PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2011 | 18 | 1[192] |
Tytuł artykułu

Wpływ promieniowania mikrofalowego na kinetykę kiełkowania nasion łubinu białego i grochu konsumpcyjnego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Microwave effect on the germination kinetics of seeds of white lupine and consumptive pea
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W pracy przedstawiono wpływ promieniowania mikrofalowego na kinetykę kiełkowania łubinu białego i grochu konsumpcyjnego. Krzywe kiełkowania otrzymano za pomocą elektronicznego kiełkownika opracowanego i wykonanego w Katedrze Fizyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Następnie opisano je za pomocą funkcji logistycznej i wyznaczono jej parametry. Dane doświadczalne pozwoliły stwierdzić, że 5 sekundowa ekspozycja promieniowania mikrofalowego przyspiesza kiełkowanie w stosunku do kontroli, zaś 10 sekundowa powoduje opóźnione kiełkowanie. Postawiono hipotezę, że może to być spowodowane zbytnią absorpcją energii promieniowania, a tym samym szkodliwym ogrzaniem nasion.
EN
The paper shows the influence of microwave radiation on the kinetics of germination of white lupine and consumptive pea seeds. Germination curves were obtained using an electronic germination apparatus designed and constructed in the Department of Physics, University of Life Sciences in Lublin. Obtained curves were described with the logistic function which parameters were also determined. Experimental data revealed that 5 sec long exposure to microwave radiation accelerated germination, while 10 sec long exposure resulted in delaying the germination, when compared to the non-exposed control seeds. A hypothesis has been put forward that it may be caused by excessive absorption of radiation leading to harmful warming of seeds.
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Tom
18
Numer
Opis fizyczny
s.121-129,tab.,wykr.,bibliogr.
Twórcy
  • Katedra Fizyki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 13, 20-950 Lublin
autor
Bibliografia
  • Hamada E., 2007. Effect of microwave treatment on growth, photosynthetic pigments and some matabolites of wheat. Biologia Plantarum, 51(2), 343-345.
  • Jakubowski T.,2009. Efekt cieplny mikrofalowego ogrzewania bulw ziemniaka. Acta Agrophysica, 14, 2, 345-354.
  • Jakubowski T., 2010a.. Wpływ przechowywania na ubytek masy bulw ziemniaka napromieniowanych mikrofalami. Acta Agrophysica,15, 2, 293-303.
  • Jakubowski T., 2010b. Wpływ promieniowania mikrofalowego na stopień porażenia przechowywanych bulw ziemniaka przez Rhizoctonia solami Kühn. Acta Agrophysica, 16, 1, 49-58.
  • Jakubowski T., 2010c. Wpływ terminu stymulacji mikrofalami sadzeniaków na wzrost i plonowanie roślin ziemniaka (Solanum tuberosum L.). Acta Agrophysica, 16, 2, 295-313.
  • Kania K., Pietruszewski S., Kornarzyński K., 2007. Urządzenie do oznaczania zdolności kiełkowania nasion. Patent, PL 378397.
  • Marks N., Jakubowski T., 2006. Wpływ promieniowania mikrofalowego na trwałość przechowalniczą bulw ziemniaka, Inż. Roln. 6, 57-64.
  • Olchowik G., Gawda H., 2002. Influence of microwave radiation on germination capacity of flex seeds. Acta Agrophysica, 62, 63-68.
  • Pietruszewski St., 2002. Wpływ pól magnetycznych i elektrycznych na kiełkowanie wybranych roślin uprawnych. Acta Scietiarum Polonorum –Technica Agraria, 1(1), 75-81.
  • Wójcik S., Dziamba M., Pietruszewski S., 2004. Wpływ promieniowania mikrofalowego na plonowanie i jakość technologiczna korzeni buraka cukrowego. Acta Agrophysica, 3(3), 623-630.
Uwagi
PL
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-038fe83a-d780-4b1e-bc1e-d271780cc9be
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.