PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 19 | 4 |
Tytuł artykułu

Właściwości i zastosowanie owoców róży w przetwórstwie spożywczym

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Properties and application of rose hips in food processing
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Rodzina różowatych obejmuje liczne gatunki krzewów zarówno dziko rosnących, jak i uprawnych. Dzika róża (Rosa canina) jest surowcem stanowiącym źródło wielu cennych substancji. Występująca w jej owocach naturalna witamina C jest lepiej przyswajalna przez organizm ludzki i 3÷5-krotnie bardziej aktywna w porównaniu z syntetycznym związkiem. Jedną z najbardziej wartościowych odmian róży jest polska odmiana uprawna ‘Konstancin’, która charakteryzuje się dużą zawartością witaminy C i bardzo dobrą plennością. Do przetwórstwa nadają się zarówno owoce, jak i płatki róż. Przetwory z róży wykazują dużą, potwierdzoną w badaniach wartość odżywczą i zdrowotną, która jest wynikiem obecności składników biologicznie aktywnych, działających synergistycznie w organizmie ludzkim.
EN
Rosaceae, a rose family, includes numerous genera of shrubs both those wild-growing and those cultivated. The Wild Rose species (Rosa canina) is a raw material, which constitutes a source of many valuable substances. Compared to the synthetic vitamin C, the natural vitamin C contained in wild rosa hips is better absorbed by human body and 3 to 5 times more active than the synthetic one. One of the most valuable rose varieties is the Polish ‘Konstancin’ agricultural rose variety that is characterized by a high content of vitamin C and very high fecundity. Both the rose hips and the rose flower petals are valuable raw materials used in the food processing industry. Conserves made from rose show a high nutritional and pro-health value verified by many researches and attributed to the occurrence of biologically active components therein that act synergistically in human organisms.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
19
Numer
4
Opis fizyczny
s.24-31,bibliogr.
Twórcy
  • Katedra Technologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159C, 02-776 Warszawa
autor
  • Katedra Technologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159C, 02-776 Warszawa
autor
  • Katedra Technologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159C, 02-776 Warszawa
Bibliografia
  • [1] Babis A., Kucharska A.: Przydatność owoców Rosa spinossima i Rosa hybrida do produkcji wysokowitaminowych soków mętnych. Biul. Wydz. Farm. AMW, 2004, 3, 18-24.
  • [2] Böhm V, Fröhlich K, Bitsch R.: Rosehip – a "new” source of lycopene? Moll. Asp. Med., 2003, 24, 385-389.
  • [3] Celik F., Kazankaya A., Ercisli S.: Fruit characteristics of some selected promising rose hip (Rosa spp.) genotypes from Van region of Turkey. Afr. J. Agric. Res., 2009, 4 (3), 236-240.
  • [4] Cmar I, Colakoglu: Potential heath benefis of rose hip products. Acta Hortic., 2005, 690, 253-7.
  • [5] Demir F., Özcan M.: Chemical and technological properties of rose (Rosa canina L.) fruits grown wild in turkey. J. Food Eng., 2001, 47, 333-336.
  • [6] Ercisli S.: Chemical composition of fruits in some rose (Rosa spp.) species. Food Chem., 2007, 104, 1379-1384.
  • [7] Grochowski W.: Jadalne owoce leśne, PWRiL, Warszawa 1983, ss. 96-110.
  • [8] Halasova J., Jicinska D., Hvozdikova E.: Content of ascorbic acid in some species of the genus Rosa L. Farm. Obzor., 1985, 54 (4), 169-175.
  • [9] Hvattum E.: Determination of phenolic compounds in rose hip (Rosa canina) using liquid chromatography coupled to electrospray ionization tandem mass spectrometry and diode – array detection. Rapid Commun. Mass Spectrom., 2002, 16, 655-62.
  • [10] Jaroniewski W.: Owoc róży cennym surowcem witaminowym. Wiadomości Zielarskie, 1992, 8, 1-2.
