PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2014 | 30 | 2 |
Tytuł artykułu

Energy efficiency of hybrid rye cultivation technology

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The influence of hybrid rye production technology on the amount and structure of energy inputs and the energy efficiency index of production were compared in a field experiment. The level of energy inputs is mainly determined by materials, including mineral fertilizers, which account for about 85.6% of accumulated energy invested in the production of rye. The required energy inputs in the form of fuel constitute approximately 12.3%, and in the form of aggregates – 2.1%. The amount of energy inputs necessary for the production of hybrid rye totals 17.52 GJ·ha-1 on average, while resigning from mineral fertilization in the spring reduces this value to 14.12 GJ·ha-1. The most favourable energy efficiency index in the production of hybrid rye, following winter rape cultivation, was recorded when no nitrogen fertilization was applied in the spring.
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Tom
30
Numer
2
Opis fizyczny
p.59-64,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Agronomy, Poznan University of Life Sciences, Dojazd 11, 60-632 Poznan, Poland
autor
  • Department of Biological Agriculture Foundations, Koszalin University of Technology, Raclawicka 15-17, 75-526 Koszalin, Poland
Bibliografia
  • 1. Anuszewski R., Pawlak J., Wójcicki Z., 1979, Energochłonność produkcji rolniczej. Metodyka badań energochłonności produkcji surowców żywnościowych. IBMER Warszawa.
  • 2. Bujak, H., Dopierała A., Dopierała P., Kaczmarek J., 2003, Ocena wartości hodowlanej linii mieszańców żyta ozimego. Biuletyn IHAR, pp. 230, 235-241.
  • 3. Jankowski K., Budzyński W., 2003, Energy potential of oilseed crops, Electronic Journal of Polish Agricultural Universities, Vol. 6(2), Series Agronomy.
  • 4. Kaszkowiak E., Kaszkowiak J., 2011, Wpływ sposobu uprawy zbóż na ich wydajność energetyczną. Inż. i Ap. Chem. 50(3), pp. 33-34.
  • 5. Nasalski Z., Sadowski T., Rychnicki B., Rzeszutek I., 2004a, Porównanie uprawy jęczmienia ozimego i jarego w stanowisku po ziemniaku. Acta Scientarum Polonorum, Agricultura 3(1), pp. 99-106.
  • 6. Nasalski Z., Sadowski T., Stępień A., 2004b, Produkcyjna, ekonomiczna i energetyczna efektywność produkcji jęczmienia ozimego przy różnych poziomach nawożenia azotem. Acta Scientiarum Polonorum, Agricultura 3(1), pp. 83-90.
  • 7. Piskier T., 2011, Efektywność energetyczna produkcji biomasy w teorii i praktyce. Technika Rolnicza Ogrodnicza Leśna 3/2011, pp. 5-7.
  • 8. Piskier T., Majchrzak L., 2013, Wielkość i struktura nakładów energetycznych bezorkowej i orkowej uprawy żyta hybrydowego, Inżynieria Rolnicza 3(146) Vol. 2, pp. 295-300.
  • 9. Starczewski J., Dopka D., Korsak-Adamowicz M., 2008, Ocena energetycznej efektywności wybranych technologii uprawy żyta jarego. Acta Agrophysica, 11(3), pp. 733-739.
  • 10. Szwejkowska B., Bielski S., 2012, Ocena energetyczna produkcji nasion soczewicy jadalnej (Lenus culinaris Medic). Annales UMCS, Lublin, Vol. LXVII (3), Sectio E, pp.54-60.
  • 11. Wicki L., 2007, Wpływ postępu biologicznego na plonowanie i ekonomikę produkcji zbóż ozimych. Rocznik Nauk Rolniczych, Ser. G., Vol.94, pp.74-85.
  • 12. Wójcicki Z., 2002, Wyposażenie i nakłady materiałowo energetyczne w rozwojowych gospodarstwach rolniczych. IBMER Warszawa. ISBN 83-86264-62-4.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-03cf399c-3066-46c8-b76f-b48af9756ed7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.