PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 03 | 6 |
Tytuł artykułu

Ewaluacja ekonomiczna środowiska naturalnego oraz polityczne i społeczne uwarunkowania i jego ochrony

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The economic value of the natural environment in light of international evaluation methods, political and social conditions protection
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Przeprowadzono studia nad metodami ewaluacji ekonomicznej środowiska naturalnego. Przeanalizowano techniki badań degradacji otoczenia przyrodniczego oraz systemy ocen finansowej jego wartości stosowane w krajach wysokorozwiniętych i gospodarczo zapóźnionych. Przedstawiono siedem rodzajów metodyk wraz z ich technikami badań. Przeprowadzono także studia nad systemami zarządzania ochroną środowiska w różnych krajach. Badano miejsce zasobów przyrodniczych w hierarchii ważności poszczególnych społeczeństw, rządów, polityków oraz kręgów biznesu. Oceniono skuteczność stosowania instrumentów ekonomicznych, takich jak m.in.: subsydia i podatki oraz uregulowań prawnych dla ograniczenia degradacji środowiska naturalnego.
EN
International methods of the economic evaluation of the natural environment were investigated in detail. Techniques of natural environment degradation studies and systems of its financial value appraisal used in highly developed and economically backward countries were analysed. Seven types of methodologies and relevant investigation techniques were presented. Factors affecting the accuracy of these methods and of the expected results were discussed. The possibility and risk of using some of these methods depending on the place and purpose of estimating the economic value of the natural environment were evaluated. Environmental protection management systems in various countries were analysed in detail. The place of natural resources on the scale of values of different societies, governments, politicians and business circles was investigated. The quality of legal instruments, tools and procedures in the management of environmental protection was noted. The efficiency of using economic tools such as subsidies and taxes and of legal procedures to limit the natural environment degradation was estimated. The efficiency of the same instruments was found to vary according to wealthy countries such as the USA and Switzerland and poor countries such as Nepal, Brazil and Bangladesh.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
03
Numer
6
Opis fizyczny
s.25-29,bibliogr.
Twórcy
  • Instytut Zootechniki, Polska Akademia Nauk w Warszawie, Warszawa
Bibliografia
  • Adams M. E. (1989): Merging relief and development. USA, JA.
  • Ahmad J. J. (1982): Analysing the options: Cost - benefit. Nairobi UN.
  • Allen P. M. (1987): Modelling compiehuman systems. Europ. Joum. Op. Res.
  • Ames B. C. (1990): Vital Truths Abouths Managing Jour Costs. Harward
  • Anderson D. (1997): The economic growth and the environment.
  • Arntzen I. (1996): Economic Policies and Rangeland Degradation in Bostwana. J. Int. Develop. October
  • Barbier E. B. (1989): Economic Evaluation of Tropikal Wetland Resources. Applications in Central Amerika J. Int. And World Bank Washington D.C.
  • Bos R., Mills A. (1997): Financial and Economic Aspects of Environmental management for Vector Control. London British Assoc. Of Nature.
  • Bravard J. (1994): Evaluation enterprises. Paris.
  • Brooks K. N. (1992): Economic Evaluation of Watershed Projests - an Overviev Methodology and Application. Water Resources Bulletin. April London.
  • Czekaj J. (1994): Finansowe kryteria wyboru przedsięwzięć rozwojowych. AE, Kraków.
  • Dabbert S. (1999): The Economics of Landscape and Wildlife Coservation Congress Catal. Dennmark
  • De Beer J., Mc Dermott M. (1994): The Economics Value of Non-timber Forest Producys in Southeast Asia.
  • Netherlands Committee for IUCN Amsterdam
  • Fiedor B. (1993): Rozwój zainteresowania problematyką ekologiczną. AE, Kraków.
  • Foster G. (1986): Financial statements analysis. USA.
  • Górny M. (1992): Ekofilozofia rozwoju. Wyd. CEEW Kraków.
  • Jager A. (1992): Ecological agriculture in India. Ec. Inst. Nederlands.
  • James T. Winpenny (1996): Wartość środowiska. PWE, Warszawa
  • James T. Winpenny (1995): Wartość środowiska, metody wyceny ekonomicznej. PWE
  • Kallander L. (1992): Ecological agruculture in Sweden the future of progress.
  • Maler K. G. (1998): International Environmental Problems. Oxford Review of Economic Policy 6(1)
  • Medvedev Z. A. (1990): The Environmental Destruction of the Soviet Union. „The Ecologist" January
  • Okularczyk S. (1998): Raport z I etapu badań - Studia nad metodami oceny wartości środowiska naturalnego w Świecie i w Polsce
  • Sierpińska M., Jachna T. (1998): Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych. PWN, Warszawa.
  • Dabbert S. (1998): The economics oflandscape and wildlife conservation. CAB In-temational
Uwagi
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-08478ddf-9c91-4877-aeb5-39e2b960e9ed
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.