EN
Strains accomodated in the genus Zoophthora are very sensitive to osmotic value of their habitat. Hipertonical molarity of buffers and NaCl decreases the growth, but this effect strongly depends on the species tested and on the kind of buffer. In 0.66% phtalan buffer the growth of Z. lanceolata is completely stopped whereas Z. psyllae and Z. aphrophora is inhibited only in 50% comparing to the control.
PL
Informacje o wpływie czynników fizycznych na grzyby owadobójcze są w literaturze naukowej raczej skąpe. Donosi się o znaczeniu temperatury, wilgotności powietrza, oraz długości działania światła na wzrost i sporulację wybranych gatunków. W niniejszej pracy przedstawiono wyniki badań nad wpływem różnych stężeń buforu fosforanowego, ftalanowego oraz chlorku sodowego na wzrost szczepów trzech gatunków: Zoophthora lanceolata, Z. psyllae i Z. aphrophora. Stężenie buforów i chlorku sodowego, które można uznać za zbliżone do izoosmotycznego w stosunku do komórek grzybów (0.0066M), nie zmienia szybkości wzrostu szczepów w porównaniu do kontroli. Stężenia dziesięć razy większe spowalniają wzrost, szczególnie w stosunku do Z. lanceolata i przy buforze fosforanowym. Silniej hamuje bufor fosforanowy niż ftalanowy, co może oznaczać, iż jony fosforanowe zwiększają wrażliwość tych grzybów na podwyższone ciśnienie osmotyczne. Stężenie 100 razy większe od izoosmotycznego prawie całkowicie hamuje wzrost, ale w obecności buforu ftalanowego obserwuje się znaczną różnicę we wrażliwości między Z. lanceolata a dwoma pozostałymi szczepami, co stwarza nadzieję, iż zachowanie się poszczególnych szczepów gatunków z rodzaju Zoophthora w obecności podwyższonych stężeń buforów może mieć znaczenie diagnostyczne