PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 70 | 09 |
Tytuł artykułu

Ultradźwięki - alternatywna technika badania i przetwarzanie żywności

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Ultrasounds - alternative technique of food examination and support of food processing
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Dynamiczny rozwój przemysłu spożywczego stwarza zapotrzebowanie na nowe techniki wspomagające proces przetwarzania, niezbędne do szybkiej i precyzyjnej kontroli tego procesu. Możliwości zastosowania ultradźwięków w przemyśle spożywczym są bardzo szerokie, a jednocześnie niedocenianie. W zależności od mocy i częstotliwości mogą one prowadzić do modyfikacji produktu lub, dzięki zdolności do przenikania, dostarczać informacji niezbędnych do kontroli jakości. W artykule przedstawiono wybrane zastosowania techniki ultradźwiękowej w przemyśle spożywczym, jakie pojawiły się w ostatnim dziesięcioleciu.
EN
Dynamie development of food industry generates demand for new techniques, supporting food processing, indispensable for quick and precise inspection of the process. Possibilities of applying ultrasounds in food industry are very wide, anyway underestimated. Depending on their power and frequency, ultrasounds may cause modification of the product or, due to a high penetrability, may deliver information essential for quality control. The paper presents the selected applications of ultrasound techniques in food industry published during the last decade.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
70
Numer
09
Opis fizyczny
s.36-38,rys.,bibliogr.
Twórcy
  • Katedra Podstaw Bezpieczeństwa, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
  • Katedra Podstaw Bezpieczeństwa, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
  • Katedra Podstaw Bezpieczeństwa, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
  • Instytut Technologii Żywności i Gastronomii, Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, Łomża
Bibliografia
  • [1] Benedito J., J.A. Carcel, R. Gonzalez, A. Mulet. 2002. „Application of low intensity ultrasonics to cheese manufacturing processes”. Ultrasonic 40: 19-23.
  • [2] Benedito J., S. Simal, G. Clemente, A. Mulet. 2005. „Manchego cheese texture evaluation by ultrasonics and surface probes”. International Dairy Journal 16 : 431-438.
  • [3] Birk T., S. Knøchel. 2009. „Fate of food-associated bacteria in pork as affected by marinade, temperature, and ultrasound”. J. Food Prot. 72 (3): 549-555.
  • [4] Czernecki T., Z. Targoński. 2002. „Alergeny i alergie pokarmowe”. Żywność Nauka Technologia Jakość 1.09: 19-33.
  • [5] D'Amico D.J., T.M. Silk, J. Wu, M. Guo. 2006. „Inactivation of microorganisms in milk and apple cider treated with ultrasound”. J. Food Prot. 69 (3): 556-563.
  • [6] De Prados M., J.V. Garcia-Perez, J. Benedito. 2016. „Ultrasonic characterization and online monitoring of pork meat dry salting process”. Food Control 60: 646-655.
  • [7] Dolatowski Z.J., D.M. Stasiak. 2002. „Czystość mikrobiologiczna mięsa i szynki parzonej po obróbce ultradźwiękowej”. Acta Sci. Pol. Technol. Aliment. 1 (1): 55-65.
  • [8] Ersus Bilek S., F.Turantaş. 2013. „Decontamination efficiency of high power ultrasound in the fruit and vegetable industry, a review”. Int. J. Food Microbiol. 166: 155-162.
  • [9] Esahaghbeygi A., N. Raghani, A. Kargar. 2011. „Detection of Internal Defects in Potato Based on Ultrasound Attenuation”. Am. J. Pot. Res. 88: 160-166.
  • [10] Godines-Garcia F. J., J. Celis-Porras, R. Guerrero-Rivera, E. Gamero-Inda, S. Valle-Cervantes, J. A. Gallegos-Infante, G. Luna-Barcena, F. Han-Schlam, M. Rocha-Fuentes. 2012. „A Noninvasive Method to Identify Larvae in Apples Based on Wavelets”. Food Bioprocess Technol. 5: 568-575.
  • [11] Haeggstrom E., M. Luukkala. 2001. „Ultrasound detection and identification of foreign bodies in food products”. Food Control 12: 37-45.
  • [12] Herceg Z., E. Juraga, B.S. Šalamon, A.R. Jambrak. 2012. „Inactivation of mesophilic bacteria in milk by means of high intensity ultrasound using response surface methodology”. Czech J. Food Sci. 30:108-117.
  • [13] Jayasooriya, S.D., P. J. Torley, B.R. D'Arcy, B.R. Bhandari. 2006. „Effert of high power ultrasound and ageing on the physical properties of bovine Semitendinosus and ongissimus muscles”. Meat Science 75: 628-639.
  • [14] Kaczmarski Ł., P. Lewicki. 2005. „Zastosowanie technik ultradźwiękowych w przetwarzaniu żywności”. Przemysł Spożywczy 59 (9): 34-36.
