żywności funkcjonalnej. Charakterystyki dokonano, kładąc nacisk na najpopularniejszą z reprezentowanych w tym rejonie branż, tj. przemysł piekarski, starając się uwzględniać podział żywności ze względu na spełniane funkcje zdrowotne. Przedstawiono również przewidywaną strategię rozwoju tej branży do roku 2030, co wynikało z wymogów projektu, w ramach którego badania te prowadzono (Identyfikacja potencjału i zasobów Dolnego Śląska w obszarze nauka i technologia na rzecz poprawy jakości życia Quality of Life), oraz wytycznych przyszłych kierunków rozwoju.
EN
The aim of this study is to present the Lower Silesian functional food market and to conduct a survey of functional products and their producers, bearing in mind functional food’s definition, according to which: “Food might be considered functional if it beneficially affects one or more target functions in the body beyond adequate nutritional effects in a way that is relevant to either an improved state of health and well-being and/or reduction of risk of disease. It is consumed as part of a normal food pattern. It is not a pill, a capsule or any form of dietary supplement” [ftp://ftp.cordis.europa.eu…]. The characteristic has been prepared in accordance to the most popular branch among those represented in the region, i.e. the bakery industry, with acknowledgment of its division into particular health functions fulfilled: cholesterol-reducing ford, low-fat ford, low-carbohydrate ford, low-salt ford, vitaminenriched ford, fibre-enriched ford, ‘light’ food and high-protein food. The study includes also a prediction of the development strategy of this branch until the year 2030.
Wydawca
-
Rocznik
Numer
Opis fizyczny
s.51-64,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Wrocław
Bibliografia
  • Adamczyk W., Ekologiczne problemy jakości wyrobów, Wyd. Naukowe PTTŻ Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków 2009.
  • Bartosz G., Druga twarz tlenu, PWN, Warszawa 2009.
  • Bloch A., Thomson C.A., Position statement of the American Dietetic Association: phytochemicals and functional foods, „Journal of American Dietetic Association” 1996, no. 96, s. 73–82.
  • Committee on Diet, Nutrition, and Cancers wg National Research Council wg Diet, Nutrition and Cancers National Research Council. Effects of Dietary Fat, Calcium, and Vitamin D on Growth and Mammary Tumorigenesis Induced by 7,12-Dimethylbenz(a)anthracene in Female Sprague-Dawley Rats
  • Flora K., Hahn M., Rosen H., Benner K., Milk thistle (Silybum marianum) for the therapy of liver disease, „Am. J. Gastroenterol.” 1998 Feb, vol. 93(2), s. 139–143.
  • Gambuś H., Gambuś F., Pastuszka D., Wrona P., Ziobro R., Sabat R., Mickowska B., Nowotna A., Sikora M., Quality of gluten-free supplemented cakes and biscuits, „Int. J. Food. Sci. Nutr.” 2009, vol. 60, suppl. 4, s. 31–50.
  • Gawęcki J., Mossor-Pietraszewska T., Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, PWN, Warszawa 2006.
  • Gunstone F.D., Padley F.B. (red.), Lipid Technologies and Applications, Dekker, New York 1997.
  • Krygier K., Florkowska A., Żywność funkcjonalna obecnie i w przyszłości, „Przemysł Spożywczy” 2008, nr 5, s. 2–6.
  • Lim H.S., Park S.H., Ghafoor K., Hwang S.Y., Park J., Quality and antioxidant properties of bread containing turmeric (Curcuma longa L.) cultivated in South Korea, „Food Chem.” 2011, no. 124, s. 1577–1582.
  • Lopez V.R., Razzeto G.S., Giménez M.S., Escudero N.L., Antioxidant properties of Amaranthus hypochondriacuss seeds and their effect on the liver of alcohol-treated rats, „Plant Foods Hum. Nutr.” 2011, vol. 66(2), s. 157–162.
  • Nurkowska J., Bezkarne rozkosze stołu, „Wiedza i Życie” 1996, nr 5.
  • Piesiewicz H., Cztery typy ciasta pszennego, „Przegląd Piekarski i Cukierniczy” 2004, nr 6, s. 20–23.
  • Sadowska K., Owoce ostropestu plamistego jako prozdrowotny dodatek do pieczywa, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2006, nr 2(47).
  • Safin K., Foresight jako metoda kształtowania przyszłości: identyfikacja potencjału i zasobów Dolnego Śląska w obszarze nauka i technologie na rzecz poprawy jakości życia, Wyd. Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2011.
  • Szuhaj B.F. (red.), Lecithins. Sources, Manufacture and Uses, American Oil Chemists’ Society, Champaign, Illinois 1989, s. 207–212.
  • Szwacka J., Skórniewska M., Kierunki rozwoju rynku żywności funkcjonalnej w Polsce, Rocz. Nauk. Stow. Ekonom. Rol. Agrobiz. 2005, nr 7, s. 186–191.
  • Wawer I., Aronia – wartościowy dodatek do wypieków, „Przegląd Piekarski i Cukierniczy” 2006, nr 3, s. 8–10.
  • Wawer I., Żywność funkcjonalna: chleb dla wątroby, „Przegląd Piekarski i Cukierniczy” 2009, nr 8, s. 4–7.
  • Wawer I., Chleb „orientalny” jako żywność funkcjonalna, „Przegląd Piekarski i Cukierniczy” 2012, nr 6, s. 24.
  • ftp://ftp.cordis.europa.eu/pub/fp7/kbbe/docs/functional-foods_en.pdf.
  • http://amcham.pl/file/pdf/raport_starzejace_sie_spoleczenstwo_jako_wyzwanie_ekonomiczne_dla_europejskich_gospodarek.pdf?PHPSESSID=fa061811dd1fda75f0e9d2867232185f.
  • http://fcmarket.pl/sezam/202228.pdf.
  • http://kbn.icm.edu.pl.
  • http://naukadlazdrowia.pl/chleb-powszedni-oryginalny-i-funkcjonalny/.
  • http://pl.wikipedia.org/wiki/Chleb.
  • http://www.ap-foodtechnology.com.
  • http://www.esculap.pl/danone/04/pdf/16.pdf.
  • http://www.eufic.org/article/en/page/BARCHIVE/expid/basics-functional-foods/.
  • http://www.eufic.org/article/pl/4/14/artid/Food-labelling-nutrition-health-claims/.
  • http://www.euromonitor.com/consumer-foodservice-in-poland/reportrynek żywności.
  • http://www.kubiak.pl/.
  • http://www.mamut.pl/.
  • http://www.networkmagazyn.pl/index.php?sear.
  • http://www.portalspozywczy.pl/.
  • http://www.portalspozywczy.pl/inne/napoje_bezalkoholowe/wiadomosci/rynek-zywnosci-funkcjonalnej-w-usa-wzrosl-o-31-proc,52453.html.
  • http://www.portalspozywczy.pl/technologie/wiadomosci/rynek-zywnosci-funkcjonalnej-w-polsce-niedogania-europy,64538.htmlhttp://fcmarket.pl/sezam/202228.pdf.
  • http://www.pttzm.org/attachments/File/monografia_3.pdf.
  • http://www.sonko.pl/.
  • http://www.umwd.dolnyslask.pl/fileadmin/user_upload/_temp_/02._SRWD_do_2020_r._-_Zalacznik.pdf.
  • http://zywnoscizywienie.spoleczna.pl/.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0949f524-b5fb-41ef-91df-3df7b039b6fa
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.