PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 32 | 1 cz.1 |
Tytuł artykułu

Ocena zawartości wapnia, fosforu i magnezu w całodziennych racjach pokarmowych wybranych grup ludności

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Assessment of the content of calcium, phosphorus and magnesium in the daily food rations in selected groups of population
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem badań było określenie podaży Ca, P i Mg w całodziennych racjach pokarmowych (CRP) dzieci w wieku szkolnym i osób w wieku emerytalnym. Badania przeprowadzono w maju i listopadzie 2000 r. w Domu Dziecka i w Domu Pomocy Społecznej z rejonu północnej Wielkopolski. Stwierdzono niedoboiy Ca w CRP w obu badanych grupach oraz niedobory Mg u osób starszych. Natomiast ilość P w CRP, zarówno dla dzieci jak i osób w wieku emerytalnym znacznie przekraczała zalecane normy.
EN
The aim of this study was to assess the content of calcium, phosphorous and magnesium in the daily food rations of school children from Orphanage and elderly people in the Welfare Social House. The degree of the RDA was 82-90 % for calcium, 130 -145 % for magnesium and 170 -189 % for phosphorous in children. The mean daily recommendations for calcium, phosphorus and magnesium in elderly people was as follows: 86- 95 %, 192-193 % and 83-86 %, respectievely. No seasonal differences in the content of Ca, P and Mg in the daily food rations were observed.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
32
Numer
Opis fizyczny
s.133-136,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Akademia Rolnicza im.Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznań
autor
autor
Bibliografia
  • 1. Black Sandler R., Slemenda C., La Porte R., et al.: Postmenopausal bone density and milk cosumption in childhood and adolescence. Am. J. Clin. Nutr., 1985, 42, 270.
  • 2. Chwojnowska A., Charzewska J., Rogalska-Niedźwiedź M.: Ocena sposobu żywienia 70-letnich mieszkańców wybranej dzielnicy warszawskiej. Żyw. Człow. Metab., 1993, 20, 3, 189.
  • 3. Czeczelewski J., Wilczewski A., Raczyński G.: Assessment of food intake and nutritional status of children from selected Polish urban and rural areaes. Pol. J. Food Nutr. Sei., 1997, 6, 47, 1, 115.
  • 4. Duda G., Gertig H., Maruszewska M., i in.: Ocena wartości od zywczej całodziennych racji pokarmowych młodzie zy szkół ponadpodstawowych. Brom. Chem. Toksykol., 1992, 25, 4, 319.
  • 5. Maruszewska M., Gertig H., Duda G., i in.: Ocena wartości odżywczej CRP studentów. Brom. Chem. Toksykol., 1992, 25, 3, 303.
  • 6. McCarron D., Morris C, Young E., et al.: Dietary calcium and blood pressure: modyfiying factors in specyfic population Am. J. Clin. Nutr., 1991, 54, 215 S.
  • 7. Przysławski J., Gertig H., Bolesławska 1., i in.: Analiza zmian poziomu i struktury spożycia wybranych składników mineralnych występujących w racjach pokarmowych ró znych grup ludności. Cz. I Całodzienne racje pokarmowe (CPR) dzieci w wieku szkolnym. Żywienie Człow. Metab., 1998, 2, 122.
  • 8. Przysławski J., Gertig H., Bolesławska I., i in.: Comperative analysis of the intake of selected nutrients present in the daily food rations of the workers paid and unpaid by the government. Pol. J. Food Nutr. Sei., 2000, 9, 50, 1, 61.
  • 9. Roszkowski W., Brzozowska A.: Ocena sposobu zywienia i stanu od zywienia ludzi starszych w Europie- projekt badawczy SENECA cz.l. Żyw. Człow. Metab.,1993 , 20, 3, 201.
  • 10. Rogalska - Niedźwiedź M., Charzewska J., i in.: Zawartość wapnia w dietach młodzie zy. Żyw. Człow. Metab., 1992, 4, 244.
  • 11. Rutkowska U., Kunachowicz H., Iwanow K., i in.: Jakość zdrowotna krajowych racji pokarmowych. Badania analityczne i ocena teoretyczna. Cz. V. Zwartość wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i potasu. Żyw. Człow. Metab., 2000, 1, 20.
  • 12. Skibniewska K.., Smoczyński S.: Podaż wapnia, magnezu i fosforu z CRP ze szpitali wybranych miast polskich. Biul. Magnezol., 1997, 2, 2, 119.
  • 13. Szponar L., Mieleszko T., Stankiewicz Z.: Żywienie ludzi w wieku podeszłym w domach pomocy społecznej. Roczn. PZH, 1986, 37, 4, 286.
  • 14. Tanji J., Lew E., Wong G.: Dietary calcium supplementation as a treatment for mild hypertention. Am. J. Board Fam. Prac., 1991, 4, 145.
  • 15. Ziemlański Ś., Wartanowicz M., Okolska G., i in.: Wybrane wskaźniki stanu odżywienia i sposobu żywienia ludzi w podeszłym wieku w typowym domu opieki społecznej. Żyw. Człow. Metab., 1982, 9, 3-4, 169.
  • 16. Ziemiański Ś.: Normy Żywienia człowieka -fizjologiczne podstawy. Pod red. Ś. Ziemlańskiego. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2001.
  • 17. Ziemlański S.: Podstawy prawidłowego żywienia człowieka- zalecenia żywieniowe dla ludności w Polsce. Instytut Danone - Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia, Warszawa 1998.
  • 18. Ziemlański Ś., Bułhak-Jachymczyk B., Budzyńska-Topolowska J., i in.: Normy żywienia dla ludności w Polsce. Nowa Medycyna, 1998, 5/4, 1.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-081bcf2f-fbef-42ee-a28a-b58b3f3bfb29
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.