PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 11/52 | 3 |
Tytuł artykułu

Dietary risk factors for osteoporosis in the elderly

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Żywieniowe czynniki ryzyzka osteoporozy u osób w wieku podeszłym
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Considering a growing percentage of the elderly in the Polish population and frequency of osteoporosis incidence, the conducted studies aimed at evaluating the dietary risk factors affecting the development of osteoporosis. A group of 600 Poznań inhabitants was included in the study. Over 63% women and 80% men were shown to have an overweight or obesity. Among diseases, ischaemic heart disease dominated in the examined population group (over 50% subjects) followed by arterial hypertension (about 44% subjects). Osteoporosis was found in nearly 25% women and 6.3% men. The intake of selected nutrients present in the daily food rations was evaluated using a 24-h recall interview. The food rations were found to be improperly balanced for basic nutrients because of the excess of fat, deficiency in carbohydrates and the osteoporosis predisposing deficiencies in calcium, magnesium and vitamin D.
PL
Mając na uwadze narastający w polskim społeczeństwie odsetek osób w wieku podeszłym oraz częstość występowania osteoporozy, podjęto badania zmierzające do oceny żywieniowych czynników ryzyka wpływających na jej rozwój. Badaniami objęto 600 osobową grupę osób w wieku podeszłym - mieszkańców Poznania. Jak wykazano, ponad 63% kobiet i 80% mężczyzn charakteryzowało występowanie nadwagi lub otyłości (tab. 1). Spośród schorzeń, w analizowanej grupie osób dominowała niedokrwienna choroba serca (ponad 50% osób) oraz nadciśnienie tętnicze (około 44%). U blisko 25% kobiet i 6,3% mężczyzn stwierdzono występowanie osteoporozy (tab. 2). Wykorzystując metodę 24-godzinnego wywiadu żywieniowego przeprowadzono w badanej grupie osób ocenę spożycia wybranych składników odżywczych, występujących w ich całodziennych racjach pokarmowych. Stwierdzono niewłaściwe zbilansowanie spożywanych racji w podstawowe składniki odżywcze (nadmiar tłuszczów, niedobór węglowodanów) (tab. 3, 4) oraz predysponujące do rozwoju zmian osteoporotycznych niedobory wapnia, magnezu i witaminy D (tab. З, 5).
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
Numer
3
Opis fizyczny
p.87-91,ref.
Twórcy
autor
  • Chair and Department of Bromatology, Medical Academy, Marcelinska 42, 60-354 Poznan, Poland
Bibliografia
Uwagi
PL
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0562a8fe-0b84-4c27-b491-105baffa295f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.