PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 73 | 01-02 |
Tytuł artykułu

Street food w Azji

Warianty tytułu
EN
Streed food in Asia
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W pracy przedstawiono gastronomię uliczną w Azji, na podstawie literatury i doświadczeń własnych. W światowych rankingach street food, oferta w miastach azjatyckich uważana jest za najbardziej atrakcyjną. Jednak aspekty higieniczne wytwarzania żywności na ulicy nie są w pełni uregulowane i przestrzegane. Budzi to obawy zarówno mieszkańców tych krajów, jak i odwiedzających je turystów z całego świata
EN
The work presents offers of street food in Asia, based on literature and own experiences. In the worldwide street food rankings, the offer in Asian cities is considered to be the most attractive. However, the hygienic aspects of food production in the street are not fully regulated and respected by street vendors. It raises the concern of both the inhabitants of these countries, as well as the tourists from all over the world who visit tchem
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
73
Numer
Opis fizyczny
s.10-13,tab.,fot.,bibliogr.
Twórcy
  • Katedra Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego - SGGW, Warszawa
  • Katedra Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego - SGGW, Warszawa
Bibliografia
  • [1] Azanza Ma P.V., M.B.V. Zamora-Luna. 2005. „Barriers of HACCP team members to guideline adherence”. Food Control 16 (1): 15-22.
  • [2] Bhide S. 2013. World's Best Cities for the Most Delicious Street Food, May 30, http://www.buzzle.com/articles/worlds-best-cities-for-the-most-delicious -street-food.html.
  • [3] Bhowmik S.K. 2005. “Street vendors in Asia: A Review”. Economic and Political Weekly 40, 22/23: 2256-2264.
  • [4] Chavarria L. C. T., P. Phakdee-auksorn.2017. „Understanding international tourists' attitudes towards street food in Phuket, Thailand”. Tourism Management Perspectives 21, 66-73.
  • [5] Choi J., A. Lee, C. Ok. 2013. „The effects of consumers' perceived risk and benefit on attitude and behavioral intention: A study of street food”. Journal of Travel & Tourism Marketing 30 (3): 222-237.
  • [6] Dębek K. 2014. „Ulice dobrego smaku”. Forbes, 5, 14-16.
  • [7] Fisher C. 2014. The World's Best Cities for Street Food, http://www.foodandwine.com /slideshows /worlds-best-cities-for-street-food.
  • [8] Forbes. 2012. The world's top 10 cities for street food, http://www.forbes.com/ pictures /ehlk45fiii/the-worlds-top-10-cities-for-street-food-3, 2012 (02.07.2018).
  • [9] Gupta V., S. M. Downs, S. Ghosh-Jerath, K. Lock, A. Singh. 2016. „Unhealthy fat in street and snack foods in low-socioeconomic settings in India: a case study of the food environments of rural villages and an urban slum." Journal of Nutrition Education and Behaviour 48 (4): 269-279.
  • [10] Heelan Ch.A. 2014. The World's Best Street Food: 12 Top Cities, http://www. frommers.com/slideshows/818551-the-world-s-best-street-food-12-top-cities# slide 837005.
  • [11] Henderson J. C., O. S. Yun, P. Poon, X. Biwei. 2012. „Hawker centers as tourist attractions: The case of Singapore”. International Journal of Hospitality Management 31 (3): 849-855.
  • [12] Higman B.W. 2011. „How food made history”. Wiley-Blacwell.
  • [13] Howard R. W. 2009. „Risky business? Asking tourists what hazards they actually encountered in Thailand”. Tourism Management 30 (3): 359-365.
  • [14] https://pl.wlkipedia.org/wiki/Stree_food#cite_ref-13, dostęp w dn. 11.04.2018.
  • [15] http://www.citiesjournal.com/top-15-best-food-cities-in-the-world/, dostęp w dn. 11.04.2016.
  • [16] https://en.wikipedia.org/wiki/Street_food, dostęp w dn. 11.04.2018.
