PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 17 | 3 |
Tytuł artykułu

Comparison of qualitative traits, biological value, chemical compounds of sweet pepper fruit

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Porównanie cech jakościowyvch, wartości biologicznej oraz składu chemicznego owoców papryki słodkiej
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Sweet pepper fruits have a high biological value, a rich content of minerals. At present, large-fruit cultivars, distinguishable by a thick pericarp wall, high processing efficiency, good growth on fields, under covers, dominate in sweet pepper cultivation. The present research has been conducted to compare the qualitative traits, chemical composition of sweet pepper fruits of the Red Knight F1 cultivar grown in a greenhouse, on open field. The evaluation of qualitative traits, biological value, chemical composition demonstrated that fruits from the greenhouse cultivation were characterized by significantly larger fruit weight, weight of edible parts as compared to those harvested from a field, although they did not differ significantly in the pericarp thickness. Fruits produced on a field had a higher ratio of the technological to total fruit weight, which proves that the cultivar is an attractive choice for field cultivation of sweet pepper, suitable for processing. Pepper fruits from a field versus the ones grown in a greenhouse contained significantly less dry matter, reducing sugars but more vitamin C. The greenhouse-grown fruits contained higher levels of nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, magnesium than those from a field.
PL
Owoce papryki słodkiej mają dużą wartość biologiczną i zawierają wiele składników mineralnych. Aktualnie w uprawie papryki dominują odmiany wielkoowocowe o grubej ściance owocni, dużej wydajności technologicznej i nadające się do uprawy zarówno w polu, jak i pod osłonami. Celem pracy było porównanie cech jakościowych oraz składu chemicznego owoców papryki słodkiej odmiany Red Knight F1 uprawianej w szklarni oraz w otwartym polu. W badaniach dotyczących oceny cech jakościowych owoców oraz wartości biologicznej i składu chemicznego wykazano, że owoce z uprawy w szklarni odznaczały się istotnie większą masą oraz masą części jadalnej w porównaniu z zebranymi z pola, natomiast nie różniły się istotnie pod względem grubości perykarpu. W owocach stwierdzono większy udział masy technologicznej w całkowitej masie owocu z pola, co potwierdza atrakcyjność tej odmiany do uprawy w polu na potrzeby przetwórstwa. Stwierdzono też istotnie mniej suchej masy i cukrów redukujących, a więcej witaminy C w porównaniu z owocami ze szklarni. W owocach z uprawy szklarniowej wykazano większą zawartość azotu, fosforu, potasu, wapnia i magnezu niż z uprawy polowej.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
17
Numer
3
Opis fizyczny
p.367-377,fig.,ref.
Twórcy
  • Chair of Vegetable Crops and Medicinal Plants, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka Street 13, 20-950 Lublin, Poland
autor
  • Chair of Cultivation, Fertilization of Horticultural Plants, University of Life Sciences in Lublin, Lublin, Poland
Bibliografia
  • Bubicz M., Perucka I, Materska M. 1999. Content of bioelements of hot, sweet pepper fruit (Capsicum annuum L.). Biul. Magnezol., 4(2): 289-292. (in Polish)
  • Buczkowska H., Najda A. 2002. A comparison of some chemical compounds in the fruit of sweet, hot pepper (Capsicum annuum L.). Fol. Hort., 14(2): 59-67.
  • Buczkowska H. 2007. Evaluation of yielding of Polish sweet pepper cultivars in the field cultivation in the aspect of breeding progress. Progress in Research on Capsicum & Eggplant, K. Niemirowicz-Szczytt (ed.) Warsaw University of Life Sciences Press, 257-265.
  • Gajc-Wolska J., Skąpski H. 2001. The evaluation of new Polish cultivars of sweet pepper in field conditions. Fol. Hort., sup., 13(1a): 257-266. (in Polish)
  • Gajc-Wolska J., Skąpski H. 2002. Yield of field grown sweet pepper depending on cultivars, growing conditions. Fol. Hort., 14 (1): 95-103.
  • Gajc-Wolska J., Zielony T., Radzanowska J. 2005. Evaluation of yield, fruit quality of new hybrids of sweet pepper (Capsicum annuum L.). Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu 515, Rolnictwo, 86: 139-147. (in Polish)
  • Gajc-Wolska J., Zielony T., Łyszkowska M. 2007. The effect of Goteo, BM86 on yield, fruit quality of sweet pepper (Capsicum annuum L.) in the field production. Progress in Research on Capsicum & Eggplant. K. Niemirowicz-Szczytt (ed.). Warsaw University of Life Sciences Press. 267-274.
  • Golcz A. 2001. Effects of diversified pepper fertilisation with potassium. Zesz. Nauk. ATR w Bydgoszczy, 234, Rolnictwo, 46: 53-59.
  • Golcz A., Kujawski P., Potglicka B. 2004. The influence of the type of fertilizer potassium on yielding hot pepper (Capsicum annuum L.). Fol. Uniw. Agric. Stetin., Agriculture, 239 (95): 109-114. (in Polish)
  • Golcz A., Kujawski P., Zimowska H. 2004. Effect of potassium fertilizer type on the content of nutritive components in the leaves, fruits of hot pepper (Capsicum annuum L.). Rocz. AR w Poznaniu 356, Ogrodnictwo, 37: 75-80.
  • Jadczak P., Grzeszczuk M. 2004. Content of mineral compounds in fruit some cultivars of hot, sweet pepper (Capsicum annuum L.). J. Elementol., 9(1): 15-23. (in Polish)
  • Jadczak P., Grzeszczuk M., Kosecka D. 2010. Quality characteristics, content of mineral components in fruit of some cultivars of sweet pepper (Capsicum annuum L.). J. Elementol., 15(3): 509-515.
  • Kmiecik W., Lisiewska Z. 1994. Evaluation of eight sweet pepper cultivars for field growing in the Kraków region from the aspect of requirements of the canning industry. Fol. Hort., 6(2): 35-43.
  • Korzeniewska A., Niemirowicz-Szczytt K. 2007. Improvement of pericarp thickness: on important goal for field-grown sweet pepper (Capsicum annuum L.) in Poland. Progress in Research on Capsicum & Eggplant, K. Niemirowicz-Szczytt (ed.). Warsaw University of Life Sciences Press, 291-296.
  • Lee S.K., Kader A.A. 2000. Preharvest, postharvest factors influencing vitamin C content of horticultural crops. Postharvest Biol. Technol., 20: 207-220.
  • Michalik Ł. 2000. Content of some mineral constituents in sweet pepper fruits. Ann. UMCS, Sect. EEE, 8, sup., 379-381. (in Polish)
  • Michalik Ł. 2010. The effect of non-woven PP fabric covers on the yielding, the fruit quality of field-grown sweet peppers. Acta Sci. Pol. Hort. Cult., 9(4): 25-32.
  • Michałojć Z.M., Horodko K. 2006. Effect of calcium foliar nutrition on yield, chemical composition of sweet pepper. Acta Agroph., 7(3): 671-679. (in Polish)
  • Nowaczyk L., Nowaczyk P. 2005. Useability of chosen soft-flesh hybrid forms (Capsicum frutesceus L. x C. annuum L.) for food processing. Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu 515, Rolnictwo, 86: 373-377. (in Polish)
Uwagi
PL
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0415fb62-53e5-4150-85bc-7a4018b66c9a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.