  • [11] Kalisz S., Kalisz B., Dziubek P.: Właściwości przeciwutleniające soków i syropów z róży. Farm. Pol. 2003, LIX. Supl., 30-34.
  • [12] Kalisz S., Mitek M.: Wpływ dodatku nektaru z dzikiej róży na właściwości przeciwutleniające i zawartość składników bioaktywnych w mieszanych sokach różano-jabłkowych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 5 (54), 194-202.
  • [13] Kazaz S., Baydar H., Erbas S.: Variations in chemical compositions of Rosa damascena Mill. And Rosa canina L. fruits. Czech J. Food Sci. 2009, 27 (3), 178-184.
  • [14] Kobus M., Włodarczyk M., Pogorzelski E., Dziugan P., Laskowska J.: Koncentraty z dzikiej róży (Rosa rugosa) otrzymane różnymi metodami. Folia Univ. Agric. Stein. Scientia Alimentaria, 2005. 246 (4), 205-216.
  • [15] Kohlműnzer S.: Farmakognozja. Wyd. Lek PZWL, Warszawa 2000, ss. 536-537.
  • [16] Mitek M., Kalisz S.: Współczesne poglądy na właściwości przeciwutleniające soków owocowych i warzywnych. Przem. Spoż., 2003, 5 (57), 37-39.
  • [17] Milewski J.: Hybrydyzacja róż owocodajnych w celu uzyskania wysokiej zawartości witaminy C w owocniach. Prace Inst. Bad. Leśnictwa, 1974, 474, 128-172.
  • [18] Mouhajir F., Hudson J.B., Rejdali M.: Towers G.H.N.: Multiple antiviral activities of endemic medicinal plants by Berber peoples of Morocco. Pharm. Biol. 2001, 39 (5), 364-374.
  • [19] Nowak R.: Badania fitochemiczne wybranych gatunków z rodzaju Rosa L. Analiza biologicznie aktywnych składników. Wyd. AM w Lublinie, Lublin 2006.
  • [20] Nowak R.: Chemical composition of hips essential oil of some Rosa L. species. Z. Naturforch., 2005, 60c, 369-78.
  • [21] Nowak R.: Fatty acid composition in fruits of wild rose species. Acta Soc. Bot. Pol. 2005, 74, 229-35.
  • [22] Özcan M.: Nutrient composition of Rose (Rosa canina L.) seed and oils. J. Med. Food, 2002, 5, 137-40.
  • [23] Rein E., Kharazmi A., Winther K.A.: Herbal remedy, Hyben Vital (stand. Powder of a subspecies of Rosa caninafruits), reduces pain and improves general wellbeing in patients with osteoarthritis – a double-blind, placebo controlled, randomized trial. Phytomedicine, 2004, 11, 383-91.
  • [24] Salch A.: Chemical compositon of Rosa hybridaoil as a function of location and storage in Saudi Arabia. Am-Euras J. Sust. Agric., 2009, 3, 24-8.
  • [25] Sarma A.D., Sreelakshmi Y., Sharma R.: Antioxidant ability of anthocyanins against ascorbic acid oxidation. Phytochem., 1997, 45 (4), 671-674.
  • [26] Szlachta M., Małecka M.: Właściwości przeciwutleniające herbatek owocowych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2008, 1 (56), 96-102.
  • [27] Warholm O, Skaar S, Hedman E.: The effects of a standardized herbal remedy made from a subtype of Rosa caninain patients with osteoarthritis: a double-blind, randomized, placebo – controlled clinical trial. Curr. Ther. Res., 2003, 64, 21-31.
  • [28] Winter K, Rein E, Kharazmi A.: The anti-inflammatory properties of rose-hip. Inflammopharmacol., 1999, 7, 63-8.
  • [29] Wiśniewska-Grzeszkiewicz H.: Róże owocowe. Hasło Ogrodnicze, 1999, 10, 26-27.
  • [30] Xu H.X., Lee S.F.: Activity of plant flavonoids against antibiotic – resistant bacteria. Phytother. Res., 2001, 15, 39-43.
Uwagi
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-03aa1636-8867-4943-8843-a2f1b536da75
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.