  • [17] Jin S., J. Zhou, J. Ye. 2008. „Adoption of HACCP system in the Chinese food industry: A comparative analysis”. Food Control 19 (8): 823-828.
  • [18] Kowalczyk A. 2014. „Od street food do food districts - Usługi gastronomiczne i turystyka kulinarna w przestrzeni miasta”. Turystyka Kulturowa, nr 9, 6-30.
  • [19] Kururatchaikul P. 2014. „Food tourism in Thailand: Consumer behaviors of foreign tourists in Thailand on Thai food”. Global Business Management.
  • [20] Kwapisz A., B. Gołębiowska. 2008. „Tajska kuchnia. Podróże kulinarne”. Warszawa: New Media Concept.
  • [21] Lertputtarak S. 2012. „The relationship between destination image, food image, and revisiting Pattaya, Thailand”. International Journal Business and Management 7 (5): 111-121.
  • [22] Liu Z., G. Zhang, X. Zhang. 2014. „Urban street foods in Shijiazhuang city, China: Current status, safety practices and risk mitigating strategies”. Food Control 41: 212-218.
  • [23] Mak A. H., M. Lumbers, A. Eves, R. C. Chang. 2013. „An application of the repertory grid method and generalised Procrustes analysis to investigate the motivational factors of tourist food consumption”. International Journal of Hospitality Management 35: 327-338.
  • [24] New York Daily News. 2013. Top 10 cities with the best street food, Friday, April 26 http://www.nydailynews.com/life-style/eats/top-10-cities-best-street -food-article-1.1328571 (02.07.2018).
  • [25] Otsuka M. 2014. Japan HRI Food Service Report, USDA Foreign Agricultural Service. GAIN Report No. JA4519.
  • [26] Raza A. 2009. „Food Street is history now?” The International News, http://www.thenews.com.pk/TodaysPrintDetail.aspxID=187474&Cat=5&dt=7/11/2009.
  • [27] „Rozporządzenie nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku w sprawie higieny środków spożywczych”. 2014. Dz. Urz. L139/1.
  • [28] Sezgin A. C., N. Şanlıer. 2016. „Street food consumption in terms of the food safety and health”. Journal of Human Sciences 13 (3): 4072-4083.
  • [29] Sirigunna J. 2015. „Food safety in Thailand: A comparison between inbound senior and non-senior tourists”. Procedia Social and Behavioral Sciences 197: 2115-2119.
  • [30] Sperber W.H. 2005. „HACCP does not work from farm to table”. Food Control 16, 511-514.
  • [31] Street Stalls/Kiosks in Thailand (n.d.). 2016. Retrieved October 03, from http:// www.euromonitor.com/street-stalls-kiosks-in-thailand/report.
  • [32] Sun Y., S. Wang, K. Huang. 2012. „Hygiene knowledge and practices of night market food vendors in Tainan City, Taiwan”. Food Control 23, 159-164
  • [33] TAT - Tourism Authority of Thailand (n.d.). 2016. Retrieved November 03, from http://www. tourismthailand.org/home.
  • [34] Trafiałek J., E. Czarniecka-Skubina, D. Kołożyn-Krajewska, B. Palubicki, K. Makuszewska. 2015. „Higiena w zakładach gastronomicznych wytwarzających żywność w obecności konsumenta”. Żywność Nauka Technologia Jakość 2: 208-211.
  • [35] Yiamjanya S., K. Wongleedee. 2014. „International tourists' travel motivation by push-pull factors and the decision making for selecting Thailand as destination choice”. Int. J Social, Education, Econ. Managern. Eng. 8(5), 1326-1331
  • [36] Xian V. 2015. „China-Peoples Republic of Food Service - Hotel Restaurany Institutional HRI Food Service Sector Annual Report”. USDA Foreign Agricultural Service, GAIN Report No. CH156006
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-044cba37-a233-4c97-8806-b446764ff7c5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.