PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 24 | 1 |
Tytuł artykułu

Wykorzystanie programu komputerowego opartego na metodzie Klemmana jako narzędzia pozwalającego uzyskać stabilną emulsję spożywczą

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
The use of a computer program based on Kleeman’s method as a tool to obtain a stable food emulsion
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W artykule przedstawiono uzyskane wyniki oceny wpływu ilości zagęstnika oraz czasu homogenizacji na stabilność emulsyjnych układów dyspersyjnych. Do wytypowania para¬metrów stabilnych układów dyspersyjnych posłużono się pro¬gramem komputerowym Kateskór. Na podstawie założonych wartości parametrów wyjściowych charakteryzujących sta¬bilną emulsję (średnia wielkość cząstek zdyspergowanych, lepkość, liczba faz, współczynnik dyspersyjności oraz rozrzut cząstek) otrzymano kompromisowe optimum parametrów wejściowych: ilość zagęstnika od 0,86 do 1,11 %, czas homo¬genizacji od 2,64 do 3,9 min.
EN
In this study the stability of dispersion systems containing different amount of thickener and different time of homogenization was determined. The optimization program Kateskor was used to estimate the composition of the emulsion with the best stability. In accordance to preset values of output pa¬rameters (average particle size of emulsion, viscosity, num¬ber of fractions, dyspersity index), the compromise optimum of input parameters was obtained: i.e. the amount of thicke¬ner in the emulsion (0.86- 1,11 %) and homogenization time (2,64 - 3,9 min).
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
24
Numer
1
Opis fizyczny
s.41-46,rys.,tab.,wykr.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Chemii, Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu, Radom
autor
  • Katedra Wzornictwa, Technologii Obuwia i Odzieży, Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu, Radom
  • Katedra Ochrony Środowiska, Wydział Materiałoznawstwa Technologii i Wzornictwa, Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu, Radom
Bibliografia
  • 1. BOGACKI M Metody planowania eksperymentów, [w:] http://www2.fct.put.poznan.pl/MPE_Rozdziall.pdf.
  • 2. BOGUCKI M., STĄCZEK P. 2003. Zastosowanie me¬tody największego spadku w optymalizacji procesu wtryskiwania. Eksploatacja i Niezawodność, 2, 18-20.
  • 3. KLEEMAN W. 1964. Piast und Kautschuk, 11,723.
  • 4. KOWALSKA M. ŻBIKOWSKA A. 2013. Sposoby określania wielkości cząstek ze szczególnym uwzględ¬nieniem wykorzystania metody rozpraszania światła laserowego w układach emulsyjnych. Postępy Techni¬ki Przetwórstwa Spożywczego, 23/42, 1, 100-105.
  • 5. MIRHOSSEINI, H., TAN, C. P., HAMID, N. S. A., YUSOF, S. (2008). Effect of arabie gum, xanthan gum and orange oil on flavor release from diluted orange beverage emulsion. FoodChemistry, 107, 1161-1172.
  • 6. MIRHOSSEINI, H., TAN, C. P., TAHERIAN, A. R., BOO, H. C. 2009. Modeling the physicochemical pro¬perties of orange beverage emulsion as function of main emulsion components using response surface me¬thodology. Carbohydrate Polymers, 75, 512-520.
  • 7. MOHAMMAD S., GHARIBZAHEDI T., MOUSAVI S.M., HAMEDI M., KHODAIYAN F. 2013. Applica¬tion of response surface modeling to optimize critical structural components of walnut-beverage emulsion with respect to analysis of the physicochemical aspects. Food Bioprocess Technol., 6 (2), 456-469.
  • 8.MYERS, R.H., MONTGOMERY, D.C., ANDERSON-COOK, C.M. 2009. Response Surface Methodology, Process and Product Optimization Using Designed Experiments. Third Edition, Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, New Jersey.
  • 9.PIETRASZEK J. Planowanie doświadczeń - możli¬wość czy konieczność, [w:] http://www.statsoft.pl/czy- telnia/jakosc/doe.pdf.
  • 10. POLAŃSKI Z. Planowanie doświadczeń w kreowaniu jakości, [w:] http://www.statsoft.pl/czytelnia/jakosc/ Planowanie_doswiadczen_Polanski.pdf.
  • 11. POLAŃSKI Z. 1984. Planowanie doświadczeń w tech¬nice. Warszawa, PWN.
  • 12. RAYMUNDO A., FRANCO J.M., EMPIS J., SOUSA I. 2002. Optimization of the composition of low-fat oil— in-water emulsions stabilized by white lupin protein. JAOCS, 79 (8), 783-790.
  • 13. ROLAND I., PIEL G., DELATTRE L., EVRARD B. 2003. Systematic characterization of oil-in-water emulsions for formulation design. International Journal of Pharmaceutics, 263, 1-2, 85-94.
  • 14. http://www.eti.pg.gda.pl/katedry/kmoe/dydaktyka/Me- trologia/planowanieeksperymentu.pdf.
Uwagi
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-08b97097-68a0-4344-ab88-57bdb4d4e49a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.