PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 15 |
Tytuł artykułu

Wielocechowa analiza zmienności wybranych cech użytkowych form lokalnych żyta ozimego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Multivariate analysis of phenotypical variability of selected morpological and agronomical traits in local forms of winter rye
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
EN
Wydawca
-
Rocznik
Numer
15
Opis fizyczny
s.54-59,rys.,bibliogr
Twórcy
  • Polska Akademia Nauk Ogród Botaniczny, Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie, ul.Prawdziwka 2, 02-973 Warszawa
autor
  • Katedra Doświadczalnictwa i Bioinformatyki, Szkoła Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159, 02-776 Warszawa
autor
  • Polska Akademia Nauk Ogród Botaniczny, Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie, ul.Prawdziwka 2, 02-973 Warszawa
  • Polska Akademia Nauk Ogród Botaniczny, Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie, ul.Prawdziwka 2, 02-973 Warszawa
Bibliografia
  • Bujak H., Kaczmarek J., Kadłubiec W., 1995. Dialleliczna analiza zdolności kombinacyjnej oraz efekty działania genów cech ilościowych żyta. Hod. Rośl. Aklim. Nasien., 39(6): 95-102.
  • Frey K.J., Cox T.S., Rogers D.M., Barmel-Cox P., 1984. Increasing cereal yields with genes from wild and weedy species. W: Genetics: new frontiers; eds: Chopra VL., Joshi B.C., Sharma R.P., Bansal H.C.,.. Proc. 15th Int. Genet. Congr. Oxford & IBH Publishing Co., New Delhi, India, ss. 37-43.
  • Geiger H.H., Miedaner T., 1996. Genetic basis and phenotypic stability of male-fertility restoration in rye. Vortr. Pflanzenzucht., 36: 27-38.
  • Geiger H.H., Miedaner T., 2009. Rye Breeding. W: Cereals. Hanbook of plant breeding; ed.: M.J. Carena, Springer, USA.
  • GUS, 2011. Główny Urząd Statystyczny - Badanie produkcji roślinnej, wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolniczych i ogrodniczych w 2011 roku. Warszawa, 19.
  • Guzmán C., Caballero l., Alvarez J.B., 2009. Variation in Spanish cultivated einkorn wheat (Triticum monococcum L. ssp. monococcum) as determined by morphological traits and waxy protein. Genet. Resour. Crop Evol., 56: 601-604.
  • Kolasińska I., 2011. Identyfikacja genotypów przywracających płodność mieszańców z cytoplazmą Pampa wśród linii wsobnych żyta o różnym pochodzeniu. Biul. IHAR, Nr 260/261: 241-249.
  • Kubicka H., Gozdowski D., Puchalski J., Łuczak W., Martyniszyn A., 2012. Wielocechowa ocena zróżnicowania form lokalnych żyta o różnym pochodzeniu geograficznym pod względem cech morfologicznych i użytkowych. Biul. IHAR, 264: 105-115.
  • Miedaner T., Glass C., Dreyer F., Wilde P., Wortmann H., Geiger H.H., 2000. Mapping of genes for male-fertility restoration in ‘Pampa’ CMS winter rye (Secale cereale L.). Theor. Appl. Genet., 101: 1226-1233.
  • Persson K., Von Bothmer R., Gullord M., Gunnarsson E., 2006. Phenotypic variation and relationships in landraces and improved varieties of rye (Secale cereale L.) from northern Europe. Gen. Res. Crop Evol., 53: 857-866.
  • Quinn G.P., Keough M.J., 2002. Experimental Design and Data Analysis for Biologists. Cambridge, Cambridge University Press, ss. 1-26.
  • Ram S.G., Thiruvengadam V., Vinod K.K., 2007. Genetic diversity among cultivars, landraces and wild relatives of rice as revealed by microsatellite markers. J. Appl. Genet., 48(4): 337-345.
  • Rencher A., 2002. Methods of multivariate analysis. Second edition. New York, John Wiley, ss. 1-197.
  • StatSoft, Inc. 2005. STATISTICA data analysis software system, version 7.1. www.statsoft.com.
  • Śmiałowski T., 2007. Zmienność plonu i wybranych cech form mieszańcowych i populacyjnych żyta ozimego badanych w doświadczeniach wstępnych w latach 2003-2005. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 517(2): 741-748.
  • Ukalski K., Śmiałowski T., 2011. Wielocechowa analiza wyników doświadczeń wstępnych z żytem ozimym. Biul. IHAR, 260/261: 251-262.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0865cfbb-cd98-48ef-9040-a6532a325f89
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.