PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 504 | 2 |
Tytuł artykułu

Wyciąg z grejpfruta w ochronie roślin ozdobnych przed mączniakiem prawdziwym

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W przeprowadzonych badaniach wyciąg z grejpfruta stosowano po wystą­pieniu objawów mączniaka prawdziwego do opryskiwania roślin z częstotliwością co 7 dni. W ochronie róż, uprawianych w tunelu foliowym, przed Sphaerotheca pan­nosa var. rosae po 2 tygodniach ochrony skuteczność wyciągu z grejpfruta w daw­kach 330 oraz 660 µg·cm⁻³ wahała się od 77 do 92%. Po 4 tygodniach ochrony skuteczność zmniejszyła się i wynosiła odpowiednio 73 oraz 75%. W ochronie chryzantemy, uprawianej w szklarni, przed Oidium chrysanthemi po 2 tygodniach ochrony skuteczność wyciągu grejpfruta w dawce 165 oraz 330 ( µg·cm⁻³ wahała się od 68 do 83%. Z kolei po 4 tygodniach skuteczność zwiększyła się i wynosiła odpowiednio 79 oraz 92%. W ochronie gerbery, uprawianej w szklarni, przed Erysiphe polyphaga po 2 tygodniach ochrony skuteczność badanego środka w dawce 330 µg·cm⁻³ wynosiła 80%. Z kolei po 4 tygodniach zwiększyła się i wynosiła 94%. W ochronie bratka, uprawianego w szklarni, przed Sphaerotheca hamuli po 2 tygodniach ochrony skuteczność wyciągu z grejpfruta w dawce 165 yiig cnr3 wy­nosiła około 94%. Natomiast po 4 tygodniach nieznacznie zmniejszyła się i wyno­siła 90%. W ochronie dębu, uprawianego w polu, przed Microsphaera alphitoides po 2 tygodniach ochrony skuteczność badanego środka w dawce 660 µg·cm⁻³ wynosi­ła 65%, a po 4 tygodniach wzrosła do 70%. Badany środek nie był fitotoksyczny oraz nie pozostawiał osadu na rośli­nach.
EN
In the conducted investigations grapefruit extract at the concentration of 165, 330 or 660 µg·cm⁻³ was used for spraying ornamental plants against powdery mildew, at weekly intervals. In the control of Sphaerotheca pannosa var. rosae on roses cultivated in plastic tunnel after 2 weeks of experiment, the effectiveness of grapefruit extract at the concentration of 330 or 660 µg·cm⁻³ varied from 77 to 92%. After 4 weeks of protection, its effectiveness decreased and varied from 73 to 75%. In the control of Oidium chrysanthemi on chrysanthemum cultivated in a greenhouse, after 2 weeks, the effectiveness of grapefruit extract at the concen­tration of 165 or 330 µg·cm⁻³ varied from 68 to 83%. After 4 weeks, the effec­tiveness of grapefruit extract increased and ranged from 79 to 92%. In the control of Erysiphe polyphaga on gerbera cultivated in a greenhouse after 2 weeks of plant spraying, the effectiveness of tested product at the concen­tration of 330 µg·cm⁻³ was 80%. After 4 weeks its effectiveness increased up to 94%. In the control of Sphaerotheca hamuli on pansy cultivated in a greenhouse, after 2 weeks of protection, the effectiveness of grapefruit extract at the concen­tration of 165 µg·cm⁻³ was about 94%. After 4 weeks its effectiveness decreased and it was 90%. In the control of Microsphaera alphitoides on field growing oak, after 2 weeks of protection, the effectiveness of the tested product used at the concen­tration of 660 µg·cm⁻³ was 65%. After 4 weeks its effectiveness increased to 70%. Grapefruit extract was not phytotoxic to protected plants and did not leave residues on the leaves.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
504
Numer
2
Opis fizyczny
s.533-539,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
Bibliografia
  • Orlikowski L.B. 2001a. Oddziaływanie wyciągu z grejpfruta na niektóre patogeny glebowe. XLI Sesja Naukowa IOR, Poznań, 8-9 II 2001: 44.
  • Orlikowski L.B. 2001b. Effect of grapefruit extract on development of Phytophthora cryptogea and control of foot rot of gerbera. J. Plant Protection Res. 41(3): 288-294.
  • Orlikowski L.B. 2001c. Plant extracts in the control of Phytophthora cryptogea. Med. Fac. Landbouw., Univ. Gent 66(2a): 83-89.
  • Orlikowski L.B. 2002. Wykorzystanie wyciągu z grejpfruta w ochronie cisa, cypiysika Lawsona i wrzosów przed Phytophthora cinnamomi. Sylwan 146(3): 91-97.
  • Orlikowski L.B. 2003. Development and spread of Phytophthora ramorum in pre­sence of grapefruit extract. J. Plant Protection Res. 43(3): 213-218.
  • Orlikowski L.B., Skrzypczak Cz. 2001a. Biopreparat z wyciągu z grejpfruta - postęp w biologicznej ochronie roślin przed chorobami. Annales Universitatis Mariae Cu­rie Skłodowska. Sectio EEE, Horticultura 9: Supplementum: 261-269.
  • Orlikowski L.B., Skrzypczak Cz. 2001b. Influence of grapefruit extract on the growth and development of Botrytis spp. and grey mould development on Lily and Peony. Bull. Pol. Ac.: Biol. 49(2): 375-376.
  • Orlikowski L.B., Skrzypczak Cz. 2003. Grapefruit extract as biocontrol agent of soil- borne and leaf pathogens. Bull. Pol. Ac.: Biol. 51(2): 79-85.
  • Robak J; Smolińska U. 2002. Nowe zagrożenia warzyw chorobami infekcyjnymi i możliwości ich zwalczania. Próg. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 42(1): 59-66.
  • Saniewska A. 2002. Oddziaływanie biopreparatu Biosept 33 SL na Phoma narcissi Aderh. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 42(2): 801-803.
  • Wojdyła A.T. 2000. Influence of some compounds on development of Sphaerotheca pannosa var. rose. J. Plant Protection Res. 40(2): 106-121.
  • Wojdyła A.T. 2001. Grapefruit extract activity in the control of rose powdery mildew and black spot. Med. Fac. Landbouw. Univ. Gent 66(2a): 167-177.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-03ec4403-04dd-4b02-8191-53e2fc29729d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.