PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2013 | 20 | 2 |

Tytuł artykułu

Zawartość makroelementów w części wskaźnikowej brokułu w zależności od rozstawy i metody uprawy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Content of macroelements in index part of broccoli in relation to cultivation method and spacing

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Brokuł jest warzywem, którego znaczenie gospodarcze w Polsce systematycznie rośnie. Jest ceniony przez konsumentów za walory smakowe i zdrowotne. Wielkość plonu i jakość róży brokułu zależą bezpośrednio od zaopatrzenia roślin w pierwiastki w ciągu sezonu wegetacyjnego. Przedstawiono wyniki stanu odżywienia makroelementami roślin brokułu, na podstawie ich zawartości analizowanej w częściach wskaźnikowych (nerw główny liścia), w dwóch fazach rozwoju. Analizę uzależniono od dwóch czynników agrotechnicznych: metody uprawy (siew wprost do gruntu i rozsada) oraz rozstawy roślin (20, 30, 40 i 50 cm x 67,5 cm). W prezentowanej pracy zakres zawartości badanych składników wyniósł kolejno w fazie wzrostu wegetatywnego i fazie wiązania róż (g·(100 g)-1 s.m.): NH4 + 0,11-0,80 i 0,09-0,43; NO3 - 0,49-5,73 i 0,34-3,30; P 0,17-0,31 i 0,24-0,41; K 2,37-5,74 i 2,22-3,09; Ca 0,92-2,27 i 0,93-2,80; Mg 0,16-0,41 oraz 0,20- 0,44. Poziom analizowanych makroelementów był zróżnicowany nie tylko pomiędzy obiektami doświadczenia, ale również pomiędzy latami badań. Prezentowane dane pozwalają na diagnozę stanu odżywienia brokułu w fazach determinujących wielkość i jakość plonu.
EN
Broccoli is a vegetable with systematically growing economical importance in Poland. This species is valued by the consumer due to its taste and health promoting effects. Yield and head quality of broccoli depend on the elements supply during the vegetation season. The results concerning the status of nutrition of broccoli plants with macroelements are presented on the basis on their content analysed in the index parts in two phases of growth. The analysis depended on the method of cultivation (seeds sown directly to the soil or seedlings) and plant spacing (20, 30, 40 and 50 cm x 67.5 cm). The range of the content of macroelements in the phase of vegetative development and the phase of flower head formation was as follows (g 100 g-1 DM): NH4 + 0.11-0.80 and 0.09-0.43; NO3 - 0.49-5.73 and 0.34-3.30; P 0.17-0.31 and 0.24-0.41; K 2.37-5.74 and 2.22-3.09; Ca 0.92-2.27 and 0.93-2.80; Mg 0.16-0.41 and 0.20-0.44, respectively. The level of the elements studied was differentiated not only between the experimental treatments but also among the years of the experiment. The presented results permit the diagnosis of the nutrient status of broccoli in phases which determine the yield and its quality.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

20

Numer

2

Opis fizyczny

s.295-314,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Al.29 Listopada 54, 31-425 Kraków
autor
  • Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Al.29 Listopada 54, 31-425 Kraków
autor
  • Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Al.29 Listopada 54, 31-425 Kraków
autor
  • Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Al.29 Listopada 54, 31-425 Kraków

Bibliografia

  • Breś W., Golcz A., Komosa A., Kozik E., Tyksiński W., 1997. Nawożenie roślin ogrodniczych. Wyd. AR, Poznań (in Polish).
  • Castellanos J.Z., Lazcano I., Sosa Baldibia A., Badillo V., Villalobos S., 1999. Nitrogen fertilization and plant nutrient status monitoring – the basis for high yields and quality of broccoli in potassiumrich vertisols of Central Mexico. Better Crops International, 13(2), 25-27.
  • Grabowska A., Kunicki E., Libik A., 2009. The effects of different methods of cultivation and plant spacing on the chemical composition of broccoli heads. Folia Hort., 21/2, 25-34.
  • Hartz T.K., Bendixen W.E., Wierdsma L., 2000. The value of presidedress soil nitrate testing as a nitrogen management tool in irrigated vegetable production. HortScience, 35, 651-656.
  • Hochmuth G.J., 1994. Efficiency ranges for nitrate-nitrogen and potassium for vegetable petiole sap quick tests. Hort. Technol., 4(3), 218-222.
  • Kunicki E., Capecka E., Siwek P., Kalisz A., 1999. The effect of plant spacing on the yield and quality of three broccoli cultivars in autumn growing. Folia Hort., 11(2), 69-79.
  • of cool season vegetables. Proc. Annu. Fert. Res. and Educ. Prog. Conf., Sacramento, 47-48.
  • Rekowska E., 1998. Wpływ zagęszczenia uprawy roślin na wielkość i jakość plonu brokuła odmiany Corvet F1. Zesz. Nauk. ATR w Bydgoszczy. Roln., 42(215), 203-206.
  • Rekowska E., Słodkowski P., 2000. Wpływ gęstości sadzenia rozsady brokułu włoskiego na plon oraz wartość biologiczną. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, 364, 147-150.
  • Rekowska E., Słodkowski P., 2001. The effect of production methods of seedlings on the size and quality of broccoli yield. Veg. Crops Res. Bull., 54(2), 53-57.
  • Sanchez C.A., Doerge T.A., 1999. Using nutrient uptake patterns to develop efficient nitrogen management strategies for vegetables. Hort. Technol., 9(4), 601-606.
  • Sterrett S.B., Coale C.W., Savage C.P., 1991. Comparison of management techniques for broccoli production using a systems-approach. Hort. Science, 26, 599-602.
  • Thompson T.L., Kubota A., Doerge T.A., Godin R.E., McCreary T.W., 1996. Petiole sap nitrate tests for determining nitrogen status of broccoli and cauliflower. Veg. Report, 36, 217-225.
  • Wlazło A., Kunicki E., Libik A., 2006. Wpływ metody uprawy i zagęszczenia roślin na wielkość i jakość plonu brokułu. Folia Hort., Supl., 2, 197-201.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-033c33ed-372e-4842-ae9c-38a213906224
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.