PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
1988 | 41 | 1 |
Tytuł artykułu

Występowanie izoflawonów w krajowych gatunkach koniczyny

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
The occurrence of isoflavones in some domestic clover varieties
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
Preliminary investigations were carried out in order to ascertain the occurrence of isoflavonoid compounds characterized by estrogenic activity, in five domestic species of clover: Trifolium pratense L., T. repens L., T. incurnatum L., T. resupinatum L. and T. hybridum L. Large amounts of biochanin A (0.8% d.m.) and formononetin (0.7% d.m.) and small amounts of genistein were identified in the green parts of red clover. In the remaining species, small amounts of formononetin and genistein were found. In all the species of clover, free isoflavonoid aglycones and glycosides were found. Laboratory tests carried out on mice showed that only T. pratense contained high estrogen activity. Red clover also had an unidentified factor which inhibited the increase of the body weight of young mice.
PL
Przeprowadzono wstępne badania nad występowaniem izoflawonidów — związków o działaniu estrogennym w pięciu uprawianych w Polsce gatunkach koniczyny: Trifolium pratense L., T. repem L., T. incarnatum L., T resupinatum L. i T. hybridum L. Tylko w zielonych częściach nadziemnych koniczyny czerwonej stwierdzono duże ilości izoflawonów: biochaniny A (0,8% w s.m.), formononetyny (0,7% w s.m.) oraz niewielkie ilości genisteiny. W pozostałych gatunach stwierdzono tylko niewielkie ilości formononetyny i genisteiny. We wszystkich gatunkach koniczyny stwierdzono obecność wolnych izoflawonów (aglikonów) jak i glikozydowo związanych. Doświadczenia laboratoryjne na myszach wykazały, że tylko koniczyna czerwona charakteryzuje się wysoką aktywnością estrogenną. Koniczyna czerwona zawierała również jakiś inny nie zidentyfikowany składnik zmniejszający przyrosty wagowe myszy.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Tom
41
Numer
1
Opis fizyczny
s.77-90,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Zakład Biochemii i Fizjologii Roślin Uprawnych, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, Osada Pałacowa, 24-100 Puławy
autor
  • Zakład Biochemii i Fizjologii Roślin Uprawnych, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, Osada Pałacowa, 24-100 Puławy
autor
  • Zakład Biochemii i Fizjologii Roślin Uprawnych, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, Osada Pałacowa, 24-100 Puławy
  • Zakład Biochemii i Fizjologii Roślin Uprawnych, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, Osada Pałacowa, 24-100 Puławy
Bibliografia
  • Beck A. B. 1964. The oestrogenic isoflavones of subterranean clover. Aust. J. Agric. Res. 15: 223-230.
  • Beck A. B., Knax J. R. 1971. The acylated isoflavone glycosides from subterranean clover and red clover. Aust. J. Chem. 24: 1509-1518.
  • Bennetts H. W., Underwood C. J., Shier F. L. 1946. A specific breeding problem of sheep on subterranean clover pastures in Western Australia. Aust. Vet. J. 22: 2-12.
  • Dedio W., Clark K. W. 1968. Biochanin A and formononetin content in red clover varieties at several maturity stages. Can. J. Plant Sci. 48: 175-181.
  • Dedio W., Clark K. W., 1969. Effects of sample preparation methods on the isoflavones of red clover. Can. J. Plant Sci. 49: 185-188.
  • Francis C. M., Millington A. J. 1965. Variation in the isoflavone content of subterranean clover: Its estimation by a microtechnique. Aust. J. Agric. Res. 16: 557-564.
  • Francis C. M., Millington A. J., Bailey E. T., 1967. The distribution of oestrogenic isolavones in the genus Trifolium. Aust. J. Agric. Res. 18: 47-54.
  • Francis C. M. 1973. The influence of isoflavone glycosides on the taste of subterranean clover leaves. J. Sci. Food. Agric. 24: 1235-1240.
  • Gosden A. F., Jones R. 1978. A routine method for predicting the formononetin content of red clover. J. Sci. Food Agric. 29 : 925-929.
  • Johnston K. W., Angliemier A. F., Fox C. W., Oldfield F. E., Sather L. A., 1965. J. Anim. Sci. 24: 718-721.
  • Jones R. 1979. The destruction of β-glucosidase activity by oven drying and its effect on formononetin estimation in Red Clover. J. Sci. Food Agric. 30: 243-245.
  • Lienner J. E. 1969. Toxic constituents of plant foodstuffs. Academic Press, New York — London, ss. 169-210.
  • Pieterse P. J. S., Andrews F. N. 1956. The estrogenic activity of alfalfa and other feedstuffs. J. Anim. Sci., 15: 25-36.
  • Sachse J. 1974. Die Bestimmung östrogener Isoflavone und Cumöstrol in Klee (Trifolium pratense L. und Trifolium repem L). J. Chromatogr. 96: 123-136.
  • Wong E. 1975. The isoflavonoids. [W:] The flavonoids. J. B. Harborne, T. J. Mabry, H. Mabry (red.), Chapman and Hall, London, ss. 743-800.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-03bd01b9-e06c-4b97-8e57-323a7574181c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.