PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 65 | 1 |
Tytuł artykułu

Effect of different drying conditions for the viability of Candida albicans present on carriers

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Background. Problems in substantial under recovery of Pseudomonas aeruginosa and Candida albicans from carriers have been demonstrated for laboratories performing phase 2, step 2 efficacy tests on disinfectants relative to levels required by the EN 13697 standard. It was thus necessary to determine recoveries of these microorganisms following procedural losses incurred during drying and to optimise drying conditions such that recoveries then complied with the standard. Objectives. The aim of the study was to establish optimal drying conditions for the recovery of Candida albicans ATCC 10231 from carriers. Materials and Methods. The evaluation was performed according to the EN 13697:2001 standard procedure. A test suspension of Candida albicans and interfering substance were inoculated onto the surface of carriers (2 cm diameter stainless steel discs) and then dried under different conditions consisting of: a 37°C incubation with and without an incubator fan as well as at 23°C (room temperature) in a laminar air flow cabinet. Carriers were dried until the surfaces appeared visibly dry and the number of surviving organisms then recovered from the surface were quantified. The following were calculated for colony forming units (cfu); N (log10 cfu in a 0.05 ml test suspension), NC (the control log10 cfu in neutralizing medium), Nts (cfu numbers remaining on the surface) and the N-NC difference which should not exceed 2 log10 when microorganism recoveries are adequate and without any toxicity effects of the neutralising medium. Experiments was conducted using validating procedure (NC) which is performed with distilled water. Results. Drying at 37°C adversely affected the survival of Candida albicans and prevented the levels of microbial recovery from carriers to reach those specified by the EN 13697 standard. However, drying at around room temperatures of 23°C reduced Candida albicans mortality and increased recoveries from the carrier to levels compliant with the standard, where the N-NC differences were not greater than 2 log10. Conclusions. The viability of Candida albicans ATCC 10231 is sufficiently improved when carriers are dried at 23°C, even if the drying time exceeds 60 minutes. The density of the initial test suspension (N) should also be increased.
PL
Wprowadzenie. Laboratoria wykonujące badania skuteczności środków dezynfekcyjnych fazy 2 etapu 2 (metody nośnikowe), przede wszystkim według normy EN 13697, zasygnalizowały problemy z odzyskiwaniem z nośników Pseudomonas aeruginosa i Candida albicans na poziomie wymaganym w normie. Konieczne było podjęcie badań dotyczących wpływu warunków suszenia zaszczepionych nośników na odzysk oraz wyznaczenia optymalnych warunków odzyskiwania drobnoustrojów po suszeniu inoculum. Cel. Celem niniejszych badań była ocena wpływu różnych warunków suszenia nośników z naniesioną zawiesiną Candida albicans ATCC 10231 na odzysk tych drobnoustrojów. Materiał i metody. Badania wykonano zgodnie z procedurą stosowaną w normie EN 13697: 2001. Zawiesinę testową Candida albicans oraz substancje obciążające nanoszono na powierzchnie testowe (dyski stalowe o średnicy 2 cm) i suszono w różnych warunkach: 37oC w cieplarce bez nawiewu, 37oC w cieplarce z nawiewem, 23oC w komorze laminarnej z nawiewem. Nośniki suszono do momentu uzyskania powierzchni wizualnie suchej. Po suszeniu liczba żywych organizmów odzyskanych z powierzchni była określana ilościowo. Z liczby jednostek tworzących kolonie (jkt) obliczano: N (log10 jtk w 0,05 ml zawiesiny testowej), NC (log10 jtk na nośniku w kontroli neutralizowania), Nts (liczba jkt, która pozostała na powierzchni nośnika) oraz różnicę N-NC, która w przypadku prawidłowego odzysku drobnoustrojów i braku toksycznego działania neutralizatora nie powinna przekraczać 2. Badanie wykonano, jako badanie walidacyjne NC, z użyciem wody destylowanej. Wyniki. Suszenie w temperaturze 37oC niekorzystnie wpływało na przeżywalność Candida albicans i uniemożliwiało uzyskanie odzysku drobnoustrojów z nośnika na poziomie wymaganym w normie EN 13697. Suszenie w temperaturze pokojowej (około 23oC) zmniejszało śmiertelność Candida albicans i zwiększało odzysk drobnoustrojów z nośnika, pozwalając na spełnienie wymagania normy, wg którego różnica N-NC jest nie większa niż 2 w dziesiętnej skali logarytmicznej. Wnioski. W celu zwiększenia przeżywalności Candida albicans ATCC 10231 nośniki należy suszyć w temperaturze 23oC, nawet, jeżeli czas suszenia przekracza 60 min. Wskazane jest również zwiększenie gęstości testowej zawiesiny wyjściowej (N).
