PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 46 |
Tytuł artykułu

Wheat distilled dried grains with solubles (DDGS) as a replacer of extraction soil meal in nutrition of broiler

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Pszenny suszony wywar gorzelniany (DDGS) jako zamiennik poekstrakcyjnej śruty sojowej w żywieniu kurcząt brojlerów
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Wheat distilled dried grains with solubles (DDGS) as a replacer of extraction soil meal in nutrition of broiler. The experiment was carried out on 540 broiler chickens of Cobb 500, which were at random allocated to three nutritional groups: K, Di, D2. The content of wheat distilled dried grains with soluble (DDGS) in starter feed was the differentiating factor for the groups. Any negative effect on production results of the chickens was not found at any of the used levels of the dried distiller's grains. The application of wheat DDGS in the diet has affected lowering of the number of bacteria and pathogenic fungi and the increase of the number of "favourable" microorganism in the contents of alimentary tract. The obtained results indicate that in correctly balanced feed rations, distillers dried wheat grains with soluble (DDGS) may be a good replacer of extraction soy meal in the feed for broiler chickens.
PL
Pszenny suszony wywar gorzelniany (DDGS) jako zamiennik poekstrakcyjnej śruty sojowej w żywieniu kurcząt brojlerów. Doświadczenie przeprowadzono na 540 kurczętach brojlerach COOB 500, podzielonych losowo na 3 grupy żywieniowe: K, Di, D2. Czynnikiem różnicującym grupy była zawartość suszonego wywaru pszennego w mieszance starter. W doświadczeniu kontrolowano masę ciała ptaków (w 21, 35 i 42 dniu), spożycie paszy na lkg przyrostu masy ciała oraz śmiertelność. W 42 dniu wybrano do uboju z każdej grupy po 6 kogutów i 6 kur o masie zbliżonej do średniej w danej grupie i pobrano wycinki jelit: cienkiego i ślepego. Porównano wyniki produkcyjne oraz ogólną liczbę bakterii i współczynnik coli/lacto w treści jelita cienkiego i ślepego kurcząt żywionych mieszankami z udziałem pszennego wywaru gorzelnianego (DDGS). Zastosowanie wywaru pszennego nie wpłynęło negatywnie na wyniki produkcyjne kurcząt, zwiększona zawartość wywaru pszennego w diecie obniżyła liczbę bakterii i grzybów patogennych i zwiększyła liczbę „korzystnych" mikroorganizmów. Uzyskane wyniki wskazują, że w prawidłowo zbilansowanych dawkach pokarmowych suszony wywar pszenny (DDGS) może być dobrym zamiennikiem poekstrakcyjnej śruty sojowej w mieszankach dla brojlerów.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
46
Opis fizyczny
p.315-321,fig.,ref.
Twórcy
  • Faculty of Animal Science, Warsaw University of Life Sciences – SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland
autor
autor
Bibliografia
Uwagi
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0883f6e4-0e64-4070-b348-52f1f37af4d5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.