PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 11 | 1 |
Tytuł artykułu

Usability of different types and cultivars of salad chicory (Cichorium intybus L. var. foliosum (hegi) bish.) for spring cultivation

Warianty tytułu
PL
Przydatność różnych form i odmian cykorii sałatowej (Cichorium intybus L. var. foliosum (hegi) bish.) do uprawy wiosennej
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Leaf chicory type belongs to valuable vegetables in terms of its high nutrition and taste qualities. In spite of those advantages, in Poland, chicory is relatively little known. The purpose of field experiment carried out in the years 2009–2010 was the assessment of possibility of cultivation different types and cultivars of salad chicory in climatic conditions of Lower Silesia. In the experiment there were used 9 types of chicory: ‘Palla Rossa 3’, ‘Orchidea Rossa’, ‘Rosso di Verona’, ‘Grumolo bionda’, ‘Capotta di mantovana’, ’Pan di Zucchero’, ‘Rosso di Treviso 2’, ‘Rosso di Chioggia’, ‘Variegato di Castelfranco’ and two breed cultivars ‘Indigo’ and ‘Fidelio’. The highest marketable yield was recorded for ‘Grumolo bionda’ (4.24 kg·m⁻²) and ‘Capotta di mantovana’(4.00 kg·m⁻²), while the lowest one characterized ‘Fidelio’ cv. (1.27 kg·m⁻²) and ‘Rosso di Chioggia’ (1.56 kg·m⁻²). The highest amount of nitrates was observed in ‘Rosso di Verona’ – 1063.60 mg NO₃·kg⁻¹ and the lowest quantity – in ‘Indigo’ cv. (302.23 mg NO₃·kg⁻¹). The highest phosphorus content featured the plants of intensive red leaves (0.50 do 0.58% s.m.), while the highest quantity of calcium green – leaf plants. Average magnesium content in chicory leaves equaled 0.20% f.m.
PL
Cykoria sałatowa jest cennym warzywem o dużych walorach smakowych i odżywczych, stosunkowo mało znanym w Polsce. Celem doświadczenia przeprowadzonego w latach 2009–2010 było zbadanie możliwości uprawy w warunkach klimatycznych Dolnego ĝląska różnych typów i odmian użytkowych cykorii sałatowej. W doświadczeniu wykorzystano 9 typów cykorii: ‘Palla Rossa 3’, ‘Orchidea Rossa’, ‘Rosso di Verona’, ‘Grumolo bionda’, ‘Capotta di mantovana’, ’Pan di Zucchero’, ‘Rosso di Treviso 2’, ‘Rosso di Chioggia’ ‘Variegato di Castelfranco’ oraz dwie odmiany użytkowe ‘Indigo’ i ‘Fidelio’. Największy plon handlowy odnotowano u ‘Grumolo bionda’ (4,24 kg·m⁻²) i ‘Capotta di mantovana’ (4,00 kg·m₃⁻²), zaś najmniejszy u ‘Fidelio’ (1,27 kg·m⁻²) oraz ‘Rosso di Chioggia’ (1,56 kg·m⁻²). Najwięcej azotanów zaobserwowano u ‘Rosso di Verona’ – 1063,60 mg NO₃·kg⁻¹, najmniej zaś u odmiany ‘Indigo’ (302,23 mg NO₃·kg⁻¹). Największą zawartością fosforu charakteryzowały się rośliny o intensywnie czerwonych liściach (0,50 do 0,58% s.m.), zaś wapnia te o liściach zielonych. Zawartość magnezu w liściach cykorii wynosiła średnio 0,20% s.m.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
11
Numer
1
Opis fizyczny
p.193-204,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Horticulture, Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, pl. Grunwaldzki 24a, 50-363 Wroclaw, Poland
autor
Bibliografia
  • Barcaccia G., Lucchin M., Lazzarin R., Parrini P., 2003. Relationships among radicchio (Cichorium intybus L.) types grown in Veneto and diversity between local varieties and selected lines an assessed by molecular markers. Eucarpia Leafy Vegetables (eds. Th. J.L. van Hintumn. A. Lebeda. D. Pink. J. W. Schut), 105–111.
  • Biesiada A., Kołota. E., 2008. The effect of nitrogen fertilization on yield and quality of radicchio. J. Elementol., 13 (2), 175–180.