Wydawca
-
Rocznik
Tom
65
Numer
1
Opis fizyczny
p.49-54,fig.,ref.
Twórcy
  • Department of Biologcal Contamination Control, National Institute of Public Health - National Institute of Hygiene, Chocimska street 24, 00-791 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Biologcal Contamination Control, National Institute of Public Health - National Institute of Hygiene, Chocimska street 24, 00-791 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Biologcal Contamination Control, National Institute of Public Health - National Institute of Hygiene, Chocimska street 24, 00-791 Warsaw, Poland
  • Department of Biologcal Contamination Control, National Institute of Public Health - National Institute of Hygiene, Chocimska street 24, 00-791 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Biologcal Contamination Control, National Institute of Public Health - National Institute of Hygiene, Chocimska street 24, 00-791 Warsaw, Poland
  • Department of Biologcal Contamination Control, National Institute of Public Health - National Institute of Hygiene, Chocimska street 24, 00-791 Warsaw, Poland
Bibliografia
  • 1. AFNOR–CEN/ TC 216 WG3: http://www.biotech--germande.com/wp-content/uploads/2012/04/AFNOR--T72Q_N0790__Appel_a_experts_-_Essais_interlaboratoires. pdf
  • 2. EN 13697: 2001: Chemical disinfectants and antiseptics – Quantitative non-porous surface test for evaluation of bactericidal and/or fungicidal activity of chemical disinfectants used in food, industrial, domestic and institutional areas – Test method and requirements without mechanical action (phase 2/step 2).
  • 3. Fuster-Valls N., Hernández-Herrero M., Marín-de-Mateo M., Rodríguez-Jerez J.J.: Effect of different environmental conditions on the bacteria survival on stainless steel surfaces. Food Control 2008; 19, 3: 308–314.
  • 4. Hunsinger B., Abele A., Böhm R.: Effects of the drying conditions on different gram negative bacteria on stainless steel discs used in the “quantitative surface test for the evaluation of bactericidal activity of chemical disinfectants” (EN 14349), ISAH 2005 - Warsaw, Poland, Vol 2: 217-220.
  • 5. Kamil O.H., Lupuliasa D., Draganescu D., Vlaia L.: Interrelations of drying heat and survival of different fungal spores within the tablets formulation. Studia Universitatis “Vasile Goldis”, Seria Stiintele Vietii 2011; 21, 2: 339-342©2011 Vasile Goldis University Press (www.studiauniversitatis.ro)
  • 6. Klingeren B., Koller W., Bloomfirld S.F., Böhm R., Cremieux A., Holah J., Reybrouck G., Rödger H.J.: Assessment of the efficacy of disinfectants on surfaces. International Biodeterioration & Biodegradation 1998; 41: 289-296.
  • 7. Lang M.M., Harris L.J., Beuchat L.R.: Evaluation of inoculum method and inoculum drying time for their effects on survival and efficiency of recovery of Escherichia coli O157:H7, Salmonella, and Listeria monocytogenes inoculed on surface of thomatoes. J. Food Protect 2004; 67, 4: 732-741.
  • 8. Nocker A., Fernandez PS, Montijin R, Schuren F.: Effect of air drying on bacterial viability: A multiparameter viability assessment. J.Microbiol Methods 2012; 90 (2): 86-95.
  • 9. Otter J.A., Frencz G.L.: Survival of nosocomial bacteria and spores on surfaces and inactivation by hydrogen peroxide vapor. Journal of Clinical Microbiology 2009; 47, 1: 205-207.
  • 10. prEN 11615: 2013: Chemical disinfectants and antiseptics – Quantitative test method for the evaluation of bactericidal and yeasticidal activity on non-porous surfaces with mechanical action employing wipes in the medical areas (4-field test) – Test method and requirements (phase 2, step 2).
  • 11. prEN 11616: 2013: Chemical disinfectants and antiseptics – Chemical-thermal textile disinfection - Test method and requirements (phase 2, step 2).
  • 12. Tyski S., Bocian E., Grzybowska W.: Reduction of the neutralisation time during antimicrobial activity testing of disinfectants according to European Standards. Rocz Panstw Zakl Hig 2013; 64(2):111-115.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-051b5f82-00bb-432f-90e7-766497d9c86a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.