PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 563 |
Tytuł artykułu

Wydajność technologiczna maszynowego odgławiania ryb w zależności od sposobu pomiaru parametrów sterowania i rodzaju cięcia

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Yield of machine fish deheading as depended on the way of measuring control parameters and the kind of cutting
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Przedstawiono analizę pomiarów parametrów sterowania operacją maszynowego odglawiania ryb różnymi rodzajami cięcia. Oceniono przydatność metod pomiaru pośredniego i bezpośredniego parametrów odgławiania oraz ich wpływ na wydajność technologiczną. Przedstawione zostały wyniki badań różnych parametrów zewnętrznych budowy ciała ryb i wykazano wysoką przydatność niestosowanego dotychczas pomiaru długości, jako zmiennej niezależnej. Analiza prowadzona była na zbiorze pomiarów parametrów pstrąga tęczowego. Dla poprawy wydajności odgławiania niezbędne są badania nad zastosowaniem mechatronicznego systemu pomiaru długości ryb i sterowania maszynową obróbką ryb.
EN
Article presents an analysis of measurement parameters used for controlling of fish deheading machines and cutting techniques used to deheading of fish. The task of research was to evaluate usefulness of direct and indirect measurements for controlling the deheading operation and impact of these parameters on the yield. Presented are results of research on various external parameters of fish body and demonstrated high usefulness, not used yet, length as an independent variable. The study was conducted on an example of rainbow trout. To improve the deheading yield further study are necessary on applying of mechatronic control system in fish processing machines.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
563
Opis fizyczny
s.67-74,rys.,wykr.,fot.,bibliogr.
Twórcy
  • Katedra Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego, Politechnika Koszalińska
autor
  • Katedra Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego, Politechnika Koszalińska
autor
  • Zakład Technologii i Mechanizacji Przetwórstwa, Morski Instytut Rybacki - Państwowy Instytut Badawczy, Gdynia
Bibliografia
  • Dutkiewicz D., Bil T. 2009. Analiza pomiaru parametrów sterowania maszynową obróbką ryb dla projektowania rozwiązań mechatronicznych. Postępy Techniki Przetwórstwa spożywczego 2: 49-52.
  • Dutkiewicz D., Dowgiałło A. 1995. Wykorzystanie właściwości morfometrycznych ryb słodkowodnych w projektowaniu odgławiarek. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 424: 45-50.
  • Lampart-Kałużniacka M. 2008. Morfologia karpia, w: Karp w wodach Polski, pochodzenie - hodowla - konsumpcja. Heese T., Lampart-Kałużniacka M. (red.). Wydawnictwo Uczelniane Politechniki Koszalińskiej, Koszalin: 288 ss.
  • Majewski J. 2005. Parametry i wydajność cięć odgławiających dla projektowania maszyn do obróbki ryb karpiowatych. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2: 60-63.
Uwagi
PL
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-084e30eb-f6f4-45dd-add2-074a66c75669
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.