PL
Cynamon to nie tylko powszechnie znana przyprawa, ale również stosowany od wieków w różnych zakątkach świata środek leczniczy. W niniejszej pracy przedstawiono krótki przegląd informacji na temat prozdrowotnych właściwości cynamonu. W medycynie ludowej cynamon stosowany był głównie jako lekarstwo na dolegliwości układu pokarmowego, antyseptyk, środek przeciwbólowy i wzmacniający organizm, jak również jako lek na przeziębienia. Współcześnie lista prozdrowotnych właściwości cynamonu znacznie się rozszerzyła. Obecnie najwięcej badań prowadzonych jest nad możliwością wykorzystania samego cynamonu lub jego ekstraktów bądź też izolowanych z nich związków w leczeniu cukrzycy, nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych. Rozważa się również możliwość wykorzystania cynamonu w terapii Alzheimera.
EN
Cinnamon is not only a commonly known spice, but also a medicinal agent which has been used for ages in various parts of the world. A brief overview of information concerning the health promoting properties of cinnamon is presented. In traditional medicine, cinnamon was mostly used as a remedy for digestive ailments as well as an antiseptic, analgesic, agent reinforcing the body and a remedy for colds. Nowadays, the list of cinnamon pro-health properties has significantly expanded. Currently, most studies concern the possibility of using cinnamon or its extracts or compounds isolated from them in the treatment of diabetes, cancer and cardiovascular diseases. The possibility of using cinnamon in Alzheimer disease therapy is also considered.