1. Ustawa z 25 VIII 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (DzU Nr 171, poz. 1225, ze zm.)
2. Ustawa z 21 XII 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (DzU z 2005 r. Nr 187, poz. 1577 ze zm.)
3. Ustawa z 6 IX 2001 r. o towarach paczkowanych (Dz U Nr 128, poz. 1409, ze zm.)
4. Rozporządzenie Rady Ministrów z 11 X 2005 r. w sprawie szczegółowych wymagań dotyczących oznakowań towarów paczkowanych (DzU Nr 211, poz. 1760)
5. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 10 VII 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (DzU Nr 137, poz. 966, ze zm.)
6. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 22 XI 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (DzU Nr 232 poz. 1525)
7. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady 1333/2008 z 16 XII 2008 r. w sprawie dodatków do żywności
8. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) NR 1334/2008 z 16 XII 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE
9. Rozporządzenie Ministra Środowiska z 23 IV 2004 r. w sprawie określania wzorów oznakowania opakowań (DzU Nr 94 poz. 927)
10. Rozporządzenie Ministra Gospodarki z 20 VII 2009 r. w sprawie szczegółowych wymagań dotyczących oznakowań towarów paczkowanych (DzU Nr 122 poz. 1010)