PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1976 | 02 | 4 |
Tytuł artykułu

The growth and some enzymatic functions of UV-mutants of Streptococcus diacetilactis 239

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Wzrost i niektóre funkcje enzymatyczne UV-mutantów Streptococcus diacetilactis 239
Języki publikacji
EN
Abstrakty
PL
W pracy scharakteryzowano UV-mutanty Str. diacetilactis 239, szczepu wchodzącego w skład zakwasów mleczarskich. Przeprowadzono ocenę porównawczą cech .fizjologicznych i biochemicznych szczepów mutantów i szczepu macierzystego badając: dynamikę wzrostu, zmiany pH w podłożu laktozowo-peptonowym, stopień wykorzystania cukru, aktywność kwaszącą i aromatyzującą, aktywność hydrolaz peptydowych ekstraktów bezkomórkowych w stosunku do kazeiny i jej frakcji αs, β i χ, a także zdolność uwalniania aminokwasów z białek mleka podczas hodowli. Stwierdzono, że plon biomasy, jak również zdolność kwaszącą i stopień wykorzystania cukru w hodowli mutantów były na poziomie szczepu wyjściowego. Spośród 20 badanych szczepów, w 10 zaobserwowano wzmożoną aktywność aromatyzującą o 25-200%. W hodowli w mleku niektóre mutanty gromadziły większe ilości i bogatszy zestaw aminokwasów niż szczep macierzysty. Ekstrakty bezkomórkowe uzyskane z komórek mutantów silniej trawiły frakcję kazeiny β, χ i αs natomiast ich aktywność w stosunku do kazeiny izoelektrycznej pozostawała bez zmian. Zaobserwowano również podobny kierunek uwalniania grup aminowych w tych substratach.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
02
Numer
4
Opis fizyczny
p.321-333,fig.,ref.
Twórcy
  • Institute of Technology of Fermentation and Microbiology, Technical University, Lodz, Poland
  • Institute of Technology of Fermentation and Microbiology, Technical University, Lodz, Poland
Bibliografia
  • 1. Budslawski J., Bondar J., Damicz W., Markiewicz K.: Zesz. Nauk WSR Olsztyn 1969, 25, 243.
  • 2. Colovick P., Kaplan Nathan O.: Methods in Enzymology, New York 1955-57, 3, 991.
  • 3. Diaczenko P. F., Szidłowskaja W. P. : Trudy WNIMI 1968, 27, 9.
  • 4. Dilanyan Z. Kh. Ter-Karazyan S. Sh.: Biol. Zh. Arm., 1969, 22, 104.
  • 5. Griniewicz A. T.: Diejstwije gamma i UV-łuczej na mołocznokisłyje bakterii Taszkient FaN, 1967, 52.
  • 6. Grudzenskaja E. Je., Karolewa N. S.: Trudy WNIMI 1970, 27, 63.
  • 7. Gurowicz Sz. R., Griniewicz A. G., Safijazow Z.: Prikł. Bioch. i Mikrob., 1967, 3, 120.
  • 8. Hamdy M. K., Harper W. J ., Weiser H. H.: Appl. Microbiol., 1955, 3, 221.
  • 9. Keil B., Sormova Z., a Kolektiv: Laboratorni Technika Biochemie 1959, 736.
  • 10. Maksimowa A. K.: Trudy WNIMI 1968, 26, 52.
  • 11. Maksimowa A. K.: Trudy WNIMI 1970, 27, 32.
  • 12. Mejbaum-Katzenellenbogen W.: Acta Bioch. Polon., 1966, 13, 87.
  • 13. Meyer H.: Biochem. J., 1957, 67, 333.
  • 14. Miller J., Kandler O.: XVII Int. Milchw. Kongr., 1966, Section F:5.
  • 15. Ohmija K., Sato Y.: XVIII Int. Dairy Congr., 1970, A.4.6, 387.
  • 16. Opieńska-Blauth J.: Zarys chromatografii cienkowarstwowej, Warszawa 1971.
  • 17. Pande S. P., Anantharamiah S. N., Anantakrishnan C. P.: XVIII Int. Dairy Congr., 1970, E 1, 117.
  • 18. Poznański S., Lenoir J., Mocquot G.: Le Lait 1965, 441-442.
  • 19. Searles M. A., Argyle P. J., Chandan R. C., Gordon J. F .: XVIII Int. Dairy Congr., 1970, A.2.3., 111.
  • 20. Storgards T., Lindquist B.: XV Int. Dairy Congr., 1959, 2, 675.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-085a6bf8-49eb-49b1-bf22-b8c4b2f38ed7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.