PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 16 | 5 |
Tytuł artykułu

Zmiany poziomu innowacyjności przedsiębiorstw przemysłu spożywczego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Changes in the level of innovativeness of enterprises of the food industry
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem badań była identyfikacja zmian poziomu innowacyjności przedsiębiorstw przemysłu spo- żywczego w następujących szeregach czasowych: 2008-2010, 2009-2011 i 2010-2012. Do analizy zmian poziomu innowacyjności wykorzystano odsetek przedsiębiorstw aktywnych innowacyjnie i innowacyjnych oraz odsetek podmiotów wdrażających innowacje technologiczne (produktowe i procesowe) oraz nietechnologiczne (marketingowe i organizacyjne). Spośród analizowanych działów zdecydowanie bardziej innowacyjne okazały się przedsiębiorstwa produkujące napoje. Odsetek podmiotów wdrażających poszczególne rodzaje innowacji był znacznie wyższy nie tylko w porównaniu do jednostek produkujących artykuły spożywcze, ale i do całego przetwórstwa przemysłowego. Stwierdzono także cykliczność wdrażania innowacji (szczególnie organizacyjnych i marketingowych). Zdecydowanie najwyższy udział innowacji nietechnologicznych odnotowano w dziale produkcja napojów, szczególnie w obszarze innowacji marketingowych. Różnice w stosunku do przedsiębiorstw przetwórstwa przemysłowego i produkcji artykułów spożywczych wynosiły nawet 17 p.p.
EN
The aim of the study was to identify changes in the level of innovativeness of the food industry enterprises. The results were compared to the results of the entire manufacturing. The analysis indicates that the enterprises that produce food and beverages, achieved scores higher than the average for the entire manufacturing (particularly in the beverages sector). It was also observed cyclical nature of the implementation of innovation – especially organisational and marketing innovations.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
16
Numer
5
Opis fizyczny
s.62-66,tab.,bibliogr.
Twórcy
Bibliografia
  • Adamowicz M. 2008: Innowacje i innowacyjność w sektorze agrobiznesu. Rodzaje innowacji, T. 2, SGGW, Warszawa.
  • Analiza potrzeb i kierunków wsparcia sektora przetwórstwa, przetwarzania, wprowadzania do obrotu i rozwoju produktów rolnych w Polsce w latach 2014-2020, 2012: Ekspertyza, MRiRW, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • Bendyk E. 2010: Kulturowe i społeczne uwarunkowania innowacyjności, [w:] P. Zadura-Lichota (red.), Innowacyjność 2010, PARP, Warszawa.
  • Działalność innowacyjna przedsiębiorstw w latach 2008-2010. 2011: GUS, Warszawa.
  • Działalność innowacyjna przedsiębiorstw w latach 2009-2011. 2012: GUS, Warszawa.
  • Działalność innowacyjna przedsiębiorstw przemysłowych w latach 2010-2012. 2013: GUS, Warszawa.
  • Grzybowska B., Juchniewicz M. 2013: Research and Development Activities and Competitiveness of the European Union Member States, International Institute of Social and Economic Sciences, Naples, Italy, 137-158.
  • Łapiński J. 2010: Źródła pochodzenia innowacji, [w:] P. Zadura-Lichota (red.), Innowacyjność, PARP, Warszawa.
  • Schumpeter J. 1960: Teoria rozwoju gospodarczego, PWN, Warszawa.
  • Szukalski S.M. 2012: Procesowe i organizacyjne innowacje w centrach usług wspólnych, Acta Univ. Lodz.
  • Folia „Oeconomica”, 268, 107-123.
Uwagi
PL
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0438b921-7ea5-4534-855f-0c3835dc5109
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.