PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 590 |
Tytuł artykułu

Właściwości przeciwutleniające ekstraktów związków fenolowych kwiatów jadalnych wybranych gatunków roślin

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Antioxidant properties of phenolic compounds extracted from edible flowers of chosen plants
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W pracy analizowano przeciwutleniające właściwości związków fenolowych pochodzących z kwiatów jadalnych wybranych gatunków roślin. Porównano metanolowe ekstrakty kwiatów nagietka lekarskiego, dzikiej róży, lipy drobnolistnej, czarnego bzu i rumianku pospolitego. W każdym z nich określono ogólną zawartość związków fenolowych metodą Folina-Ciocalteu’a, a metodą LC/MS identyfikowano poszczególne składniki i określono ich udział. Ponadto zbadano ich właściwości antyoksydacyjne wobec kationorodników ABTS, nadtlenków w emulsji kwasu linolowego oraz nadtlenków kwasów tłuszczowych podczas procesu utleniania w układzie emulsyjnym. W większości doświadczeń aktywność związków w kwiatach była skorelowana z ogólną zawartością związków fenolowych. Aktywność ta zależała od układu modelowego, jaki zastosowano do analizy. Najsilniejsze działanie przeciwutleniające w każdym przypadku wykazały związki wyekstrahowane z dzikiej róży. Najsłabsze właściwości wykazały związki pochodzące z kwiatu nagietka. W emulsji oleju słonecznikowego związki pochodzące aż z trzech gatunków kwiatów odznaczały się efektem prooksydacyjnym.
EN
For human beings flowers have first of all decorative meaning, also the utilization of essential oils derived from flowers is also popular in perfume production and cosmetic industry. Flowers play an important role in honey production as well. It is not well known, however, that flowers – among other plant parts – may be a source of valuable dietary components, as some flowers are edible. They have been gathered and consumed at least for some hundred years, mostly in tropical and subtropical zones. The most popular flowers are: hibiscus, pansies, lilies, sunflowers, chrysanthemum, marigolds, different roses and nasturtiums. Properties of phenolics from different edible flowers popular in Poland were analysed in the study. Methanolic extracts were subject of comparison. In each total phenolics content (Folin-Ciocalteu method) was determined as well as the particular components were analysed qualitatively and as their share in the mixture by LC/MS. Besides that the antioxidant properties were measured towards ABTS radical cations, linoleic acid peroxides in an emulgated system and in an oxidation process performed in sunflower oil emulsion (towards peroxides). In most experiments the activity of the compounds extracted from flowers correlated with total phenolics. That activity, however, depended upon the conditions applied in analytical model systems. The strongest antioxidant properties in each case showed the compounds derived from wild rose and the weakest – from marigold. In sunflower oil emulsion the compounds obtained from three flowers caused a prooxidant effect.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
590
Opis fizyczny
s.73-82,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
autor
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
autor
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
autor
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
autor
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
autor
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Atoui A.K., Mansouri A., Bosko G., Kefalas P., 2005. Tea and herbal infusions: their antioxidant activity and phenolic profile. Food Chem. 89, 27–36.
  • Cieślik E., Gręda A., Adamus W., 2006. Contents of polyphenols in fruits and vegetables. Food Chem. 94, 135–142.
  • Craker L.E., Simon J.E., 1986. Herbs, spices and medicinal plants: recent advances in botany, horticulture and pharmacology. Haworth Press, New York.
  • Elfalleh W., Hannachi H., Tlili N., Yahia Y., Nasri N., Ferchichi A., 2012. Total phenolic contents and antioxidant activities of pomegranate peel, seed, leaf and flower. J. Med. Plant Res. 6, 4724–4730.
  • Gawron-Gzella A., Dudek-Makuch M., 2007. Róża – źródło witamin i innych związków biologicznie czynnych. Herba Pol. 53(2), 139–142.
  • Hilal Y., Engelhardt U., 2007. Characterization of white tea – comparison to green and black tea. J. Verbr. Lebensm. 2, 414–421.
  • Ksouri R., Falleh H., Megdiche W., Trabelsi N., Mhamdi B., Chaieb K., Bakrouf A., Magné Ch., Abdelly Ch., 2009. Antioxidant and antimicrobial activities of the edible medicinal halotype Tamarix gallica L. and related polyphenolic constituents. Food Chem. Toxicol. 47, 2083–2091.
  • Kuo J.M., YEh D.B., Pan B.S., 1999. Rapid photometric assay evaluating antioxidant activity in edible plant material. Food Chem. 47, 3206–3209.
  • Li H-B., Wong Ch-Ch., Cheng K.-W., Chen F., 2008. Antioxidant properties in vitro and total phenolic contents in methanol extracts from medicinal plants. LWT – Food Sci. Technol. 41, 385–390.
  • Miliauskaus G., Venskutonis P.R., van Beek T.A., 2004. Screening of radical scavenging activity of some medicinal and aromatic plant extracts. Food Chem. 85, 231–237.
  • Ody P., 1993. Wielki Zielnik Medyczny Penelope Ody. Debit, Bielsko-Biała.
  • Re R., Proteggente A., Pellergrini N., Pannala A., Yang M., Rice-Evans C., 1999. Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay. Free Radic. Biol. Med. 9–10, 1231–1237.
  • Rice-Evans C.A., Miller N.J., Paganga G., 1997. Antioxidant properties of phenolic compounds. Trends in Plant Sci. 2(4), 152–159.
  • Salah N., Miller N.J., Paganga G., Tijburg L., Bolwell G.P., Rice-Evans C.A., 1995. Polyphenolic flavanols as scavengers of aqueous phase radicals and as chain-breaking antioxidants. Arch. Biochem. Bioph. 322(2), 339–346.
  • Singelton V.L., Rossi J.A., 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. Am. J. Enol. Vitic. 16, 144–158.
  • Strzelecka H., Kowalski J., 2000. Encyklopedia zielarstwa lub ziołolecznictwa. PWN, Warszawa.
  • Surveswaran S., Cai Y-Z., Corke H., Sun M., 2007. Systematic evaluation of phenolic antioxidants from 133 Indian medicinal plants. Food Chem. 102, 938–953.
  • Škerget M., Kotnik P., Hadolin M., Rišner Hraž A., Simonič M., Knez Ž., 2005. Phenols, proanthocyanidins, flavones and flavonols in some plant material and their antioxidant activities. Food Chem. 89, 191–198.
  • Tillona C., Tillona F., 1969. A Feast of flowers. Funk & Wagnalls, Nowy Jork.
  • Wilkinson C., 1993. Edible Flowers from Garden to Palate. Fulcrum Publishing, Golden.
  • Yoo K.M., Lee Ch.H., Lee H., Moon B.K., Lee Ch.Y., 2008. Relative antioxidant and cytoprotective activities of common herbs. Food Chem. 106, 929–936.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-06b6bbb5-d9ec-42a5-80e9-cda49baeeba9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.