PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 27 | 1 |
Tytuł artykułu

Factors affecting the chemical composition of strawberry fruits

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Czynniki wpływające na skład chemiczny owoców truskawek
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Strawberry fruits (Fragaria x ananassa Duch.) are valued by consumers for their high nutritional qualities, taste and visual values. In this work the literature review was made about the influence of different factors on sugar, organic acids, vitamin C, poliphenols and antocyanins content in strawberry fruits. It was found, that selection of strawberry cultivar combined with agricultural practices have the essential meaning to obtain the required yield parameters.
PL
Owoce truskawki (Fragaria x ananasa Duch.) są cenione przez konsumentów dzięki wysokim wartościom odżywczym, walorom smakowym, a także wizualnym. W pracy dokonano przeglądu piśmiennictwa na temat wpływu różnych czynników na zawartość cukrów, kwasów organicznych, witaminy C, polifenoli i antocyjanów w owocach truskawki. Wykazano, że niezbędnym warunkiem zapewnienia wymaganych parametrów jakościowych plonu truskawek jest dobór właściwej odmiany i lokalizacja pola w połączeniu z odpowiednimi zabiegami agrotechnicznymi.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
27
Numer
1
Opis fizyczny
p.5-13,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Horticulture, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Romana Prawochenskiego 21, 10-957 Olsztyn, Poland
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-06af01e7-508c-464f-bf37-86bbf1e0e3d0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.