PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 52 |
Tytuł artykułu

Estimation the effectiveness of probiotics as a factor influencing the results of fattening rabbits

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Ocena efektywności probiotyku jako czynnika poprawiającego wyniki tuczu królików
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The aim of this study was to establish the influence of addition Bacillus cereus var. toyoi, as probiotics factor, on young rabbits fattening results. The level of 400 mg per 1 kg of probiotic preparation was used in experimental group (EG, n = 34) as factor affecting fattening results. The control group (CG, n = 32) was fed commercial feed. Experiment started at weaning (35 days) and finished at 84 days. The following data were collected: body weight at weaning; body weight every week up to 84 days of age; feed intake during fattening, health status fattened rabbits, dressing percentage. The positive impact of used preparation on health status and yield results of fattened fryers was observed.
EN
Ocena efektywności probiotyku jako czynnika poprawiającego wyniki tuczu królików. Celem badań było określenie wpływu dodatku Bacillus cereus var. toyoi, jako czynnika probiotycznego, na wyniki tuczu młodych królików. W doświadczeniu zastosowano poziom 400 mg preparatu na 1 kg paszy w żywieniu królików z grupy doświadczalnej (EG, grupa liczyła 32 osobniki). Grupa kontrolna (CG, licząca 34 osobniki) była żywiona mieszanką pełnoporcjową bez dodatku preparatu. Doświadczenie rozpoczęto u królików w wieku 35 dni wraz z odsadzeniem i zakończono w wieku 84 dni. Zbierano następujące dane: masa ciała przy odsadzeniu; masa ciała co tydzień do wieku 84 dni; spożycie paszy podczas tuczu; stan zdrowotny młodych w czasie tuczu, wydajność rzeźna. Stwierdzono pozytywny wpływ stosowanego preparatu na stan zdrowotny i wydajność rzeźną.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
52
Opis fizyczny
p.7-11,ref.
Twórcy
  • Department of Animal Breeding and Production, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland
  • Department of Animal Breeding and Production, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland
Bibliografia
  • BARROW P., 1992: Probiotics for chickens. In: Probiotics. Ed. E. Fuller Chapman and Hall, Dordrecht, 225-257.
  • BIELAŃSKI P., NIEDŹWIADEK S., ZA­JĄC J., 2002: Chów królików. Wyd. Fun­dacji Rozwój SGGW, Warszawa.
  • BIELECKA M., BIEDRZYCKA E., MAJ­KOWSKA A., WASILEWSKA E., ZDUŃCZYK Z., JUŚKIEWICZ J., JĘ- DRYCHO WSKI L., WRÓBLEWSKA B., ROTKIEWICZ T., ROTKIEWICZ Z., 2002: Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki - wpływ na mikroekosystem przewodu pokarmowego zwierząt zdrowych i infe­kowanych bakteriami Salmonella. Pedia­tria Współczesna 4/1, 94-94.
  • BRZOZOWSKI M., ROKICKA A., AN- TUSZEWICZ W., 2007a: The effect of Bacillus cereus var. toyoi (probiotic) on rabbits growth and survivability up to weaning. Proc. of 15th Int. Symp. of Housing and Diseases of Rabbits, Fur­bearing Animals and Pet Animals, Celle, 158-162.
  • BRZOZOWSKI M., ANTUSZEWICZ W., ROKICKA A., 2007b: Results of Bacil­lus cereus var. toyoi (probiotic) use in fat­tening of rabbits. Proc. of 15th Int. Symp. of Housing and Diseases of Rabbits, Fur­bearing Animals and Pet Animals, Celle, 103-107.
  • COMBES S., FORTUN-LAMOTHE L., CAUQUIL L., GIDENNE T., 2012: Con­trolling the rabbit digestive ecosystem to improve digestive health and efficacy. Proc. 10th World Rabbit Congress, Sharm El-Sheikh, 475-494.
  • FULLER R., 1989: Probiotics in man and animals. J. Appl. Bacteriol. 66, 365-378.
  • GIPPERT T., VIRAG G., NAGY I., 1992: Lacto-Sacc in rabbits nutrition. J. Appl. Rabbit Res. 15, 1101-1104.
  • JADAMUS A., VAHJEN W., KUHN I., 2000: The effect of probiotic toyocerin in fattening poultry. Lohmann Information 23, 3-6.
  • JADAMUS A., VAHJEN W., SCHAFER K., SIMON O., 2002: Influence of the pro­biotic strain Bacillus cereus var. toyoi on the development of enterobacterial growth and on selected parameters of bacterial metabolism in digesta samples of piglets. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. (Berl) 86, 42-54.
  • JIN L.Z., HO Y.W., ADULLAH N., JALA- LUDIN S., 1997: Probiotics in poultry: modes of action. World’s Poultry Science Journal 53, 351-368.
  • KAMRA D.N., CHAUDHARY L.C., SINGH R., PATHAK N.N., 1996: In­fluence of feeding probiotics on growth performance and nutrition digestibility in rabbits. World Rabbit Sci. 4 (2), 85-88.
  • KERMAUNER A. STRUKLEC M., 2005: Effect of feed additive “Kanne Fermentgetreide”(FPB) on fattening and some digestive parameters of growing rabbits. Proc. 14th Symp. on Housing and Diseases of Rabbits, Furbearing and Pet Animals, Celle, 57-68.
  • KUSTOS K., KOVACS D., GODOR-SUR- MAN K., EIBEN C., 2004: Effect of pro­biotic BioPlus 2B® on performance of growing rabbit. Proc. VIIIth World Rabbit Congress, Puebla, 874-879.MAERTENS L., RENTERGHEM Van R., GROOTE De G. 1994: Effects of di­etary inclusion of Paciflor® (Bacillus CIP 5832) on the milk composition and performances of does and on caecal and growth parameters of their weanlings. World Rabbit Sci. 2 (2), 67-73.
  • Mc NITT J., PATTON N.M., LUKE­FAHR S.D., CHEEKE P.R., 2000: Rabbit production. Interstate Publishers, Dan­ville, Il.SPSS, 2006: 14.0 for Windows user’s guide. SPSS Inc., USA.
  • TACHIKAWA T., SEO G., NAKAZAWA M., SUEYOSHIM., OHISHI T., JOH K., 1998: Estimation of probiotic by infec­tion model of infant rabbit with entero- hemorrhagic Escherichia coli O 157:H7. J. Japanese Association Infectious Dis­eases 72 (12), 1300-1305.
  • THELEN U., PALLAUF J., 1996: Effect of Bac. cereus on the composition of the gut flora in early weaned piglets. Proc. Soc. Nutr. Physiol. 5, 144.
  • VOROS G., VOROS A., 1998: Effect of ToyoCerin® on performance, mortality and caecum fl ora in growing rabbits (in Hung.). Proc. 10th Rabbit Day, Kaposvar, 81-88.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0407ad83-3505-4ee6-9982-7e86d62572a7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.