  • [15] Keklik N.M., A. Demirci, P.H. Patterson, V.M. Puri. 2010. „Pulsed UV light inactivation of Salmonella Enteritidis on eggshells and its effects on egg quality”. Journal of Food Protection 73: 1408-1415.
  • [16] Khandpur P., P.R. Gogate. 2015. „Effect of novel ultrasound based processing on the nutrition quality of different fruit and vegetable juices”. Ultrason. Sonochem. 27: 125-136.
  • [17] Ki-Воk Kim, Lee Sangdate, Kim Man-Soo, Cho Byoung-Kwan. 2009. „Determination of apple firmness by nondestructive ultrasonic measurement”. Postharvest Biology and Technology 52: 44-48.
  • [18] Kim Y.S., S.J Park, Y.H. Cho. 2001. „Effect of combined treatment of high hydrostatic pressure and mild heat on the quality of carrot juice”. Food Sci. 66 (9): 1355-1360.
  • [19] Kordowska-Wiater M., D.M Stasiak. 2011. „Effet of ultrasound on survival of gramnegative bacteria on chicken skin surface”. Bull. Vet. Inst. Puławy 55: 207-210.
  • [20] Li X., Z. Lin, H. Lin, H. Samee. 2011. „Effect of Power Ultrasound on the Immunoactivity and Texture Changes of Shrimp (Penaeus vannamei)”. Czech J. Food Sci. 29 (5): 508-514.
  • [21] Morild R.K., R Christiansen, A.H. Sørensen, U. Nonboe, S. Aabo. 2011. „Inactivation of pathogens on pork by steam-ultrasound treatment”. J. Food Prot. 5: 769-775.
  • [22] Niñoles L., A. Mulet, S. Ventanas, J. Benedito. 2011. „Ultrasonic characterization of B. femoris from Iberian pigs of different genetics and feeding systems”. Meat Science 89: 174-180.
  • [23] Novoa-Díaz D., J. M. Rodríguez-Nogales, E. Fernández-Fernández, J. Vila-Crespo, J. García-Álvarez, M. A. Amer, J. A. Chávez, J. A. Turó, M. J. García-Hernández, J. Salazar. 2014. „Ultrasonic monitoring of malolactic fermentation in red wines”. Ultrasonic 54: 1575-1580.
  • [24] Perry J.J., L.A. Rodriguez-Romo, A.E. Yousef. 2008. „Inactivation of Salmonella enterica serovar enteritidis in shell eggs by sequential application of heat and ozone”. Letters in Applied Microbiology 46 (6): 620-625.
  • [25] Pipek P., M. Houška, J. Jeleníková, K. Kýhos, K. Hoke, М. Šikulowá. 2005. „Microbial decontamination of beef carcasses by combination of steaming and lactic acid spray”. J. Food Eng. 67 (3): 309-315.
  • [26] Ratajski A., I. Białobrzewski, F. Dajnowiec, S. Bakier. 2010. „The use of ultrasonic methods In the identification of honey types”. Technical Sciences 13: 22-29.
  • [27] Sams A.R., R. Feria. 1991. „Microbial effects of ultrasonication of broiler drumstick skin”. J. of Food Sci. 56 (1): 247-248.
  • [28] Sicherer S.H., A. Munoz-Furlong, H.A. Sampson. 2004. „Prevalence of seafood allergyin the United States determined by a random telephone survey”. Journal of Allergy and Clinical Immunology 114: 159-165.
  • [29] Stadnik J., Z. J. Dolatowski. 2011. „Influence of sonication on Warner-Bratzler shear force, colour and myoglobin of beef (m. semimembranosus)”. Eur. Food Res. Technol. 233:553.
  • [30] Turantaş F., G.B. Kiliç, В. Kiliç. 2015. „Ultrasound In the meat industry: General applications and decontamination efficiency”. International Journal Food Microbiology 198: 59-69.
  • [31] Valero M., N. Recrosio, D. Saura, N. Munoz, N. Marti, V. Lizama. 2007. „Effects of ultrasonic treatments In Orange juice processing”. J. Food Eng. 80: 509-516.
  • [32] Wirgley D.M., N.G. Llorca. 1992. „Decrease of Salmonella Typhimurium in skim milk and egg by heat and ultrasonic wave treatment”. J. of Food Prot. 55: 678-680.
  • [33] Wuthrich В., B.K.B. Weber. 2001. „Food-induced anaphylaxis”. Allergy 56: 102-104.
  • [34] Xiong G.-Y., L-L. Zhang, W. Zhang, J. Wu. 2012. „Influence of Ultrasound and Proteolytic Enzyme Inhibitors on Muscle Degradation, Tenderness, and Cooking Loss of Hens During Aging”. Czech J. Food Sci. 30: 195-205.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-043ba7b7-ad01-487b-9e63-54674d01de2d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.