Badania efektów skażenia cyną i żelazem przetworów owocowych przechowywanych w puszkach blaszanych. Cz.I. Ocena dynamiki migracji metali oraz zmian sensorycznych i fizykochemicznych przetworów
Instytut Towaroznawstwa, Akademia Ekonomiczna w Krakowie, Kraków
Bibliografia
[1] BARYŁKO-PIKIELNA N.: Zarys analizy sensorycznej żywności. WNT, Warszawa 1975.
[2] CICHOŃ Z.: Determination of Migration Pheonomena and its. Influence on Food Contamination in Canned Fruit Preserves during Storage and Transport. 7th GWT Symposjum 4—6 August, Seoul — Korea 1989. Proceedings of Korean Academy of Commodity Science Seoul 1989, 301—302.
[3] CICHOŃ Z., KOLEK Z. I IN.: Problemy migracji substancji szkodliwych i toksycznych z opakowań i ich wpływ na zmiany poziomów jakości wybranych dóbr konsumpcyjnych. Uczelniany Program Badań Rozpoznawczych nr 11/IT/9/90/BR. Akademia Ekonomiczna — Instytut Towaroznawstwa w Krakowie (maszynopis).
[4] CLARKSON T.W., FRIBERG L., NORDBERG G.F., SAGER P.R.: Biological Monitoring of Toxic Metals. Plenum Press, New York and London 1980.
[5] CONNER R.: Metal Contamination of Food. Applied Science Publishers Ltd., London 1980.
[6] CROSBY N. R. Т.: Food Packaging Materials. Aspects of Analysis and Migration of Contaminants, ASP Ltd, London 1981.
[7] FULEKI Т., FRANCIS F. J.: Quantitative Methode for Anthocyanins Determination of Total Anthocyanins and Degradation Index for Grandberry Jvice. J. Food Sci. 1968, 77—83.