PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 4 |
Tytuł artykułu

Popyt na żywność w świetle danych Międzynarodowego Programu Porównawczego dla 2011 r.

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Food Demand: Evidence from International Comparison Program 2011 Data
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W oparciu o dane Międzynarodowego Programu Porównawczego dla 2011 r. oszacowano parametry funkcji popytu na dwa agregaty spożycia indywidualnego: żywność oraz pozostałe dobra i usługi („nieżywność”). Wyestymowane funkcje popytu typu AIDS zapewniają dobre dopasowanie do danych dla 41 krajów. Elastyczności popytu na żywność obliczone na podstawie danych wyjściowych oraz oszacowanych parametrów wskazują, że żywność jest „dobrem normalnym” w krajach o wolumenie spożycia ogółem mniejszym niż ok. 17 tys. „dolarów międzynarodowych” rocznie na osobę. Powyżej tego poziomu żywność jest „dobrem poślednim” (popyt na nią maleje wraz ze wzrostem wolumenu spożycia ogółem). Własna elastyczność cenowa popytu na żywność jest większa od -1,0, tzn. popyt na żywność jest nieelastyczny. Dodatkowo przedstawiono szacunki elastyczności ceny żywności w relacji do ceny „nieżywności” względem wolumenów podaży tak „żywności”, jak i „nieżywności”. Szacunki te sugerują, że w krajach zamożniejszych wzrost podaży „nieżywności” obniża relatywną cenę żywności, co jest zgodne z tendencją do rozwierania się „nożyc cen” na niekorzyść gospodarki żywnościowej.
EN
Data for 41 European and OECD countries from the International Comparison Program for 2011 are used to estimate the AIDS demand system distinguishing two aggregates: food and all other goods and services (‘non-food’) included in individual consumption expenditure of households. The demand elasticities derived indicate that food is a ‘normal good’ in countries with p.c. volume of total individual consumption not exceeding ca. 17 thousand international dollars. In countries with higher levels of total consumption volumes food appears to be an ‘inferior’ good. Own-price elasticity of food demand is higher than -1.0: food demand is ‘inelastic’. Additionally, estimates are presented of the elasticises of the relative price (food over ‘non-food’) with respect to the volumes of supplies of food and ‘non-food’. These estimates indicate that in richer countries rising supplies of ‘non-food’ depresses the relative price of food. This is consistent with the ‘price-scissors’ tendency acting against the food and agriculture sector.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Numer
4
Opis fizyczny
s.154-168,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Wyższa Szkoła Finansów i Prawa, Bielsko-Biała
  • Wiedeński Instytut Międzynarodowych Porównań Gospodarczych, Wiedeń
Bibliografia
  • Clements, K.W., Selvanathan, S. (1994). Understanding consumption patterns. Empirical Economics, vol. 19, no. 1, s. 69-110.
  • Deaton, A.S., Muellbauer, J. (1980). An Almost Ideal Demand System. American Economic Review, vol. 70, no. 3, s. 312-326.
  • Fiebig, D.G., Seale, J., Theil, H. (1988). Cross-country demand analysis based on three phases of the international comparison project. W: J. Salazar-Carillo, D.S. Prasada Rao (red.), World Comparison of Incomes, Prices and Product. North Holland, Amsterdam, s. 225-236.
  • Gilbert, M., Kravis, I.B. (1954). An International Comparison of National Products and Purchasing Power of Currencies. Paris: OECD.
  • Houthakker, H. (1957). An International Comparison of Household Expenditure Patterns, Commemorating the Century of Engel’s Law. Econometrica, vol. 25, no. 4, s. 523-551.
  • Lewbel, A. (2008). Engel curve. W: S.N. Durlauf, L.E. Blume (red.), The New Palgrave Dictionary of Economics Online. Palgrave Macmillan. Pobrane z: http://www.dictionaryofeconomics.com/article?id=pde2008_E000085, DOI:10.1057/9780230226203.0476.
  • Meade, B., Regmi, A., Seale, J.L., Muhammed, A. (2014). New International Evidence on Food Consumption Patterns. U.S. Department of Agriculture Technical Bulletin 1937.
  • Muhammad, A., Seale, J.L., Meade, B., Regmi, A. (2013). International Evidence on Food Consumption Patterns: An Update Using 2005 International Comparison Program Data. U.S. Department of Agriculture Technical Report 1929 (revised 2013).
  • Podkaminer, L. (1999). Non-tradable goods and deviations between purchasing power parities and exchange rates: evidence from the 1990 European Comparison Project. W: H. Gabrisch, R. Pohl (red.), EU Enlargement and Its Macroeconomic Effects in Eastern Europe. New York: Macmillan, s. 62-93.
  • Podkaminer, L. (2004). Why is food cheaper in rich (European) countries? Banca Nazionale del Lavoro Quarterly Review, vol. 62, no. 230, s. 297-327.
  • Podkaminer, L. (2011). Why are goods cheaper in rich countries? Beyond the Balassa-Samuelson Effect. Metroeconomica, vol. 62, no. 4, s. 712-728.
  • Podkaminer, L. (2013). Persistent gaps between purchasing power parities and exchange rates under the law of one price: a puzzle (partly) explained? Bank i Kredyt, vol. 44, no. 4, s. 333-352.
  • Regmi, A., Seale, J.L. (2010). Cross-Price Elasticities of Demand Across 114 Countries. U.S. Department of Agriculture Technical Report 1925.
  • Seale, J.L., Regmi, A., Bernstein, J. (2003). International Evidence on Food Consumption Patterns. U.S. Department of Agriculture Technical Report 1904.
  • Stiglitz, J.E. (1987). The Causes and Consequences of the Dependence of Quality on Price. Journal of Economic Literature, vol. 25, no.1, s. 1-48.
  • Theil, H., Chung, C-F., Seale, J.L. (1989). International evidence on consumption patterns. JAI Press.
  • Theil, H., Clements, K.W. (1987). Applied Demand Analysis: Results From System-Wide Approaches. Ballinger Publishing Company, Cambridge, Mass.
  • Theil, H., Suhm, F.E. (1981). International Consumption Comparison: A System-Wide Approach. North Holland, Amsterdam.
  • Working, H. (1943). Statistical laws of family expenditure. Journal of the American Statistical Association, vol. 38, no. 221, s. 43-56.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-03112391-441d-494f-a34d-4b467ada5263
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.