  • Biesiada A., Kołota E., 2010. The effect of nitrogen fertilization on yielding and chemical composition of radicchio chicory for autumn harvest cultivation. Acta. Sci. Pol., Hortorum Cultus, 9(4), 85–91.
  • Ćustić M., Poljak M., Ćoga L., Ćosić N., Toth N, Pecina M., 2003. The influence of organic and mineral fertilization on nutrient status, nitrate accumulation, and field of head chicory. Plant Soil Environ., 49 (5), 218–222.
  • Ćustić M., Poljak M., Ćosić N., 1994. Nitrate content in leafy vegetables as related to nitrogen fertilization in Croatia. Acta Hort., 371, 407–412.
  • Ćustić M., Poljak M., Toth N., 2000. Effects of nitrogen upon the quality and yield of head chicory (Cichorium intybus var. foiliosum). Acta Hort., 533, 401–410.
  • Dirnik P., van Poucke P., van Acker M., Schamp N., 1985. Objective measurement of bitterness in chicory heads (Cichorium intybus L.), In: Strategies in Food Quality Assurance: Analytical, Industrial and Legal Ascpects, Vol III, eds Baltes W, Czedik-Eysenberg P. B., Deelstra H., Dirinck P., Ooghe W. & Pfannhauser W. De Sikkel, Antwerp., 62–68.
  • Francke A., 2007. Wpływ terminu i sposobu uprawy na wielkość i jakość plonu cykorii radicchio (Cichorium intybus L. var. foliosum Bisch.). Roczniki AR w Poznaniu – 383, 467–470.
  • Francke A., Majkowska-Gadomska J., 2008. Effect of planting date and method on the composition of radicchio heads. J. Elementol., 13 (2), 199–204.
  • Gianquinto G., 1997. Morphological and physiological of phase transition in radicchio (Cichorium intybus L. var. silvestre Bisch.): Influence of daylenght and its interaction with low temperature Sci. Hortic., 71, 13–26.
  • Grevsen K., 1992. Experiments with the cultivation of red leafed chicory – „Radicchio Rosso” – under north European conditions. ISHS Acta Horticulturae 318. II International Symposium on Specility and Exotic Vegetable Crops.
  • Hill D., 2004. Radicchio trials 2002–2003. The Connecticut Agricultural Experiment station. New Haven. http://www.actahort.org/books/318/318_15.htm
  • Mulabagal V., Wang H., Ngouajino M., Nair M., 2009. Characterization and quantification of beneficial anthocyanins in leaf chicory (Cichorium intybus) varieties. Europ. Food Res. Technol., 47–53.
  • Nowosielski O., 1988. Zasady opracowania zaleceń nawozowych w ogrodnictwie. PWRiL. Warszawa.
  • Perkins-Veazie P., Russo V., M., Collins J., K., 1991. Postharvest changes during storage of packed radicchio. J. Food Qual., 15, 111–118.
  • Pimpini F., Gianquinto G., 1988. The influence of climatic conditions and age of plant at transplanting on bolting and yield of Chicory (Cichorium intybus L.) cv. Rosso di Chioggia grown for early production. Acta Hort., 229, 379–386.
  • Rangarajan A., Ingall B., 2001. Mulch color affects radicchio quality and yield. Hort. Science, 36 (7), 1240–1243.
  • Rożek E., 2007. Plonowanie cykorii sałatowej (Cichorium intybus L. var. foliosum Bisch.) uprawianej w kilku terminach. Annales AUMCS, Horticultura, 17 (2), 11–18.
  • Tosini F., Nicoletto C., Pimpini F., 2009. Rosso di Chioggia radicchio: trial of early and late varietes. Informatore Agrario, 65, 15, 37–41.
  • Varotto S., Pizzoli L., Lucchin M., Parrini P., 1995. The incompatibility system in Italian red chicory (Cichorium intybus L.). Plant Breed, 114, 535–538.
  • Žnidarþiþ D., Osvald J., Trdan S., 2004. Plant characteristic for distinction of red chicory (Cichorium intybus L. var. silvestre Bisch.) cultivars grown in central Slovenia. Acta Agric. Slovenica, 83: 251–260.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-04abeef4-c21b-4292-8835-6fa341eaabf0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.