PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 17 | 3 |
Tytuł artykułu

Zmiany w rozwoju krajowej produkcji mięsa drobiowego po integracji Polski z Unią Europejską

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Changes in the development of domestic poultry meat production after Poland’s integration with the European Union
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem badań była syntetyczna analiza rynku mięsa drobiowego przed i po integracji Polski z Unią Europejską. Badania przeprowadzono na podstawie danych GUS, Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej oraz FAO. W Polsce w okresie 10 lat po zjednoczeniu z UE odnotowano znaczny, wynoszący średnio 104,7 tys. t/rok, wzrost krajowej produkcji, spożycia i eksportu mięsa drobiowego w porównaniu do okresu 10 lat przed integracją, gdy wskaźnik ten wynosił 68 tys. t/rok. Stwierdzono, że rosnący popyt na mięso drobiowe i duża dynamika wzrostu eksportu mięsa drobiowego sprzyja wzrostowi krajowej produkcji i można sądzić, że taka tendencja utrzyma się w kolejnych latach, co potwierdzają także wyniki badań innych analityków rynku drobiarskiego.
EN
The aim of the study was to perform a comprehensive analysis of the poultry meat market before and after the integration of Poland into the European Union. The study was carried out based on data from the Central Statistical Office of Poland, the Institute of Agricultural and Food Economics, and FAO. During the 10 years after joining the European Union, Poland witnessed a considerable increase in the domestic production, consumption and export of poultry meat (by 104,700 t/year on average) compared to the 10- year period before the integration, when this figure was 68,000 t/year. The growing demand for poultry meat and the strong growth in the export of poultry meat favour the increase in domestic production and it is thought that this tendency will continue in the next years, which is confirmed by the findings of other poultry market analysis.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
17
Numer
3
Opis fizyczny
s.357-361,wykr.,bibliogr.
Twórcy
Bibliografia
  • Dybowski G., Kobuszyńska M. 2002: Analiza przekrojowa rynku drobiu i jaj oraz strategia rozwoju do 2005 roku, IERiGŻ, Studia i Monografie, Warszawa.
  • Dybowski G. 2014: Podstawy konkurencyjności polskiej branży drobiarskiej, IERiGŻ Studia i Monografie, 160, Warszawa, 224.
  • Jankowski J., Rutkowski A. 2010: Uwarunkowania rozwoju drobiarstwa w Polsce i na świecie, Przegląd Hodowlany, 9, 7-10.
  • Kołoszko-Chomentowska Z. 2008: Kwestia czynnika ludzkiego w rolnictwie, Acta Sci. Pol. seria Oeconomia, 7(4), 87-95.
  • Kowalczyk S., Sobecki R. 2011: Europejski model rolnictwa wobec wyzwań globalnych, Zag. Ekon. Rol., 4, 36-58.
  • Program rozwoju obszarów wiejskich na lata 2014-2020 (PROW 2014-2020). 2014: [online], http://www.minrol.gov.pl/Wsparcie-rolnictwa-i-rybolowstwa/PROW-2014-2020.
  • Rocznik statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej. 2012: GUS, Warszawa.
  • Rocznik statystyczny rolnictwa. 2012: GUS, Warszawa.
  • Rolnictwo i gospodarka żywnościowa w Polsce. 2011: MRiRW, Warszawa.
  • Rolnictwo i gospodarka żywnościowa w Polsce. 2012: MRiRW, Warszawa.
  • Rynek drobiu i jaj. Mięso drobiowe. 2003: Analizy rynkowe IERiGŻ, nr 23,7-23.
  • Rynek drobiu i jaj. Mięso drobiowe. 2014: Analizy rynkowe IERiGŻ, nr 46, 7-25.
  • Rynek mięsa. 2014: Biuro Analiz i Programowania ARR, nr 3, 10.
  • Sokołowicz Z., Krawczyk J. 2009: Konkurencyjność krajowej produkcji mięsa drobiowego w handlu zagranicznym a ceny skupu żywca i opłacalność produkcji pierwotnej na przykładzie wybranej fermy, Rocz. Nauk. SERiA, t. XI, z. 3, 192-195.
  • Szumiec A. 2010: Wykształcenie właścicieli gospodarstw produkujących brojlery kurze jako składowa kapitału ludzkiego na wsi, Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Oeconomica, 277(58), 91-98.
  • http://faostat3.fao.org
  • http://stats.oecd.org.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0917be4c-4779-427b-93a3-f99f02eca4ca
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.