PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 58 | 09 |
Tytuł artykułu

Ochrona środowiska w chłodniczym przetwórstwie i przechowalnictwie owoców i warzyw

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Environmental protection in the refrigeration manufacturing and storage of fruit and vegetables
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
The environmental protection problems in the refrigeration manufacturing and storage of fruit and vegetables have been presented. The proecological actions of companies, based on production processes with low cost and high energy efficiency, reduction of energy and water consumption, limitation of produced waste and providing of high quality products, have been described. The environmental protection regulations in the food industry companies have been discussed. The parameters characterizing the negative impact of human activity on the natural environment have been presented. Attention has been paid to environmental footprint generated by the manufacturing, transport, storage of fruit and vegetables, and factors significantly influencing on its value. The benefits of determining the carbon footprint (CF) have been indicated. It has been shown that CF affects significantly the communities and companies awareness and also is an impulse to take environmental actions and strengthening the balanced consumption. The refrigeration systems owners obligations have been presented.
PL
W artykule przedstawiono problemy związane z ochroną środowiska w przetwórstwie i przechowalnictwie chłodniczym owoców i warzyw. Opisano proekologiczne działania przedsiębiorstw w oparciu o procesy produkcyjne o niskich kosztach i wysokiej efektywności energetycznej, zmniejszenie zużycia energii, wody i ilości wytwarzanych odpadów oraz dostarczanie produktów o wysokiej jakości. Omówiono przepisy dotyczące ochrony środowiska w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego. Scharakteryzowano wskaźniki określające negatywny wpływ działalności antropogenicznej na środowisko naturalne. Zwrócono uwagę na ślad środowiskowy generowany przez przetwórstwo, transport, przechowywanie owoców i warzyw oraz czynniki mające znaczący wpływ na jego wielkość. Zasygnalizowano korzyści z określania śladu węglowego (CF). Wykazano, że CF wpływa znacząco na świadomość społeczeństw, przedsiębiorstw i dodatkowo staje się impulsem do podejmowania proekologicznych działań oraz wzmacniania postawy zrównoważonej konsumpcji. Przedstawiono obowiązki właścicieli instalacji chłodniczych użytkowanych w przetwórstwie i przechowalnictwie owoców i warzyw.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
58
Numer
09
Opis fizyczny
s.29-31,tab.
Twórcy
  • Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Łodzi, Łódź
  • Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Łodzi, Łódź
autor
  • Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Łodzi, Łódź
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-08292a79-a860-42d6-a834-65658c1510c7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.