PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 481 | 2 |
Tytuł artykułu

The inhibitory effect of fractions containing red pigment formed due to mechanical damage of Hippeastrum x hybr. Hort. scales on growth and development of formae speciales of Fusarium oxysporum SCHLECHT.

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Hamujący wpływ frakcji zawierających czerwony barwnik powstały w wyniku mechanicznego uszkodzenia Hippeastrum x hybr. Hort. na wzrost i rozwój form specjalnych Fusarium oxysporum SCHLECHT.
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Studies concerned the effect of different fractions obtained from white scales of Hippestrum after drying and from scales after red colouration as a result of wounding of fresh white scales, on the growth and development of formae speciales of Fusarium oxysporum, non-pathogenic fungi for Hippeastrum. Fraction B, at the concentration of 250 and 500 μg・cm⁻³ obtained from red wounded scales of Hippeastmm and containing two red compounds (Hpp-1 and Hpp-2) showed a strong inhibitory effect on the linear growth of mycelium, germination of spores and germ tube growth of Fusarium oxysporum Schlecht, isolated from Fritillaria, F. oxysporum f. sp. callistephi and F. oxysporum f. sp. tulipae. Fractions A, C and D from red wounded scales at the same concentrations did not inhibit or had a slight antifungal activity on mycelium growth of tested pathogens in vitro. Fractions A, B and D obtained in the same way from white scales of Hip- peastrum did not inhibit mycelial growth of F. oxysporiim SCHLECHT, from Fritillaria and F. oxysporum f. sp. tulipae. Fraction C at a concentration of 500 μg・cm⁻³ showed a slight inhibition of the F. oxysporiim from Fritillaria. All fractions (A, B, C and D) at a concentration of 500 μg・cm⁻³ obtained from white scales of Hippeastrum showed a slight inhibition of the F. oxysporum f. sp. callistephi in vitro. Subfractions B₂ and B₃, free from red compounds, and subfraction B₅ (containing mostly red compound Hpp-1), greatly limited the growth of tested pathogens in comparison to the control. Subfraction B₈, containing mostly red compound Hpp-2 and a small amount of red compound Hpp-1, applied at the same concentration did not inhibit or had little antifungal activity against tested formae speciales of F. oxysporum.
PL
W pracy przedstawiono wyniki badań nad wpływem różnych frakcji otrzy- mnych z białych łusek bezpośrednio po uszkodzeniu Hippeastrum i z łusek po wytworzeniu czerwonego zabarwienia w wyniku uszkodzenia łusek białych na wzrost i rozwój form specjalnych Fusarium oxysporum, grzybów nie patogenicznych dla Hippeastrum. Frakcja B w stężeniu 250 i 500 μg・cm⁻³ uzyskana z czerwonych łusek Hippeastrum i zawierająca dwa związki o czerwonym zbarwieniu Hpp-1 i Hpp-2 najsilniej ograniczała wzrost grzybni, kiełkowanie zarodników i wzrost strzępki kiełkowej Fusarium oxysporum Schlecht. - patogena Fritillaria, F. oxysporum f. sp. callistephi i F. oxysporum f. sp. tulipae. Frakcja A, C i D w tych samych stężeniach były mało aktywne. Frakcja A, B i D uzyskana w ten sam sposób z białych łusek Hippeastrum, nie wpłynęły hamująco na wzrost liniowy grzybni F. oxysporum Schlecht, izolowanego z Fritillaria i F. oxysporum f. sp. tulipae. Frakcja C uzyskana z białych łusek w niewielkim stopniu hamowała wzrost grzybni F. oxysporum Schlecht, z Fritillaria. Frakcja A, B, C i D w stężeniu 500 μg・cm⁻³ uzyskane z białych łusek Hippeastrum wykazały słaby inhibicyjny wpływ na wzrost grzybni F. oxysporum f. sp. callistephi in vitro. Otrzymane z czerwonych łusek (w wyniku uszkodzenia) Hippeastrum sub- frakcje typu B; B₂ i B₃ (brak barwników Hpp-1 i Hpp-2), i B₅ (zawierająca głównie barwnik Hpp-1), silnie hamowały wzrost grzybni testowanych patogenów w porównaniu do kontroli. Subfrakcja B₈, zawierająca barwnik Hpp-2 i śladowe ilości Hpp-1 nie wykazała takiej aktywności w ograniczaniu wzrostu testowanych form specjalnych F. oxysporum.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
481
Numer
2
Opis fizyczny
p.585-595,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Research Institute of Pomology and Floriculture, Pomologiczna 18, 96-100 Skierniewice, Poland
  • Department of Pharmaceutical Botany, K.Marcinkowski University of Medical Sciences, Poznan, Poland
Bibliografia
  • LEATHAM G.F., KING V., STAHMANN M.A. 1980. In vitro protein polymerization by quin- ones or free radicals generated by plant or fungal oxidative enzymes. Phytopathology 70: 1134-1140.
  • ŁABANOWSKI G.S., ŁABANOWSKA B.H., SUSKI Z. 1990. New species of mites (Acarina) in the fauna of Poland. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 373: 9-17.
  • MATTERN L., KNEUSEL R.F. 1988. Phenolic compounds in plant disease resistance. Phytoparasitica 16: 9-17.
  • NICHOLSON R.L., HAMMERSCHMIDT R. 1992. Phenolic compounds and their role in disease resistance. Annu. Rev. Phytopathol. 30: 369-389.
  • SANIEWSKA A., ORLIKOWSKI L.B. 1984. Występowanie, chorobotwórczość i biologia Stagonospora curtissi (Berk.) Sacc. - przyczyny czerwonej plamistości hipeastrum (Hippeastmm x hybr. hort.). Pr. Inst. Sad. Kwiac. Ser. B. 9: 101-114.
  • SANIEWSKA A. 1992. Influence of mechanical wounding of Hippeastrum x hybr. hort. bulbs on infection by Stagonospora curtissi (Berk.) Sacc. Acta Hortic. 325: 719-724.
  • SANIEWSKA A., BUDZIANOWSKI J. 1997. The nature of red pigment formed in wounded and infected Hippeastrum tissues by Stagonospora curtissi (Berk.) Sacc. (Phoma narcissi). Acta Hortic. 430: 843-848.
  • SANIEWSKA A., BUDZIANOWSKI J. 2001. The inhibitory effect of fractions containing red pigment formed due to mechanical damage of Hippeastrum x hybr. hort. scales on growth and development of Phoma narcissi Aderh. Phytopathol. Pol. 22: 25-37.
  • SCHWALB P., FEUCHT W. 1998. Affinity of flavanols to cell walls: Changes after wounding infection, lignification, and suberization. J. Appl. Bot. 72: 157-161.
  • TAPIO E. 1966. Red spot of Amaryllis caused by fungi. Ann. Agric. Fenn. 5: 26-47.
  • WINK M., LEHMAN P. 1996. Wounding- and elicitor-induced formation of coloured chalcones and flavans (as phytoalexins) in Hippeastrum x hortorum. Bot. Acta 109: 412-421.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0765e8ea-95d0-4c2d-8799-f6026b033c07
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.