PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 22 | 1 |
Tytuł artykułu

Charakterystyka i porównanie wybranych parametrów tłuszczu mleka modyfikowanego początkowego i tłuszczu mleka kobiecego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Characteristics and comparison of some parameters of fat from infant formulas and human milk fat
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem przeprowadzonej pracy naukowej było zbadanie i porównanie właściwości tłuszczu wyekstrahowanego z mleka mo­dyfikowanego dla niemowląt z tłuszczem mleka kobiecego. Przebadano trzy rodzaje mleka modyfikowanego początkowego, dostępnego na polskim rynku, oraz mleko kobiece. W tłuszczu -wyizolowanym z mleka oznaczano zawartość składników polar­nych i niepolarnych oraz określano skład kwasów tłuszczowych i ich rozmieszczenie w pozycjach sn—2 i sn-1,3 triacylogliceroli. W tłuszczach uzyskanych z odżywek dla niemowląt proporcja kwasów nasyconych (SFA) dojednonienasyconych (MUFA) oraz do wielonienasyconych (PUFA), a także do izomerów trans kwasów tłuszczowych (TFA), była zbliżona do tej występującej w tłuszczu mleka kobiecego (HMF).
EN
The aim of this study was to examine and compare the properties of fatfrom infantformulas with human milkfat. We examined three types of infant formulas which were available on the Polish market, and human milk. In fat isolated from milks was determined content of polar and nonpolar fraction, fatty acid composition and their placement in sn-2 and sn-1 position of triacylyglycerols. The proportion of saturated fatty acids (SFA) to monounsaturated (MUFA) and polyunsaturated (PUFA), as well as trans-fatty acids (TFA) in fats extracted from milk modified was similar to that occurring in human milk fat (HMF).
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
22
Numer
1
Opis fizyczny
s.13-17,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Chemii, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
autor
autor
autor
Bibliografia
  • [1] Agostoni C. 2003. Compliance of present recommen­dations of fatty acids in formulas for term infants with the actual human milk fatty acid composition in diffe­rent populations. Acta Paediatrica 7 (92): 785-789.
  • [2] Alles M.S., Scholtens P.A.M.J, Bindels J.G. 2004. Current trends in the composition of infant milk formu­las. Current Pediatrics 1 (14): 51-63.
  • [3] Bongers M.E.J., Lorijn F., Reitsma J.B., Groe- neweg M., Taminiau J.A.J.M., Benninga M.A. 2007. The clinical effect of a new infant formula in term infants with constipation: a double-blind, randomized cross-over trial. Nutrition Journal (6): 8.
  • [4] Brockerhoff H. 1965. A stereospecific analysis of triglycerides. Journal ofLipidResearch 1 (6): 10-15.
  • [5] Bryś J., Wirkowska M. 2010. Znaczenie struktury triacylogliceroli w projektowaniu lipidów ustrukturyzo- wanych. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2 (20/37): 86 - 89.
  • [6] Carnielli V.P., Luijendijk I.H.T., Van Goudoever J.B., Sullers E.J., Boerlage A.A., Degenhart H.J., Sauer P.J.J. 1996. Structural position and amount of palmitic acid in infant formulas: effects on fat, fatty acid, and mineral balance. Journal of Pediatric Gas­troenterology andNutrition 5 (23): 553-560.
  • [7] Folch J., Lees M., Stanley G.H.S. 1957. A simple method for the isolation and purification of total lipides from animal tissues. The Journal of Biological Chemis­try (226): 497-509.
  • [8] Hamosh M., Bitman J., Wood L., Hamosh P., Metha N.R. 1985. Lipids in Milk and the First Steps in Their Digestion. Pediatrics 1 (75): 146-150.
  • [9] Innis S.M., Dyer R. 1997. Dietary triacyliglicerols with Palmitic Acid (16:0) in the sn-2 position increase 16:0 in the 2-position of plasma and chylomicron tria- cyloglycerols but reduce phosholipid arachidonic and docosahexaenoic acids, and alter cholesteryl ester metabolism in formula-fed piglets. Journal of Nutrition 7(127): 1311-1319.
  • [10] Jensen R.G. 1996. The lipids in human milk. Progress in Lipid Research 1 (35): 53-92.
  • [11] Ledóchowska E. 1995. Zastosowanie enzymatycznego przeestryfikowania do modyfikacji tłuszczów. Tłuszcze Jadalne 2 (30): 43-48.
  • [12] Lopez-Lopez A., Castellote-Bargalló A.I., Campoy- -Folgoso C., Rivero-Urgel M., Lopez-Sabater M.C. 2002. Fatty acid and sn-2 fatty acid composition in human milk from Granada (Spain) and infant for­mulas. European Journal of Clinical Nutrition 12 (56): 1242-1254.
  • [13] Lopez-Lopez A., Castellote-Bargalló A.I., Campoy- -Folgoso C., Rivero-Urgel M., Tormo-Carnice R., Infante-Pina D., Lopez-Sabater M.C. 2001. The influence of dietary palmitic acid triacylglyceride posi­tion on the fatty acid, calcium and magnesium contents of at term newborn faeces. Early Human Development suppl (65): 83-94.
  • [14] Lucas A., Quinlan P., Abrams S., Ryan S., Lucas P.J. 1997. Randomised controlled trial of synthetic triglyc­eride milk formula for preterm infants. Archives of Di­sease m Childhood 3 (77): F178-F184.
  • [15] Malcata F. X., Reyes H. R., Garcia H. S., Hill C. G., Amundson C. H. 1992. Kinetics and mechanisms of reactions catalysed by immobilized lipases. Enzyme and Microbial Technology 6 (14): 426-446.
  • [16] Marangoni A. G., Rousseau D. 1995. Engineering triacylglycerols: The role of interesterification. Trends in Food Science and Technology 10 (6): 329-335.
  • [17] Mojska H. 2001. Czy długołańcuchowe wielonienasy- cone kwasy tłuszczowe powinny być zawarte w dietach dla niemowląt. Pediatria Współczesna. Gastroenterolo- gia, Hepatologia i Żywienie Dziecka 1 (3): 37-40.
  • [18] Nelson S.E., Frantz J.A., Ziegler E.E. 1998. Ab­soption of fat and calcium by infants fed a milk-based formula containing palm olein. Journal of the American College of Nutrition 4 (17): 327- 332.
  • [19] PN-EN ISO:5508. Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce, Analiza estrów metylowych kwasów tłusz­czowych metodą chromatografii gazowej.
  • [20] PN-EN ISO:5509. Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce, Przygotowanie estrów metylowych kwasów tłuszczowych.
  • [21] PN-EN ISO:8420. Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie zawartości związków polarnych.
  • [22] Silva M.H.L., Silva M.T.C., Brandao S.C.C., Gomes J.C., Peternelli L.A., Francschini S. 2005. Fatty acid composition of mature breast milk in Brazilian women. Food Chemistry 2 (93): 297-303.Stolarczyk A. 1999. Tłuszcze w żywieniu niemowląt i w wybranych preparatach leczniczych. Pediatria Współczesna. Gastroenterologia, Hepatologia, i Żywie­nie Dziecka 2/3 (1): 155-160.
  • [23] Żak J. 2001. Lipidy i pochodne. Chemia Medyczna, wyd. ŚLAM, 193-220.
Uwagi
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-058780f2-68bc-4361-9785-8efc61cc9a4a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.